首页
外语
计算机
考研
公务员
职业资格
财经
工程
司法
医学
专升本
自考
实用职业技能
登录
考研
It may be just as well for Oxford University’s reputation that this week’s meeting of Congregation, its 3,552-strong governing b
It may be just as well for Oxford University’s reputation that this week’s meeting of Congregation, its 3,552-strong governing b
admin
2013-05-08
68
问题
It may be just as well for Oxford University’s reputation that this week’s meeting of Congregation, its 3,552-strong governing body, was held in secret, for the air of civilized rationality that is generally supposed to pervade donnish conversation has lately turned fractious. That’s because the vice-chancellor, the nearest thing the place has to a chief executive, has proposed the most fundamental reforms to the university since the establishment of the college system in 1249; and a lot of the dons and colleges don’t like it.
The trouble with Oxford is that it is unmanageable. Its problems—the difficulty of recruiting good dons and of getting rid of bad ones, concerns about academic standards, severe money worries at some colleges—all spring from that. John Hood, who was recruited as vice-chancellor from the University of Auckland and is now probably the most-hated antipodean in British academic life, reckons he knows how to solve this, and has proposed to reduce the power of dons and colleges and increase that of university administrators.
Mr. Hood is right that the university’s management structure needs an overhaul. But radical though his proposals seem to those involved in the current row, they do not go far enough. The difficulty of managing Oxford stems only partly from the nuttiness of its system of governance; the more fundamental problem lies in its relationship with the government. That’s why Mr. Hood should adopt an idea that was once regarded as teetering on the lunatic fringe of radicalism, but these days is discussed even in polite circles. The idea is independence.
Oxford gets around £5, 000 ($9, 500) per undergraduate per year from the government. In return, it accepts that it can charge students only £l,150 (rising to£3,000 next year) on top of that. Since it probably costs at least £ 10, 000 a year to teach an undergraduate, that leaves Oxford with a deficit of £4,000 or so per student to cover from its own funds.
If Oxford declared independence, it would lose the £52m undergraduate subsidy at least. Could it fill the hole? Certainly. America’s top universities charge around £20,000 per student per year. The difficult issue would not be money alone: it would be balancing numbers of not-so-brilliant rich people paying top whack with the cleverer poorer ones they were cross-subsidising. America’ s top universities manage it: high fees mean better teaching, which keeps competition hot and academic standards high, while luring enough donations to provide bursaries for the poor. It should be easier to extract money from alumni if Oxford were no longer state-funded.
To which of the following statements would the author most probably agree?
选项
A、The contribution from alumni won’t lure ample donation by the wealthy.
B、The civilized rationality is gradually spoiled by fractious nature.
C、The row going on in Oxford is passionate but beside the point.
D、American’s top universities are somewhat apprehensive of their current status but over-confident of their prospect.
答案
C
解析
本题既是一道中心主旨题,又是一道细节题,测试考生对原文中心主旨句的识别和正确理解能力。本题的答案信息来源于第三段的第一、二、三句。这三句话的大意是:“Hood先生坚持牛津大学的管理需要大检修是正确的。虽然他的建议对参与这场争论的人士而言似乎是极端的,但是他的建议并不足够极端。……更根本的问题在于牛津大学与政府的关系。”作者的言外之意是:虽然牛津大学目前的争议非常激烈,但是还未对准其根本问题(即:牛津与政府的关系问题)。由此可以推断本题的正确选项应该是C“The row going on in Oxford is passionate but beside the point”(牛津大学进行的争论是激烈的,但是偏离了要点)。考生在阅读时要善于识别和理解原文的中心主旨句,这对理解全文和解题均十分重要。
转载请注明原文地址:https://kaotiyun.com/show/ktd4777K
0
考研英语一
相关试题推荐
Writeanessayof160-200wordsbasedonthefollowingdrawing.Inyouressay,youshouldfirstdescribethedrawing,theninter
Itiswidelybelievedthatournever-endingquestformaterialgoodsispartofthebasiccharacterofhumanbeings.Accordingt
Wehavetorealizehowold,howveryold,weare.Nationsareclassifiedas"aged"whentheyhave7percentormoreoftheirpeo
Theincreasingpopularityofmeditationresultsfrompeople’sneedforTheChicagomanisintroducedtoshow
Readingtooneselfisamodernactivitywhichwasalmostunknowntothescholarsoftheclassical.In(1)_____worldduringthe
SiliconValleyisamagnettowhichnumeroustalentedengineers,scientistsandentrepreneursfromoverseasflockinsearchoff
UnitedStatesSenatorJohnGlennreturnedtoorbitaboardthespaceshuttleDiscoveryinlateOctober,1998,36yearsafterhis
WhichofthefollowingisNOToneoftheadvantagesofmini-computers?Sometimescoolingsystemshavetobeinstalled______.
Accordingtotheauthor,thedeeperproblemsofaviationindustry______.Oneofthefactsthatreflecttheprimitivenessofai
PresidentJacquesChiracwantstosetupaFrenchsearchenginetoTherealconflictbehindFrenchresistancetoGoogleisactu
随机试题
设f(x)为连续函数,由∫0xtf(t)dt=x2+f(x)所确定,求f(x)。
氨基糖苷类最常见的不良反应是
A.惊悸B.麻木C.疲乏D.怔忡E.脘痞无明显外界诱因,心跳剧烈,上至心胸,下至脐腹,悸动不安者,称为
A.胞液B.溶酶体C.内质网,D.线粒体内膜E.线粒体基质脂肪酸β氧化酶系存在于
叠加原理只适用于分析下列哪项的电压、电流问题?
注册咨询工程师(投资)资格的考核认定中,文件规定认定标准不包括()。
存款类金融机构的资本金是一项重要负债,其关键作用是()。
某选区共有选民1889人,张某是候选人之一。在下列情况下,张某可以当选为该选区人大代表的是:
2018年12月14日,内地与香港签署了《内地与香港关于建立更紧密经贸关系的安排》(CEPA)框架下的《货物贸易协议》。下列关于产品零关税进入内地规则的说法,正确的是:
编写如下程序:FunctionFun1(ByValaAsInteger,bAsInteger)AsIntegera=b+ab=2*aFun1=bEndFunctionPrivate
最新回复
(
0
)