首页
外语
计算机
考研
公务员
职业资格
财经
工程
司法
医学
专升本
自考
实用职业技能
登录
考研
In the dimly lit cyber-cafe at Sciences-Po, hot-house of the French elite, no Gauloise smoke fills the air, no dog-eared copies
In the dimly lit cyber-cafe at Sciences-Po, hot-house of the French elite, no Gauloise smoke fills the air, no dog-eared copies
admin
2010-11-27
35
问题
In the dimly lit cyber-cafe at Sciences-Po, hot-house of the French elite, no Gauloise smoke fills the air, no dog-eared copies of Sartre lie on the tables. French students are doing what all students do: surfing the web via Google. Now President Jacques Chirac wants to stop this American cultural invasion by setting up a rival French search-engine. The idea was prompted by Google’s plan to put online millions of texts from American and British university libraries. If English books are threatening to swamp cyberspace, Mr. Chirac will not stand idly by.
He asked his culture minister, Renaud Donnedieu de Vabres, and Jean-Noel Jeanneney, head of France’s Bibliothèque Nationale, to do the same for French texts—and create a home-grown search-engine to browse them. Why not let Google do the job? Its French version is used for 74% of internet searches in France. The answer is the vulgar criteria it uses to rank results. "I do not believe", wrote Mr. Donnedieu de Vabres in Le Monde, "that the only key to access our culture should be the automatic ranking by popularity, which has been behind Google’s success".
This is not the first time Google has met French resistance. A court has upheld a ruling against it, in a lawsuit brought by two firms that claimed its display of rival sponsored links (Google’s chief source of revenues) constituted trademark counterfeiting. The French state news agency, Agence France-Presse,has also filed suit against Google for copyright infringement.
Googlephobia is spreading. Mr. Jeanneney has talked of the "risk of crushing domination by America in defining the view that future generations have of the world. "" I have nothing in particular against Google", he told L. Express, a magazine. "I simply note that this commercial company is the expression of the American system, in which the law of the market is king". Advertising muscle and consumer demand should not triumph over good taste and cultural sophistication.
The flaws in the French plan are obvious. If popularity cannot arbitrate, what will? Mr. Jeanneney wants a "committee of experts". He appears to be serious, though the supply of French-speaking experts, or experts speaking any language for that matter, would seem to be insufficient. And if advertising is not to pay, will the taxpayer? The plan mirrors another of Mr. Chirac’s pet projects: a CNNà la francaise. Over a year ago, stung by the power of English-speaking television news channels in the Iraq war, Mr. Chirac promised to set up a French rival by the end of 2004. The project is bogged down by infighting.
France’s desire to combat English, on the web or the airwaves, is understandable. Protecting France’s tongue from its citizens’ inclination to adopt English words is an ancient hobby of the ruling elite. The Académie Francaise was set up in 1635 to that end. Linguists devise translations of cyber-terms, such as arrosage (spare) or bogue (bug). Laws limit the use of English on TV—" Super Nanny" and "Star Academy" are current pests—and impose translations of English slogans in advertising. Treating the invasion of English as a market failure that must be corrected by the state may look clumsy. In France it is just business as usual.
选项
A、compete with the American rival "Google".
B、protect French students from American invasion.
C、preserve the integrity of the French culture.
D、stop standing idly by when being threatened.
答案
C
解析
目的细节题。文章第一段第三句说"现在法国总理希拉克希望通过建立一个类似的法语搜索引擎来阻止美国的文化入侵",那么也就是为了"保护法国文化的完整性"。
转载请注明原文地址:https://kaotiyun.com/show/NDZ4777K
0
考研英语一
相关试题推荐
IncontrasttoDisneyWorld,oneofthecharactersintheservicesectoristhat______.Whichofthefollowingbestdefinesth
Whyisn’ttheworldsingingthepraiseoftheNBA?What’stheauthor’sattitudeaboutNBAasa"bridge"?
Youaregoingtoreadatextaboutthestateofcollegestudents’mentalhealth,followedbyalistofexamples.Choosethebest
WhatisimpliedbutnotstatedinthefirstsentenceisthatAmericanIndians______.WhichofthefollowingisTRUEaccording
By"EllenSperoisn’tbitinghernailsjustyet"(Line1,Para.1),theauthormeans______.Howdothepublicfeelaboutthecu
Whatisitthatbringsaboutsuchanintimateconnectionbetweenlanguageandthinking?Istherenothinkingwithouttheuseof
Accordingtothewriter,thebestwayofachievingeffectivecommunicationisto______.Accordingtothewriter,aproblemwith
KarlVonLinne(orLinnaeus,asheiswidelyknown)wasaSwedishbiologistwhodevisedthesystemofLatinisedscientificnames
Electionsoftentellyoumoreaboutwhatpeopleareagainstthanwhattheyarefor.SoitiswiththeEuropeanonesthattookpl
TheFrencharethemastersof"grandsprojets".(46)Theyhavethecruelnes,nationalprideandwillingnesstospendthatarenee
随机试题
首先考虑诊断为以下哪项检查不必要
browse
A.血性液体B.不凝固血液C.粪臭味液体D.黄色浑浊状,无臭味液体E.稀脓性,有臭味液体肝、脾破裂腹腔穿刺液
A.不需要经过审查批准、取得药品广告批准文号B.应当按照《药品广告审查办法》申请广告批准文号C.只准在专业性医药报刊上进行广告宣传D.可以在专业性医药报刊、大众传播媒介进行广告宣传处方药的药品名称(包括通用名、商品名)、疗效()
因违法行为或者违纪行为被撤销资格的律师、注册会计师或者法定资产评估机构、验证机构的专业人员,自被撤销资格之月起未逾()。
市场机制配置资源缺陷具体表现在公共资源的过度使用方面,这类资源既在技术上难以划分归属,又在使用中不宜明细归属,以下属于此类情形的是()。
第一段中提到“植物生物钟”,第二段提到“植物周期行为”、“生理节律”和“异步个体”。对文中这四个概念的理解,正确的一项是()以下四项是检测的四个过程,对过程叙述有误的一项是()
用两根同样长度的铁丝分别圈成圆形和正方形,圆形面积大约是正方形面积的几倍?()
假如你生活在第二次工业革命时期,你不可能享受到的生活是()。
Historically,humansgetseriousaboutavoidingdisastersonlyafteronehasjuststruckthem.【C1】______thatlogic,2006should
最新回复
(
0
)