首页
外语
计算机
考研
公务员
职业资格
财经
工程
司法
医学
专升本
自考
实用职业技能
登录
考研
Yamato, the ancient name of Japan, essentially means "big harmony". To achieve such balance, Japanese society has refined a plet
Yamato, the ancient name of Japan, essentially means "big harmony". To achieve such balance, Japanese society has refined a plet
admin
2014-06-13
47
问题
Yamato, the ancient name of Japan, essentially means "big harmony". To achieve such balance, Japanese society has refined a plethora of cultural traits: humility, loyalty, respect and consensus. In the field of business, however, this often results in a lack of leaders who are willing to stand out from the crowd, promote themselves and act decisively. "The nail that sticks up gets hammered down" is a common Japanese refrain; "the hawk with talent hides his talons" is another. Whereas American and European bosses like to appear on the covers of global business magazines, their Japanese counterparts are comfortable in their obscurity. Business in Japan is generally run as a group endeavor.
Such democratic virtues served the country well in the post-war period. But today they hold too many Japanese firms back. Japan boasts some of the best companies in the world: Toyota, Canon and Nintendo are the envy of their industries. But they operate on a global scale and have tentatively embraced some unconsensual American methods. In much of the Japanese economy-especially its huge domestic services sector-managers are in something of a funk. Firms do not give promising youngsters responsibility early on, but allocate jobs by age. Unnecessarily long working hours are the norm, sapping productivity. And there are few women and foreigners in senior roles, which narrows the talent pool.
So how pleasing it is to be able to report the success of a business leader who breaks the mould. Young, dynamic and clever, he is not afraid to push aside old, conservative know- nothings. He disdains corporate politics and promotes people based on merit rather than seniority. He can make mistakes (he got involved in a questionable takeover-defence scheme), but he is wildly popular with salarymen: his every move is chronicled weekly. In June he was given the top job at one of Japan’s biggest firms. Kosaku Shima of Hatsushiba Goyo Holdings has only one serious shortcoming: he is not a real person, but a manga, or cartoon, character. For many critics of Japan, that says it all: Mr. Shima could exist only in fiction. In fact there is room for the country’s managers and even its politicians to learn from him.
Most of the lessons are for Japan’s managers. At present, bosses rarely say what they think because it might disrupt the harmony, or be seen as immodest. Their subordinates are reluctant to challenge ideas because that would cause the boss to lose face. So daft strategies fester rather than getting culled quickly. There is little risk-taking or initiative. The crux of the problem is Japanese companies’ culture of consensus-based decision-making. Called nemawashi ( literally, "going around the roots" ) or ringi ( bottom-up decisions), it helped to establish an egalitarian workplace. In the 1980s Western management consultants cooed that it was the source of Japan’s competitive strength. Sometimes it can be, as in periods of crisis when an entire firm needs to accept new marching orders quickly. But most of the time it strangles a company.
Relying on consensus means that decisions are made slowly, if at all. With so many people to please, the result is often a mediocre morass of compromises. And with so many hands involved, there is no accountability; no reason for individuals to excel; no sanction against bad decisions so that there are fewer of them in future. Of course, sometimes the consensus of the Japanese workplace is just a veneer and decisions are still made from on high. But then why persist with the pretence, particularly if it drains a company’s efficiency?
Which of the following is not the fault caused by consensual Japanese method according to the text?
选项
A、Jobs are allocated by age.
B、People all work unnecessary long hours,
C、Female and foreign senior roles are scarcely seen.
D、Many Japanese firms are operating on a global scale.
答案
D
解析
A项按年龄分配工作,文中对应的是Firms do not give promising youngsters responsibility early on,but allocate jobs by age.,故A正确。B项是加班过多,对应Unnecessarily long working hours are the norm,故B正确。C项是高级职员中外国人和女性比较少,对应And there are few women and foreigners in senior roles,which narrows the talent pool,故C正确。D项是日本公司都是发展为世界级的,文中也有提及,但这并非所带来的坏处而是好处,故选择D项。
转载请注明原文地址:https://kaotiyun.com/show/UYO4777K
0
考研英语一
相关试题推荐
ReadthefollowingtextcarefullyandthentranslatetheunderlinedsegmentsintoChinese.Yourtranslationshouldbewrittencl
ErnestHemingwaywasoneofthemostimportantAmericanwritersinthehistoryofcontemporaryAmericanliterature.Hewasthe【1
LarryFreedattributedlowcustomersatisfactiontothefactthatTheresultofForesee’srecentsurveyshowsthat
Accordingtothefirstparagraph,thegrandfatherresentedIfapersondrinkssilverteaduringhisgoldenyears,wecansayth
Afriendofminehadagrandfatherwhosupervisedthepayrollatalargecompanylongago.Peoplewhoknewhimsaythismanwas
Therehasbeenadiscussionrecentlyontheissueofjob-hopping.Writeanessaytothenewspaperto1.showyourunderstand
InasurveyconductedbyresearchfirmHarrisInteractive,71%ofAmericanssaidthatspendingextramoneyontravelduringthe
Lowspeedbicyclecrashescanbadlyinjureorevenkillchildreniftheyfallontotheendsofthehandlebarssoateamofengin
Theprovisionofpositiveincentivestoworkinthenewsocietywillnotbeaneasytask.Butthemostdifficulttaskofallis
PresidentBush’sre-electionalreadyhasresultedinmorefundsforoneoftheelection’spivotal"moralvalues"issues—abstinen
随机试题
A.100cfu/mlB.100cfu/3mlC.3cfu/mlD.3cfu/LE.100cfu/L我国《生活饮用水卫生标准》中规定,总大肠菌群不超过
"RAAS"所代表的是
一日,张某将路人打晕,欲取走其财物,这时,熟人王某正好经过,于是,张某让王某帮忙将晕倒的路人所携带的财物取走,王某同意。关于本案,下列哪一选项是正确的?()
根据《建设工程质量管理条例》的规定,建设工程的竣工验收由()组织。
某城市轻轨交通项目业主拟选择一家咨询机构为其处理项目设计、施工及设备材料的招标事务。该轻轨交通项目技术复杂,并在轨道铺设、车体制造方面有特殊要求。发生了以下几项事件。事件1。M招标代理机构中标并接受业主委托,全权负责处理项目招标事务。在各施工合同标
境外注册的会计师事务所申请银行、证券、保险业务临时许可证,应当具备下列哪些条件?()
m=-4或m=一3(1)直线l1:(3+m)x+4y=5,l2:mx+(3+m)y=8互相垂直(2)点A(1,0)关于直线x一y+1=0的对称点是
以下不能设置Picture属性的控件是
下列关于字段属性的默认值设置的说法中,错误的是()。
十进制数60转换成二进制数是()。
最新回复
(
0
)