首页
外语
计算机
考研
公务员
职业资格
财经
工程
司法
医学
专升本
自考
实用职业技能
登录
外语
In Japan, where career opportunities for women are few, where divorce can mean a life of hardship, and where most female names a
In Japan, where career opportunities for women are few, where divorce can mean a life of hardship, and where most female names a
admin
2009-02-10
72
问题
In Japan, where career opportunities for women are few, where divorce can mean a life of hardship, and where most female names are still formed using a word for child, a woman’s independence has always come at a steep price.
Notions of women’s liberation have never taken root among Japanese women. But with scant open conflict, the push for separate burials is quietly becoming one of the country’s fastest growing social trends. In a recent survey by the TBS television network, 20 percent of the women who responded said they hoped to be buried separately from their husbands.
The funerary revolt comes as women here annoy at Japan’s slow pace in providing greater equality between the sexes. The law, for example, still makes it almost impossible for a woman to use her maiden name after marriage. Divorce rates are low by Western standards, meanwhile, because achieving financial independence, or even obtaining a credit card in one’s own name, are insurmountable hurdles for many divorced women. Until recently, society enforced restrictions on women even in death. Under Japan’s complex burial customs, divorced or unmarried women were traditionally unwelcome in most graveyards, where plots are still passed down through the husband’s family and descendants must provide maintenance for burial sites or lose them.
"The woman who wanted to be buried alone couldn’t find a graveyard until about 10 years ago," said Haruyo Inoue, a sociologist of death and burial at Japan University. She said that graveyards that did not require descendants, in order to accommodate women, began appearing around 1990. Today, she said, that there are close to 400 of these cemeteries in Japan. That is just one sign of stirring among Japanese women, who are also pressing for the first time to change the law to be able to use their maiden names after marriage.
Although credit goes beyond any individual, many women cite Junko Mastubara, a popular writer on women’s issues, with igniting the trend to separate sex burials. Starting three years ago, Ms. Matsubara has built an association of nearly 600 women--some divorced, some unhappily married, and some determinedly single who plan to share a common plot curbed out of an ordinary cemetery in the western suburb of Chofu.
According to the passage, the sex inequalities that Japanese women endure include EXCEPT ______.
选项
A、they are forbidden to divorce
B、they are restricted from being buried separately from their husbands
C、the law makes it almost impossible for a woman to use her maiden name after marriage
D、they hesitate to take part in women’s liberation movements
答案
A
解析
细节理解题。文章开头讲到接受电视台调查的妇女中有20%表示希望能与丈夫分开埋葬(20 percent of the women who responded said they hoped to be buried separately from their husbands),还提到日本的墓地是由丈夫的家族传下来的,子孙们必须维护好葬址,否则就会丧失墓地(where plots are still passed down through the husband’s family and descendan
转载请注明原文地址:https://kaotiyun.com/show/gI6K777K
0
专业英语四级
相关试题推荐
Childrentodayspendmoretimestareatcomputer【S1】______andTVscreensbothatschoolandathome.Scientific【S2】______
Duringthepastdecade,talentshowshavebeenquitepopularamongChineseaudience.Despitethephenomenalresponsefromthegr
Fromaveryearlyage,perhapstheageoffiveorsix,IknewthatwhenIgrewIshouldbeawriter.Betweentheages【M1】______
(1)It’s7pmonabalmySaturdaynightinJune,andIhavejustorderedmyfirstbeerinICervejaria,arestaurantinZambujeir
TheAmericanEducationSystemI.FirstcharacteristicsA.No【T1】______educationsystemorcurriculum.【T1】______B.Departmen
Thefollowingtwoexcerptsareabouttheworthofhighereducationasitscostissoaringanditsrewardisdownsizing.Butther
A、Usingthemdoesn’timpactanythinginyourlife.B、Usingthemslightlyimpactsyourlife.C、Usingthemgreatlyimpactsyourli
Howwilltheclubmembersworktocleanupthearea?
Hewasorderedawayuponalong______totheice-coveredsouth,tomakewaruponthenativesthereandrobthemoftheirfurs.
Altogetherhowmanypeoplewereinjuredduringtheviolence?
随机试题
生物质炭由生物质在缺氧条件下经过高温转化而成,是一种富含碳素的多孔固体颗粒物质。大量有机废弃物都可用作制备原料。这一“古老”的新生事物能将生物质中不稳定的有机碳转化固定,具有多重潜在价值。在农业领域,土壤中添加生物质炭可以改善持水能力和养分供应,增加微生物
下列气体中,通人定量的水,能被水吸收而除去的是()。
男性,62岁。腹痛,寒战发热,呕吐,黄疸。该患者可能是
引起下肢静脉曲张的主要原因有
组织实施GAP认证,颁发《中药材GAP证书》的部门是
商业银行处于负债敏感型缺口的情况下,若其他条件不变,则下列表述正确的有()。
目前乙公司的资本结构如下:总资本3600万元,其中债务资本1500万元(年利息150万元);普通股资本210万元(210万股,面值1元,市价5元),资本公积1000万元,留存收益890万元。由于乙公司要扩大自己的规模,需要追加筹资2600万元,所得税税率2
【2013年烟台莱州市】当代世界教育改革的重点是()。
AbiographyBfictionCmagazinesDnewspapersEnon-fictionFphotocopiersGreferencebooksHstudyarea
Tosaythatcheatsneverprosperistoelevatehopeoverexperience.Moderntechnology,intheformofminiaturecameras,smart
最新回复
(
0
)