首页
外语
计算机
考研
公务员
职业资格
财经
工程
司法
医学
专升本
自考
实用职业技能
登录
考研
By the 1980s, according to international but admittedly inconsistent definitions of literacy, about seven out of ten adults in t
By the 1980s, according to international but admittedly inconsistent definitions of literacy, about seven out of ten adults in t
admin
2010-02-22
63
问题
By the 1980s, according to international but admittedly inconsistent definitions of literacy, about seven out of ten adults in the world were considered literate. The increase in literacy from ancient times to the present has not been a story of unbroken progress. The ability of people with in a given society to read and write has been influenced by a number of factors, including economic well-being, the availability of material to read, the amount of education available, and the basic matter of the usefulness of reading.
Of these factors, usefulness has probably been the most decisive. In ancient societies, as people settled into stable patterns of agriculture and trade, it became useful for some of them to read and write in order to keep records, to transact business, and to measure amounts of land, animals, goods, materials, and produce. Since all economic aspects of a society were closely tied to the operations of government, literacy became useful and even necessary for the keeping of records by officials. The responsibilities of citizenship led to a fairly high level of literacy in ancient Greece and Rome, but in addition to that, there also grew an appreciation of good literature, poetry, drama, history, and philosophy.
During the early Middle Ages, with the general breakdown of society in Europe and the decrease of commerce, literacy became largely confined to the church. But in the late Middle Ages, in the period of the Renaissance, the great expansion of commerce and banking led to a revival in literacy for the same reason that had caused it to increase in the ancient world usefulness.
With the invention of the printing press and inexpensive paper late in the 15th century there was for the first time a great availability of reading material for a much greater number of people. Religious reformers were among the first to utilize the situation, quickly getting translations of the Bible and educational tracts and booklets into the hands of many people.
The broadened religious enlightenment that resulted was followed in later centuries by a political one. Political theorists who favored doctrines promoting the natural rights of man called for an attack upon illiteracy. Political revolutions, particularly in the United States and France, helped inaugurate an era in which all classes were called upon to become informed on public policy for their own welfare. Against this political background there emerged the movement for universal popular education. Literacy came to be understood as a means whereby the individual could benefit and advance, and gradually whole societies began to acknowledge that universal literacy among their citizens was an avenue to greater economic well-being.
选项
A、it is fairly easy to determine literacy
B、there is no illiteracy in a rich family
C、history sees an even progress towards literacy
D、in history literacy suffers ups and downs
答案
D
解析
这是一道段落大意概括题。答案选项意为:"文化水平历史上有起有伏"。第一段指出,从古至今,文化水平的增长并非是一帆风顺的(a story of unbroken progress),某个社会的人的阅读和写作水平受许多因素的制约,如:经济状况,阅读材料的多少,受教育机会(the amount of education available),阅读能力的实用性这一基本问题。第二段提到古希腊和古罗马人较高的文化水平,第三段提到中世纪人们文化水平的下降,以及文艺复兴以后文化水平的再次提高,等等,可见人们的文化水平并非随着时代直线上升。
转载请注明原文地址:https://kaotiyun.com/show/3144777K
0
考研英语一
相关试题推荐
Brandsarebasicallyapromise.Theytellconsumerswhatqualitytoexpectfroma【C1】________andshowoffitspersonality.Firms
IsStanfordstillauniversity?TheWailStreetJournalrecentlyreportedthatmorethanadozenstudentshaveleftschooltowo
BeingpluggedintoaniPodisafeatureofadolescence.Anewstudysuggeststhatteenswhospendtoomuchtimelisteningtomus
BeautyisbigbusinessinChina.Thecountry’scosmeticsmarketisworth$26billionayear,makingitthethird-biggestinthe
BeautyisbigbusinessinChina.Thecountry’scosmeticsmarketisworth$26billionayear,makingitthethird-biggestinthe
Bypersistentandsustainedpractice,anyoneandeveryonecanmaketheyogajourneyandreachthegoalofenlightenmentandfree
Bypersistentandsustainedpractice,anyoneandeveryonecanmaketheyogajourneyandreachthegoalofenlightenmentandfree
Bypersistentandsustainedpractice,anyoneandeveryonecanmaketheyogajourneyandreachthegoalofenlightenmentandfree
IncitiesallovertheUnitedStates,workersspendseveralhoursadayincarscrawlingalongintraffictogettoofficesmany
Fromthepassagewelearnthat______.Accordingtothepassage,whichofthefollowingisTRUE?
随机试题
茶叶中水浸出物的测定中,使用的滤纸为()。
组织中最为重要和最为强大的沟通流程是()
已知是齐次线性方程组Ax=0的两个解,则矩阵A可为()
A.氮芥B.5﹣氟尿嘧啶C.三苯氧胺D.平阳霉素E.长春新碱属于生物碱类抗肿瘤药物的是
下列属于等额本金还款方式的优势是()。
下面关于会计账户和会计科目的联系,叙述正确的有()。
在商用房贷款的受理过程中,对于有共同申请人的,由其中一人提交申请材料即可。()
下列属于宪法中规定的国家机构的是()。
下列句子中,没有语病的一项是()。
加涅将学习分为信号学习、刺激——反应学习、连锁学习、言语联想学习、辨别学习、概念学习、规则学习、高级规则学习,这种分类的方式是
最新回复
(
0
)