首页
外语
计算机
考研
公务员
职业资格
财经
工程
司法
医学
专升本
自考
实用职业技能
登录
外语
Whenever two or more unusual traits or situations are found in the same place, it is tempting to look for more than a coincident
Whenever two or more unusual traits or situations are found in the same place, it is tempting to look for more than a coincident
admin
2013-02-05
56
问题
Whenever two or more unusual traits or situations are found in the same place, it is tempting to look for more than a coincidental relationship between them. The high Himalayas and the Tibetan plateau certainly have extraordinary physical characteristics and the cultures that are found there are also unusual, though not unique. However there is no intention of adopting Montesquieu’s view of climate and soil as cultural determents. The ecology of a region merely poses some of the problems faced by the inhabitants of the region, and while the problems facing a culture are important to its development, they do not determine it.
The appearance of the Himalayas during the late Tertiary Period and the accompanying further raising of the previously established rages had a marked effect on the climate of the region. Primarily, of course, it blocked the Indian monsoon from reaching Central Asia at all. Secondly, air and moisture from other directions were also reduced.
Prior to the raising of the Himalayas, the land now forming the Tibetan uplands had a dry, continental climate with vegetation and animal’s life similar to that of much of the rest of the region on the same parallel, but somewhat different from that of the areas farther north, which were already drier①. With the coming of the Himalayas and the relatively sudden drying out of the region, there was a severe thinning out of the animal and plant population. The ensuing incomplete Pleistocene glaciations had a further thinning effect, but significantly did not wipe out life in the area. Thus after the end of the glaciations there were only a few varieties of life extant from the original continental species. Isolated by the Kunlun range from the Tarim basin and Turfan depression, species that had already adapted to the dry steppe climate, and would otherwise have been expected to flourish in Tibetan, the remaining native fauna and flora multiplied②. Armand de scribed the Tibetan fauna as not having great variety, but being "striking" in the abundance of the particular species that are present. The plant life is similarly limited in variety, with some observers finding no more than seventy varieties of plants in even the relatively fertile Eastern Tibetan valleys, with fewer than ten food crops. Tibetan "tea" is a major staple, perhaps replacing the unavailable vegetables.
The difficulties of living in an environment at once dry and cold, and populated with species more usually found in more hospitable climates, are great. These difficulties may well have influenced the unusual polyandrous societies typical of the region. Lattimore sees the maintenance of multi-husband households as being preserved from earlier forms by the harsh conditions of the Tibetan uplands, which permitted no experimentation and "froze" the cultures that came there. Kawakiwa, on the other hand, sees the polyandry as a way of easily permitting the best householder to become the head husband regardless of age. His de tailed studies of the Bhotea village of Tsumje do seem to support this idea of polyandry as a method of talent mobility in a situation where even the best talent is barely enough for survival.
In sum, though arguments can be made that a pre-existing polyandrous system was strengthened and preserved (insofar as it has been) by the rigors of the land, it would certainly be an overstatement to lay causative factors of any stronger nature to the ecological influences in this case③.
The author’s knowledge of Tibet is probably ______.
选项
A、based on firsthand experience
B、the result of lifelong studies
C、derived from books only
D、limited to geological history
答案
C
解析
推理判断题。本文中并没有涉及作者本人的研究和经历。第一段提到了Montesquieu’s view,第三段又引用了Armand的描述,第四段提到Lattimore与Kawakita的论断。可以看出作者对青藏高原的了解应该是从书本中得到的。
转载请注明原文地址:https://kaotiyun.com/show/OrhK777K
0
专业英语四级
相关试题推荐
Humoristhemosteffectivemeansofhandlingthedifficultsituations.Itcanbeusedfor【C1】______updifferences,apologizing
UnlikethecarefullyweighedandplannedcompositionsofDante,Goethe’swritingshavealwaysthesenseofimmediacyandenthusi
Inthepasttwentyyears,therehasbeenanincreasingtendencyforworkerstomovefromonecountrytoanother.【C1】______somen
Certainlynocreatureintheseais【C1】______thanthecommonseacucumber.Alllivingcreatures,especiallyhumanbeings,havet
Infamilieswithtwoworkingparents,fathersmayhavemoreimpact【C1】______achild’slanguagedevelopmentthanmothers,anews
Clothesplayacriticalpartintheconclusionswereachbyprovidingcluestowhopeopleare,whotheyarenot,andwhotheywo
Clothesplayacriticalpartintheconclusionswereachbyprovidingcluestowhopeopleare,whotheyarenot,andwhotheywo
Withthehelpofthefamous______,herecoveredinashorttimefromhissadness.
Shewillhavetofindsomewhereelsetowork,forshecan’t______thisloudnoiseanylonger.
随机试题
__________是一种命令式票据,通常由商业信用活动中的卖方对买方或买方委托的付款银行签发.要求买方于规定日期支付货款。
一般情况下,无差异曲线的特点是()
肝门脉高压症食管静脉曲张破裂出血最易并发
下列荷载中,属于永久荷载的是()。
①第一本防水平装书还将拥有强大的防伪功能 ②澳大利亚的银行现在已经使用该项技术来延长纸币的使用寿命,同时减少伪造的风险③英国出版商近日透露,世界上第一本防水平装书有望明年夏天上架销售④书的外面还有一层防撕毁的坚韧的聚合物涂层,整本书
(2014青海32)民主化、信息化、全球化浪潮叠加,思想观念的裂变塑造了一个时代生机蓬勃的心灵图景,也提示我们,多元时代更需要凝聚共识,当观点_______,看法不尽相同时,共识是社会交流的基础。但多元并非意味着正确的价值不复存在,包容也不意味着可以___
李渔晚年创作的()是中国古代戏曲理论的集大成之作。
设函数y=1/(2x+3),则y(n)(0)=______.
1.在考生文件夹下创建一个名为“订单管理”的数据库,并将已有的employee和orders两个表添加到该数据库中。2.为orders表建立一个按降序排列的普通索引,索引名为je,索引表达式为“金额”。3.在“订单管理”数据库中新建一个
What’stheaverageincreaseperyearofforeignstudentpopulationintheperiodbetween1985and1990intermsofpercentage?
最新回复
(
0
)