首页
外语
计算机
考研
公务员
职业资格
财经
工程
司法
医学
专升本
自考
实用职业技能
登录
外语
(1)An Indian website, ipaidabribe.com, set up last summer by anti-corruption activists, reveals just how greedy officials can be
(1)An Indian website, ipaidabribe.com, set up last summer by anti-corruption activists, reveals just how greedy officials can be
admin
2021-10-20
56
问题
(1)An Indian website, ipaidabribe.com, set up last summer by anti-corruption activists, reveals just how greedy officials can be. It has documented over 8,500 instances of bribery adding up to nearly 375m rupees. These include 100 rupees to get a policeman to register a complaint about a stolen mobile phone and 500 rupees for a clerk to hand over a marriage certificate. The amounts are much larger to facilitate income-tax refunds, where the standard "charge" is 10%; sums between 5,000 and 50,000 rupees change hands.
(2)But such initiatives can do little beyond allowing people to vent their anger about corruption. Kaushik Basu, the chief economic adviser to India’s finance ministry, suggests that this may be partly because the law treats both bribe-giving and bribe-taking as crimes. This makes it hard to blow the whistle on corrupt officials, because the bribe-giver has also broken the law. In a provocative paper based on game theory, Mr Basu argues for the legalisation of some kinds of bribe-giving. His proposal has caused a furious debate in India, with television channels even assembling panels to discuss it.
(3)Some thunder that the economist is condoning (宽恕) corruption. But Mr Basu makes clear that paying an official to bend the rules in one’s favour should continue to be illegal. The category of payments he would like to legalise are "harassment bribes", made by a person to get things to which he is legally entitled. In such cases, Mr Basu argues, the giver should be granted immunity (豁免) from prosecution and a proven complaint should result not only in punishment for the corrupt official but also in a "refund" for the bribe-giver. These steps, he believes, will give bribery victims the confidence to lodge complaints and encouraging them to hang on to evidence of bribery. Fear of being caught should make officials more wary of asking for bribes in the first place.
(4)This sounds promising in theory. But India’s courts are notoriously slow. Jean Dreze, an Indian development economist, thinks that the difficulty of pursuing a legal case against a corrupt official may mean that few will complain. If so, Mr Basu’s idea may unintentionally result in an increase in the incidence of corruption. At least some people who would earlier have refused when asked for a bribe, Mr Dreze thinks, would now pay up.
(5)Yet when the bribes are for things that are their due, refusal to pay is unrealistic for most people. The tone of those posting on the bribe-reporting website suggest that people are keen to strike back at corrupt officials. Because Mr Basu’s idea should make this easier, it is worth considering. So are steps such as moving more transactions online, to reduce contact with officials. Fighting corruption will need more than one clever idea.
Jean Dreze most probably agrees that Mr Basu’s idea is _______.
选项
A、unreasonable
B、thoughtless
C、impractical
D、ridiculous
答案
C
解析
根据题干中的Jean.Drèze定位到倒数第2段,该段第1句说“这个建议从理论上来说很好”,第2句由But引出印度司法上的弊病,并指出few will complain这一可能出现的情况。由此可推断Jean Drèze认为Mr Basu的想法只是“理论上”可行,即该想法“不现实”,故选C。
转载请注明原文地址:https://kaotiyun.com/show/I5tK777K
0
专业英语四级
相关试题推荐
Thenewlybuiltschoolofferscoursesineverysubject_______.
A.digB.avoidsC.deliberatelyD.rememberingE.judgingF.eventG.finalH.discoveryI.whatJ.keepsK.negativeL
A.ambitiousB.appealstoC.contactsD.expectE.easilyF.worksG.consultingH.recruitI.turnstoJ.settledK.e
A.ambitiousB.appealstoC.contactsD.expectE.easilyF.worksG.consultingH.recruitI.turnstoJ.settledK.e
A.ambitiousB.appealstoC.contactsD.expectE.easilyF.worksG.consultingH.recruitI.turnstoJ.settledK.e
A.ambitiousB.appealstoC.contactsD.expectE.easilyF.worksG.consultingH.recruitI.turnstoJ.settledK.e
Humanbodyneedsavarietyofessentialnutrientstofunctionproperly.Unlessyouarea【C1】______,youprobablydon’tknowwhat
Humanbodyneedsavarietyofessentialnutrientstofunctionproperly.Unlessyouarea【C1】______,youprobablydon’tknowwhat
A、TheGreatHalloftheBullsis30metresinsidethecave.B、ThePaintedGalleryis20metreslong.C、TheLateralPassageisto
随机试题
A.胆B.小肠C.大肠D.胃具有贮藏精气的作用
断肾血管平滑肌脂肪瘤主要的诊断依据是
氰化物中毒的特效解毒剂是
从投资者整体的角度出发,以投资者的出资额作为计算基础,把借款本金偿还和利息支付视为现金流出,用以计算资本金财务内部收益率、财务净现值等评价指标,考察项目资本金的盈利能力的报表是()。
[2008年第4题]可行性研究报告的编制费应属于总概算中的哪一项费用?
根据法律是否赋予特定合同名称并设有专门规范,合同可以分为()。
根据外商投资企业法律制度的规定,中外合作经营企业发生的下列事项中,不必由董事会(或者联合管理委员会)出席会议的董事(或者委员)一致通过的有()
谈谈课堂提问应注意什么?
下列画家和其代表作对应正确的是()。
何谓禅宗?它的流传对中国文化产生了哪些重要影响?
最新回复
(
0
)