首页
外语
计算机
考研
公务员
职业资格
财经
工程
司法
医学
专升本
自考
实用职业技能
登录
考研
We assumed ethics needed the seal of certainty, else it was non-rational. And certainty was to be produced by a deductive model:
We assumed ethics needed the seal of certainty, else it was non-rational. And certainty was to be produced by a deductive model:
admin
2013-01-28
17
问题
We assumed ethics needed the seal of certainty, else it was non-rational. And certainty was to be produced by a deductive model: the correct actions were derivable from classical first principles or a hierarchically ranked pantheon of principles. This model, though, is bankrupt.
I suggest we think of ethics as analogous to language usage. There are no univocal rules of grammar and style which uniquely determine the best sentence for a particular situation. Nor is language usage universalizable. Although a sentence or phrase is warranted in one case, it does not mean it is automatically appropriate in like circumstances. Nonetheless, language usage is not subjective.
This should not surprise us in the least. All intellectual pursuits are relativistic in these senses. Political science, psychology, chemistry, and physics are not certain, but they are not subjective either. As I see it, ethical inquiry proceeds like this: we are taught moral principles by parents, teachers, and society at large. As we grow older we become exposed to competing views. These may lead us to reevaluate presently held beliefs. Or we may find ourselves inexplicably making certain valuations, possibly because of inherited altruistic tendencies. We may "learn the hard way" that some actions generate unacceptable consequences. Or we may reflect upon our own and others’ "theories" or patterns of behavior and decide they are inconsistent. The resulting views are "tested" ; we act as we think we should and evaluate the consequences of those actions on ourselves and on others. We thereby correct our mistakes in light of the test of time.
Of course people make different moral judgments; of course we cannot resolve these differences by using some algorithm which is itself beyond judgment. We have no vantage point outside human experience where we can judge right and wrong, good and bad. But then we don’t have a vantage point from where we can be philosophical relativists either.
We are left within the real world, trying to cope with ourselves, with each other, with the world, and with our own mistakes. We do not have all the moral answers; nor do we have an algorithm to discern those answers. Neither do we possess an algorithm for determining correct language usage but that does not make us throw up our hands in despair because we can no longer communicate.
If we understand ethics in this way, we can see, I think, the real value of ethical theory. Some people talk as if ethical theories give us moral prescriptions. They think we should apply ethical principles as a poultice; after diagnosing the illness, we apply the appropriate dressing. But that is a mistake. No theory provides a set of abstract solutions to apply straightforwardly. Ethical theories are important not because they solve all moral dilemmas but because they help us notice salient features of moral problems and help us understand those problems in context.
Ethics was generally considered to be ______.
选项
A、definite and clear
B、vague and uncertain
C、certain but non-rational
D、relative but not subjective
答案
A
解析
细节题。题干中的“ethics”出自文章第一段。第一段提到,我们认为,道德规范需要有一个明确的界定,否则它就不理性。这说明,人们认为道德规范应该是明确的。A符合题意,为正确选项。B与此意相反;C部分正确;D是指语言的用法和所有智力追求,与题目的要求不符。
转载请注明原文地址:https://kaotiyun.com/show/AKp4777K
0
考研英语一
相关试题推荐
WhichofthefollowingreflectsthechangeofCatholicChurch?NoreenWelteseemstosuggestthatsomepeople
WhichofthefollowingisNottrueaccordingtothefirsttwoparagraphs?Dr.GordonfocusedhisattentiononthePiraha’scoun
ItisgenerallybelievedthatinappliedinvestigationItcanbeinferredfromthetextthat
ItisgenerallybelievedthatinappliedinvestigationSomepeoplelookdownonappliedresearchbecausetheythinkthat
Underpressurefromanimalwelfaregroups,twonationalscienceteachersassociationshaveadoptedguidelinesthatbanclassroom
Formorethan40years,acontrollinginsightinmyeducationalphilosophyhasbeentherecognitionthatnoonehaseverbeen—no
SinceOctober1,ithasbeenillegalforanybusinesstodiscriminateagainstdisabledpeople,eitherduringtherecruitmentpro
SupposeyouareabusinessmantakingflightCA983fromBeijingtoLosAngeles.Unfortunatelyyoulostyourhandbagonboardwhen
WinstonChurchill,whofoughtontheAfghanborderin1897,warnedofthedangersofpeacekeepingamongthePathans,andofmixi
WinstonChurchill,whofoughtontheAfghanborderin1897,warnedofthedangersofpeacekeepingamongthePathans,andofmixi
随机试题
给定资料: 1.2014年6月6日下午两点多,驻马店文化路的一家按摩店门前,敲锣打鼓,秧歌红绸,鞭炮轰鸣……这是十几位盲友为河南盲人高考第一人——李金生参加高考而助威。随后,李金生和盲友们到汽车站坐班车前往考点。 到达考点附近已是下午5点多,确山县招生
Hethoughtitashametoliveonhisinheritance______makingalivingbyhimself.
急性梗阻性化脓性胆管炎典型临床表现“Reynolds五联征”不包括
()常以每月每平方米为基础计算。
某工业钢平台主梁,采用焊接工字形截面,如图2-21所示。lx=41579×106mm4,Q345B制作。由于长度超长。需要工地拼接。若将上题中10.9级M24摩擦型高强度螺栓改为5.6级M24普通螺栓,其他条件不变,试问:在拼接头一端,主梁上翼缘拼
以审慎经营、防范和化解风险为出发点去制定内部控制制度,这体现了基金管理人内部控制制度的()原则。
下列有关财务弹性的表述,不正确的是()。
根据《侵权责任法》规定,可以以受害人故意作为免责事由的高度危险责任是()。
Ropeskippinghasmanyadvantagesforsomeonelookingforaninexpensiveandconvenientformofexercise.It(51)toallthecompo
A、Thejobdon’thavegoodprospects.B、Heearnsfairlyalittle.C、Hefoundabetterjob.D、Hecan’tgetinterestedinthejob.
最新回复
(
0
)