Of all the truths that this generation of Americans hold self-evident, few are more deeply embedded in the national psyche than

admin2014-06-13  1

问题     Of all the truths that this generation of Americans hold self-evident, few are more deeply embedded in the national psyche than the maxim "It pays to go to collage". Since G. Bill transformed higher education in the aftermath of WWII, a college diploma, once a birthright of the leisured few, has become a lodestone for the upwardly mobile, as integral to the American dream as the pursuit of happiness itself. The numbers tell the story: In 1950s, 43% of high-school graduates went on to pursue some form of higher education; at the same time, only 6% of Americans were college graduates. But by 1992, almost 2 to out of 3 secondary-school graduates were opting for higher education—and 21% of a much larger U.S. population had college diplomas. As Prof. Herbert London of New York University told a commencement audience last June: "The college experience has gone from a rite passage to a right of passage".
    However, as the class of 1993 is so painfully discovering, while a college diploma remains a requisite credential for ascending the economic ladder, it no longer guarantees the good life. Rarely since the end of the Great Depression has the job outlook for college graduates appeared so bleak: of the 1.1 million students who received their baccalaureate degrees last spring, fewer than 20% had lined up full-time employment by commencement. Indeed, an uncertain job market has precipitated a wave of economic fear and trembling among the young. "Many of my classmates are absolutely terrified", says one of the fortunate few who did manage to land a permanent position. "They wonder if they’ll ever find a job".
    Some of this recession-induced anxiety will dissipate if a recovery finally begins to generate jobs at what economists consider a normal rate. But the sad fact is that for the foreseeable future, college graduates will be in considerable surplus, enabling employers to require a degree even for jobs for which a college education is really unnecessary. According to Kristina Shelley of the Bureau of Labor Statistics—who bases her estimate on a "moderate projection" of current trends—30 percent of college graduates entering the labor force between now and the year 2005 will be unemployed or will find employment in jobs for which they will be overqualified, joining what economists call the "educationally underutilized".
    Indeed, it may be quite a while—if ever—before those working temporarily as cocktail waitresses or taxi drivers will be able to pursue their primary career paths. Of course waiting on tables and bustling cab fares are respectable ways to earn a living. But they are not quite what so many young Americans—and their parents—had in mind as the end product of four expensive years in college.

选项 A、the purely economic rationale for college is not as compelling as it once was
B、college education paves the way for future success
C、a college diploma is the prerequisite credential for better jobs
D、higher education faces an unforeseeable future

答案A

解析 主旨题。题意为:"作者试图使我们相信______"。在文中,作者对过去和目前上大学的情况进行了对比,并指出在过去有大学文凭意味着金钱、幸福,实现人生理想,而现在大学生数量过剩,不大好找工作。很多大学生甚至做和自己所受的教育不相称的工作。因此选项"因纯粹经济方面的理由去上大学不像以前那样吸引人了"为正确答案。
转载请注明原文地址:https://kaotiyun.com/show/hNO4777K
0

最新回复(0)