首页
外语
计算机
考研
公务员
职业资格
财经
工程
司法
医学
专升本
自考
实用职业技能
登录
外语
The sharks are circling. Having beaten off one private equity bid, the Sainsbury family is now wrestling with another takeover c
The sharks are circling. Having beaten off one private equity bid, the Sainsbury family is now wrestling with another takeover c
admin
2010-04-24
61
问题
The sharks are circling. Having beaten off one private equity bid, the Sainsbury family is now wrestling with another takeover challenge, from the Qatari-backed investment fund Delta Two. According to Alistair Darling, such smash-and-grab raids on British corporations are to be encouraged. But firms such as Sainsbury’s have a history and meaning in our national life that goes beyond the balance sheet.
In the late 1980s, J. Sainsbury PLC. was feted across the business world as one of the great retailers. its chairman was knighted as the company posted record profits. Founded in London’s Drury Lane in 1869 by John James Sainsbury, it had started as a small dairy selling eggs, milk and "the best butter in London". As late Victorian family incomes rose, urban retailers expanded into the grocery and butchery business. And, in an era of adulterated foods and filthy shops, the Sainsbury ethic of cleanliness, quality and value marked it out.
As suburbia expanded, so did Sainsbury’s. John James always believed in buying freehold properties and his premier stores were located in the commuter belts of Croydon, Purley and Balham. Personalized service and an aspirational decor transformed neighborhood grocery shops into Edwardian food emporia. But, in language eerily familiar to modern ears, local shopkeepers soon complained about the unfair advantage of supermarkets with their distribution depots, bulk buying, vast advertising budgets and price cuts; 1900s retailers fought desperately against their expansion. Yet Sainsbury’s grew and there was nothing they could do.
The real revolution came in the post-war years when John James’s grandson, Alan Sainsbury, introduced serf-service at Croydon in 1950--much to the horror of some suburban grandees who threw their wire baskets at the Sainshury chairman. Characteristically, Harold Macmillan better judged the post-war materialist mood and praised the Harlow Sainsbury’s as "a very clean and most ingenious way of serving the public and doing business". Profits soared and Sainsbury’s was on the path to becoming a major influence on the British people’s cultural, commercial and social habits.
Behind the shop stood the family Titans--referred to by staff as "Mr. Alan", "Mr. JD", or "Mr. David". While retail was always detail at Sainsbury’s, the company bad a broader view of its public role. Early supporters of the Beveridge report, the firm inaugurated a comprehensive pension and sickness scheme. It had an equally keen sense of its history.
But during the 1990s, the Sainsbury’s supermarket crown was stolen by Ian MacLaurin’s Tesco. Every empire contains the seeds of its own downfall and Sainsbury’s centralized management structure failed to adapt fast enough to a shifting retail market. David Sainsbury was the last family member to sit as chairman and the fifth generation spurned careers in the firm. And now, despite a recent turn-around, the Sainsburys are under pressure to sell their remaining shares to private equity property speculators.
In the end, business is business and one can’t be too misty-eyed. But an implicit part of the Sainsbury’s brand has always been a connection to this dynastic tradition of retailing. It is a precious asset that will vanish the moment private equity spivs get their bands on John James’s legacy.
Which of the following statements is NOT true?
选项
A、People have easy access to Sainsbury’s premier stores.
B、John James preferred to own property for life.
C、Local shopkeepers took effective methods to cope with supermarket’s expansion.
D、Supermarket offered personalized service and aspiring decoration.
答案
C
解析
事实细节题。根据四个选项中的内容可以定位到第三段,其他选项是文中内容的同义转述,根据本段第四句中的“local shopkeepers soon complained about”和“retailers fought desperately against their expansion”可以确定只有选项C 为正确答案。
转载请注明原文地址:https://kaotiyun.com/show/bt2K777K
0
专业英语四级
相关试题推荐
Itiscommonlysupposedthatwhenamanseeksliterarypowerhegoestohisroomandpreparesanarticleforthepress.Butthis
Itiscommonlysupposedthatwhenamanseeksliterarypowerhegoestohisroomandpreparesanarticleforthepress.Butthis
WhatcanweinferaboutMikebeforehewenttothecampingschool?
Thenewspapermustprovideforthereaderthefacts;unalloyed,unbiased,objectivelyselectedfacts.However,inthesedaysof
Airpollutioninvolvesthereleaseintotheatmosphere【C1】______gases,finelydividedsolids,orfinelydispersedliquidaero
Thechildrenlosttheirwayintheforest,and______mademattersworsewasthatnightbegantofall.
Whatisanextendedfamilyaccordingtothewoman?
Mostpeoplewhotravellongdistancescomplainofjetlag.Jetlagmakesbusinesstravelerslessproductiveandmoreprone【C1】____
Yetthedifferenceintomeandlanguagemuststrikeus,sosoonasitisphilosophythatspeaks:thatchangeshouldremindusth
Unlikemostsports,whichevolvedovertimefromstreetgames,basketballwasdesignedbyonemantosuita【C1】______purpose.
随机试题
Globalwarmingiscausingmorethan300,000deathsandabout$125billionineconomiclosseseachyear,accordingtoareportby
在腹前壁上第4腰椎的体表定位点是
乙为水泥厂,甲为水泥销售公司。甲、乙订立一购销合同,约定乙于6月1日前送水泥1000吨给甲;甲支付定金10万元给乙。后乙于6月2日将1000吨水泥运至甲处。甲以乙违约(迟延履行1天)为由,要求乙双倍返还定金20万元。以下说法正确的是:
下列术语中卖方不负责办理出口手续及支付相关费用的是()。
可转换公司债券享受转换特权,在转换前和转换后的形式分别为()。
根据企业所得税相关规定,企业提供劳务完工进度的确定,可以选用的方法有()。
Whodesignedthefirsthelicopter?Who【C1】______themostfamouspicturesintheworld?Whoknewmoreaboutthehumanbodythanm
关于因特网的域名系统,以下哪种说法是错误的?______。
Whichwordcantaketheplaceoftheunderlinedword"fervency"inparagraph1?Theunusuallysurprisingwaythathescoredgoa
A、TomeetCharley.B、Toworkinhisoffice.C、Togotohospital.D、Toattendameeting.DM:ThisisCharleyspeaking.Couldyou
最新回复
(
0
)