首页
外语
计算机
考研
公务员
职业资格
财经
工程
司法
医学
专升本
自考
实用职业技能
登录
公务员
Cyberspace,data superhighways,multi-media——for those who have seen the future,the linking of computers,television and telephones
Cyberspace,data superhighways,multi-media——for those who have seen the future,the linking of computers,television and telephones
admin
2020-03-28
42
问题
Cyberspace,data superhighways,multi-media——for those who have seen the future,the linking of computers,television and telephones will change our lives forever.Yet for all the talk of a forth-coming technological utopia,little attention has been given to the implications of these developments for the poor.As with all new high technology,while the West concerns itself with the “how”,the question of “for whom” is put aside once again.
Economists are only now realizing the full extent to which the communications revolution has affected the world economy.Information technology allows the extension of trade across geographical and industrial boundaries,and transnational corporations take full advantage of it.Terms of trade,exchange and interest rates and money movements are more important than the production of goods.The electronic economy made possible by information technology allows the haves to increase their control on global markets——with destructive impact on the have-nots.
For them the result is instability.Developing countries which rely on the production of a small range of goods for export are made to feel like small parts in the international economic machine.As “futures” are traded on computer screens,developing countries simply have less and less control of their destinies.
So what are the options for regaining control? One alternative is for developing countries to buy in the latest computers and telecommunications themselves——so-called “development communications” modernization.Yet this leads to long-term dependency and perhaps permanent constraints on developing countries’ economies.
Communications technology is generally exported from the U.S.,Europe or Japan;the patents,skills and ability to manufacture remain in the hands of a few industrialized countries.It is also expensive,and imported products and services must therefore be bought on credit——credit usually provided by the very countries whose companies stand to gain.
Furthermore,when new technology is introduced there is often too low a level of expertise to exploit it for native development.This means that while local elites,foreign communities and subsidiaries of transnational corporations may benefit,those whose lives depend on access to the information are denied it.
Why does the author say that the electronic economy may have a destructive impact on developing countries?
选项
A、Because it enables the developed countries to control the international market.
B、Because it destroys the economic balance of the poor countries.
C、Because it violates the national boundaries of the poor countries.
D、Because it inhibits the industrial growth of developing countries.
答案
A
解析
细节题。本题考查作者为什么说电子经济对发展中国家可能有毁灭性的影响。根据题干关键词,可知问题指向文章第二段末句:信息技术使电子经济成为可能,但是这却使富国加强了对世界市场的控制,对穷国造成的是毁灭性的影响。with destructive impact 0n the have-nots中的with引导独立主格结构表示结果,前面的句子是造成这个结果的原因,也就是这使得发达国家可以控制国际市场,所以A项正确。B、C两项文章中没提到。D项讲这限制了发展中国家的工业发展,非常容易误选,因为这和第四段最后一句的后半句内容是一致的。但是,首先这句话偏离了考点,而且this leads to…and perhaps permanent constraints…中的this指代发展中国家买进最新的计算机和通讯技术,而问题是电子经济对发展中国家为什么有毁灭性的影响。选项中的it指代the electronic economy,所以D项错误,这是典型的移花接木。故本题选A。
转载请注明原文地址:https://kaotiyun.com/show/dlkY777K
本试题收录于:
银保监法律类题库国家公务员分类
0
银保监法律类
国家公务员
相关试题推荐
科长对于()相当于()对于公司
习近平主席欧洲之旅成果________,受到国际社会高度________。访问期间,中国与部分欧洲国家分别签署了多个领域的合作协议。同时,习近平的德国之旅,是中国国家主席8年来首次对德国进行国事访问,________了中德深化全方位战略合作的积极信号。填入
诚然,一些时候。某些不良风气在社会上俨然成为一种明规则;诚然,高校也不再是以前的象牙塔,某些社会法则在高校也越来越多地体现出来。但一个必须________的价值判断是,师德弱化甚至________是不该被容忍和被接受的,否则教师在教书育人时就难以传递正确的
2016年1-4月,全国医疗卫生机构总诊疗人次达25.4亿人次,同比提高3.0%。其中:医院10.3亿人次,同比提高7.7%;基层医疗卫生机构14.3亿人次,同比降低0.6%;其他机构0.9亿人次。2016年4月。三级医院、二级医院、一级医院诊疗人次
人们有时必须把信息让渡出去,才能享受到智能化的服务。从一定程度上说,人工智能时代人的“透明化”趋势不可逆转。但必须明确,任何机构或个人在收集、利用个人信息时,需要先得到用户授权。用户有知情权和选择权,即知道哪些信息被收集以及选择是否让渡。此外,所有信息应归
2016年年末全部金融机构本外币各项存款余额155.5万亿元,比年初增加15.7万亿元,其中人民币各项存款余额150.6万亿元,增加14.9万亿元。全部金融机构本外币各项贷款余额112.1万亿元,增加12.7万亿元,其中人民币各项贷款余额106.6万亿元,
王某向某县畜牧水产局申请设立个体养殖场,县畜牧水产局受理申请。邻居张某等人提出,养殖场会造成环境污染,要求县畜牧水产局不予批准并组织听证。对此,下列符合行政许可法规定的是:
甲、乙因琐事争执,甲打伤乙。乙报警后,某派出所对甲处500元罚款。甲不服,向法院提起行政诉讼。下列说法正确的是:
对于国务院反垄断委员会的机构定位和工作职责,下列表述正确的是()。
“THESERVANT”(1963)isoneofthosefilmsthatitisimpossibletoforget.Theservantexploitshismaster’sweaknessesuntilhet
随机试题
关于水利水电工程启闭机布置及要求的说法,错误的是()。
根据《文物保护法实施条例》,申领文物保护工程资质应具备的条件有()。
A.刺激外周化学感受器B.刺激中枢化学感受器C.直接作用于呼吸中枢D.直接刺激脑桥调整中枢E.刺激肺牵张感受器动脉血中PCO2升高,引起呼吸加强的主要机制是通过
如图7-11所示电路,U=12V、UE=10V、R=0.4kΩ,则电流I等于()A。
下列关于耕地占用税的税收优惠表述正确的有()。
甲公司为工业企业,对投资性房地产采用成本模式进行后续计量。2×21年1月甲公司以出让的方式取得一宗土地使用权,支付价款为4000万元,预计使用年限为50年,准备建造写字楼,董事会作出了正式书面决议,明确表明建成后将其用于经营出租且持有意图短期内不再发生变化
在教育目的的价值取向上,人们通常认为持个人本位论的学者有()。
材料12015年年底至2016年4月期间,刚刚搬到新校址的某外国语学校部分学生不断出现各种不良反应和疾病。学生家长调查发现,学校北面有一片工地,原本有三家化工厂,化工厂生产的大量氯苯、环芳烃、汞、镉等污染物严重超标,导致所在地块成为“毒地”。
真理的客观性是指( )。
Thestudiesshowthatthedriverwhohasconsumedanamountofalcoholwithinthelimitis______likelytohaveanautomobileac
最新回复
(
0
)