首页
外语
计算机
考研
公务员
职业资格
财经
工程
司法
医学
专升本
自考
实用职业技能
登录
外语
Whenever two or more unusual traits or situations are found in the same place, it is tempting to look for more than a coincident
Whenever two or more unusual traits or situations are found in the same place, it is tempting to look for more than a coincident
admin
2010-04-24
64
问题
Whenever two or more unusual traits or situations are found in the same place, it is tempting to look for more than a coincidental relationship between them. The high Himalayas and the Tibetan plateau certainly have extraordinary physical characteristics and the cultures that are found there are also unusual, though not unique. However there is no intention of adopting Montesquieu’s view of climate and soil as cultural determents. The ecology of a region merely poses some of the problems faced by the inhabitants of the region, and while the problems facing a culture are important to its development, they do not determine it.
The appearance of the Himalayas during the late Tertiary Period and the accompanying further raising of the previously established rages had a marked effect on the climate of the region. Primarily, of course, it blocked the Indian monsoon from reaching Central Asia at all. Secondly, air and moisture from other directions were also reduced.
Prior to the raising of the Himalayas, the land now forming the Tibetan uplands had a dry, continental climate with vegetation and animal’s life similar to that of much of the rest of the region on the same parallel, but somewhat different from that of the areas farther north, which were already drier. With the coming of the Himalayas and the relatively sudden drying out of the region, there was a severe thinning out of the animal and plant population. The ensuing incomplete Pleistocene glaciations had a further thinning effect, but significantly did not wipe out life in the area. Thus after the end of the glaciations there were only a few varieties of life extant from the original continental species. Isolated by the Kunlun range from the Tarim basin and Turfan depression, species that bad already adapted to the dry steppe climate, and would otherwise have been expected to flourish in Tibetan, the remaining native fauna and flora multi-plied. Armand described the Tibetan fauna as not having great variety, but being "striking" in the abundance of the particular species that are present. The plant life is similarly limited in variety, with some observers finding no more than seventy varieties of plants in even the relatively fertile Eastern Tibetan valleys, with fewer than ten food crops. Tibetan "tea" is a major staple, perhaps replacing the unavailable vegetables.
The difficulties of living in an environment at once dry and cold, and populated with species more usually found in more hospitable climates, are great. These difficulties may well have influenced the unusual polyandrous societies typical of the region. Lattimore sees the maintenance of multi-husband house-holds as being preserved from earlier forms by the harsh conditions of the Tibetan uplands, which permitted no experimentation and "froze" the cultures that came there. Kawakiwa, on the other hand, sees the polyandry as a way of easily permitting the best householder to become the head husband regardless of age. His detailed studies of the Bhotea village of Tsumje do seem to support this idea of polyandry as a method of talent mobility in a situation where even the best talent is barely enough for survival.
In sum, though arguments can be made that a pre-existing polyandrous system was strengthened and preserved (insofar as it has been) by the rigors of the land, it would certainly be an overstatement to lay causative factors of any stronger nature to the ecological influences in this case.
The author’s knowledge of Tibet is probably ______ .
选项
A、based on firsthand experience
B、the result of lifelong studies
C、derived from books only
D、limited to geological history
答案
C
解析
推理判断题。文中并没有涉及作者本人的研究和经历。第一段提到了Montesquieu’s view,第三段引用了 Armand的描述,第四段提到了Lattimore与Kawakita的论断。由此可以看出作者对青藏高原的了解应该是从书本中得到的。
转载请注明原文地址:https://kaotiyun.com/show/CX2K777K
0
专业英语四级
相关试题推荐
______peoplewerekilledduringtheaircrash.
Themagicianpickedseveralpersons______fromtheaudienceandaskedthemtohelphimwiththeperformance.
Bycuttingdowntreeswe_______thenaturalhabitatofbirdsandanimals.
Duringrecentyearswehaveheardmuchabout"race":howthisracedoescertainthingsandthatracebelievescertainthingsand
Mostpeoplewhotravellongdistancescomplainofjetlag.Jetlagmakesbusinesstravelerslessproductiveandmoreprone【C1】____
Sharedmoralvaluesarelessimportantthancompatiblepersonalitiesasarecipeforagoodmarriage,accordingtoastudyrelea
WhichofthefollowingisNOTneededfortheLostPropertyForm?
Helenlistenedcarefully______shemightdiscoverexactlywhatsheneeded.
Mobilephonenowadayscreatesanewwayoflife,butmeanwhileitbringsaboutembarrassingsituationsandmobilephoneetiquett
However,astheevidencebeganto______expertsfromtheZoofeltobligedtoinvestigate.
随机试题
对平坦型上皮异型(FEA)的描述不正确的是
患者男,36岁。2周前发现右下后牙牙龈有小包,平时无明显不适。检查见右下第一磨牙咬合面深龋,穿髓孔探无感觉,叩诊(±),右下第二磨牙根尖处牙龈有瘘管开口,挤压有少许脓液溢出。X线片见右下第一磨牙近中根尖X线透射区不规则,边界模糊。为确诊牙龈瘘管的病牙,
氯丙嗪的不良反应中错误的是
女,50岁。反复低热,伴四肢大、小关节肿痛1年。WBC8.0×109/L,Hb100g/L,PT250×109/L,ANA(-),RF(+)。经多种抗生素正规治疗无效,正确的诊断是
下列关于出让、国家作价出资(入股)、国家租赁和授权经营国有土地使用权变更登记的权属审核的描述中,正确的有()。
对于三相异步电动机而言,在满载起动情况下的最佳起动方案是()。
石灰稳定土适用于()。
在良好的环境中,有的人没有什么成就,甚至走向与环境所要求的相反的道路;在恶劣的环境中,有的人却“出淤泥而不染”。这种现象说明()
Warmaybeanaturalexpressionofbiologicalinstinctsanddrivestowardaggressioninthehumanspecies.Natural(1)_____ofa
在数据库管理系统中,下面哪个模块不是数据库存取的功能模块?
最新回复
(
0
)