首页
外语
计算机
考研
公务员
职业资格
财经
工程
司法
医学
专升本
自考
实用职业技能
登录
外语
Growth Secrets Of Alaska’s Mysterious Field of Lakes The thousands of oval lakes that dot Alaska’s North Slope are some of t
Growth Secrets Of Alaska’s Mysterious Field of Lakes The thousands of oval lakes that dot Alaska’s North Slope are some of t
admin
2013-07-11
40
问题
Growth Secrets Of Alaska’s Mysterious Field of Lakes
The thousands of oval lakes that dot Alaska’s North Slope are some of the fastest-growing lakes on the planet. Ranging in size from puddles to more than 15 miles in length, the lakes have expanded at rates up to 15 feet per year, year in and year out for thousands of years. The lakes are shaped like elongated eggs with the skinny ends pointing northwest.
How the lakes grow so fast, why they’re oriented in the same direction and what gives them their odd shape have puzzled geologists for decades. The field of lakes covers an area twice the size of Massachusetts, and the lakes are unusual enough to have their own name: oriented thaw lakes. "Lakes come in all sizes and shapes, but they’re rarely oriented in the same direction," said Jon Pelletier, an assistant professor of geosciences at The University of Arizona in Tucson.
Now Pelletier has proposed a new expla-nation for the orientation, shape and speed of growth of oriented thaw lakes. The lakes’ unusual characteristics result from seasonal slumping of the banks when the permafrost thaws abruptly, he said. The lakes grow when rapid warming melts a lake’s frozen bank, and the soggy soil loses its strength and slides into the water. Such lakes are found in the permafrost zone in Alaska, northern Canada and northern Russia.
Previous explanations for the water bodies’ shape and orientation invoked wind-driven lake circulation and erosion by waves. On Alaska’s North Slope, the prevailing winds blow perpendicular to the long axis of the lakes. According to the traditional explanation, such winds set up currents within the lakes that erode the banks, particularly at the lakes’ ends. Such currents would erode coarse grained, sandy soils faster than fine-grained clay soils.
According to Pelletier, one key ingredient for oriented thaw lakes is permafrost the special mixture of soil and ice that forms the surface of the land in the Far North. On the north coast of Alaska and at similar latitudes throughout the world, the top, or active, layer of the permafrost melts at some point in the summer and refreezes again in the fall.
If the temperature warms gradually, the ice portion of the permafrost melts slowly, allowing the water to drain out of the soil and leave relatively firm sand or sediment behind. However, if an early heat wave melts the permafrost’s ice rapidly, the result is a soggy, unstable soil. When such rapidly thawed permafrost is part of the vertical bank of a lake, the bank slumps into the water, enlarging the lake. More of the bank collapses if the soil is fine-grained, rather than sandy.
Another ingredient in Pelletier’s explanation is a long, gentle slope. Because Alaska’s oriented lakes are embedded in a gently sloping landscape, the downhill end of a lake always has a shorter bank. According to Pelletier’s Computer model, shorter banks melt more and have bigger slumps. Therefore when the lake experiences thaw slumping, Pelletier’s model says the lake grows more in the downhill direction than it does uphill, generating the lakes’ characteristic elongated egg shape.
The word "thaw" (Line 7, Para. 2) most probably means______.
选项
A、melting
B、erosion
C、freezing
D、growing
答案
A
解析
本题考查词义题。第二段第二句提到,湖泊群不同寻常的特点使它们拥有一个属于自己的名字:“oriented thaw湖泊群”。从上下文可知,oriented指的是“湖泊群一致的走向”。第三段首句指出。佩尔蒂埃针对“同向thaw湖泊群”的成因提出了一种新的理论。第二句是对该理论的简单描述:永冻土突然“thaw”,导致湖岸季节性坍塌。第三句是进一步的详细描述:温度迅速升高导致冰冻的湖岸融化,湖岸土壤被水侵蚀,滑入水中,引起湖泊的扩张。第二句中的permafrost与第三句中的frozen bank对应,thaws(动词)与melts(动词)对应,因此thaw的意思是“融化”。因此[A]正确。
转载请注明原文地址:https://kaotiyun.com/show/dv4O777K
0
专业英语八级
相关试题推荐
Researchersinmanycountrieshaveobservedthatmiddleclasschildrenasagrouparemoresuccessfulintheeducationalsystem
ThingstobeTaughtinEverySchoolⅠ.Introduction:Importanceofstudents’abilitytodealwiththerealworld.A.Speake
WilliamFaulknerwasborninOxford,Miss.Hehad【1】education,thenhejoinedtheBritishRoyalAirForceinCanadabecausehew
Thegreatestlegacyofthebabyboomgeneration’searlyadulthoodhasbeenthatitaskedalltherightquestionsbutresolvednot
BeliefWeallbelieveinsomethingorsomeone.Wemustbelieve,justaswemusteat,sleep,andreproduce.Mankindhasanins
Whatiscorporateculture?Atitsmostbasic,it’sdescribedlikethe(1)______personalityofanorganization,orsimplyas"ho
Whatiscorporateculture?Atitsmostbasic,it’sdescribedlikethe(1)______personalityofanorganization,orsimplyas"ho
Whatiscorporateculture?Atitsmostbasic,it’sdescribedlikethe(1)______personalityofanorganization,orsimplyas"ho
A、NewYorkB、LosAngelesC、SeattleD、DallasDB洛杉矶是美国第二大城市,尤以Hollywood的电影工业等闻名,C西雅图是美国西北部最大的城市,D达拉斯是美国的石油工业中心。
随机试题
病人喘而胸满闷窒,甚则胸盈仰息,咳嗽多黏腻色白,咯吐不利,兼有呕恶,纳呆,口黏不渴,苔厚腻,脉滑。此属
患者男,81岁。因“带状疱疹”在皮肤科病房住院治疗,该患者患有Ⅱ型糖尿病多年,口服降糖药物控制血糖,无COPD、肝脏疾病等其他慢性病史,2年前头颅CT示:腔隙性脑梗。晚八时许,无明显诱因出现神志不清,之前无明显不适主诉。BP90/60mmHg,HR85
A.急性心包炎B.风湿性心包炎C.扩张型心肌病D.高血压性心脏病E.肥厚型梗阻性心肌病
按照装饰装修专业工程规模标准要求,下列幕墙工程属于中型项目的是()。
下列关于液化石油气加气站的建筑防火要求的说法中,错误的是()。
奈普科技公司系江海市大型股份制企业。市国税局稽查局对奈普科技公司的纳税情况依法实施检查,发现奈普科技公司2007年6月至12月存在未按规定申报纳税的情况。市国税局稽查局根据税收法律、法规和有关规定,作出《税务处理决定书》,责令奈普科技公司补缴税款3260.
关于我国的贷款管理制度,下列错误的说法是()。
某企业2007年12月31日购入—台设备,入账价值为200万元,预计使用寿命为10年,预计净残值为20万元,采用年限平均法计提折旧。2008年12月31日该设备存在减值迹象,经测试预计可收回金额为120万元。2008年12月31日该设备账面价值应为(
商业资本在资本主义经济中的作用表现在()。
Sternrecountsherfour-yearodysseyintotheheartsandmindsofreligiousterrorists.ShetalkstoChristian,JewishandMusli
最新回复
(
0
)