首页
外语
计算机
考研
公务员
职业资格
财经
工程
司法
医学
专升本
自考
实用职业技能
登录
外语
Japan is going through a complex national identity crisis. That may be no bad thing, says a new book by an American researcher.
Japan is going through a complex national identity crisis. That may be no bad thing, says a new book by an American researcher.
admin
2012-04-05
55
问题
Japan is going through a complex national identity crisis. That may be no bad thing, says a new book by an American researcher. The economy is ceased making progress, but the society is in motion. Japan is a difficult country to report on and analyze because things do not change in big, noticeable ways. They change in an increasing process, generally of small steps but which, over time, can add up to big movements. And just such a big movement seems to be taking place.
Mr. Nathan has been observing Japan since the 1960s. Whereas most people look at economic data or the comings and goings of prime ministers, he is more interested in schools, novels, comic books, and the minds of young entrepreneurs and maverick (持不同意见的) local politicians. In particular, his focus is on whether Japan’s famously cohesive, conformist society may be breaking under the strain of economic stagnation (停滞), and on how such strains have been affecting the country’s sense of purpose and of national identity.
Fractures (分裂) are what he looks for and fractures are what he finds. On balance, they are neither obviously dangerous nor obviously positive, but they are, as he says, signs of motion which could, in time, lead in unpredictable directions. The most worrying factures he writes about are in the schools where violence and truancy (逃学) have risen remarkably. Old Japan hands shrug wearily at such things, for worries about violence have long existed but have never really seemed terribly serious. Now, though, Mr. Nathan’s numbers do make the situation look grave.
Such trends appear to be symptoms of two related phenomena: a widespread feeling of disillusionment, alienation, uncertainty or plain anger, which has spread to children, too; and a gradual breakdown of old systems of discipline — part familial, part social, part legal — which, appear to prevent schools and parents from dealing effectively with children behaving in a bad way.
Japan is, in short, passing through a national identity crisis. However, there are plenty of positive aspects to it, too. One is a considerable increase in the number of actual or budding young entrepreneurs. The numbers remain modest, but are nevertheless surprisingly high given the state of the economy in recent years. Another is a new eagerness among popular writers and maverick politicians to try to define and encourage a new national pride.
What contributed to school violence and truancy in Japan?
选项
A、Schools and parents that refuse to handle misbehaving children effectively.
B、The reduced communication between parents and their children.
C、Violence that has wide spread among students who find it exciting.
D、Problems in the adult world spreading to children and rules being not strict enough.
答案
D
解析
文章第四段提到两个与暴力和逃学有关的症候:普遍的幻灭感、疏离感、不稳定或愤怒也波及到了孩子;以及旧的(家庭的、社会的、法律的)纪律体系逐渐瓦解。D)“成人世界的问题波及到了孩子以及不够严格的法规”与原文意思相符,故为答案。第四段末句提到,旧纪律体系的瓦解使学校和家长无法有效处理行为不端的孩子,由此可知,并非学校和家长拒绝处理孩子的不良行为,故排除A)。文章并未提及家长与孩子的交流问题,故排除B)。文中没有提及学生认为暴力事件令人兴奋刺激,故排除C)。
转载请注明原文地址:https://kaotiyun.com/show/hFf7777K
0
大学英语四级
相关试题推荐
Ifyouwalkthroughthestreetsofanybigcityatsixorseveninthemorning,thechancesareyouwillseewomenhurryingalon
Careeristsarepeoplewhoseself-imageisdeterminedalmostexclusivelybytheirjobs.【B1】______everythingtheydoisdesignedt
Thereaxe【B1】______researchmethodsyoucanuseto【B2】______information.Asaresearcher,youcanchoosethemethodormethods
Thereisapopularbeliefamongparentsthatschoolsarenolongerinterestedinspelling.Thisis,however,a【S1】______.Noscho
MarkTwain,whowrotethestorywe’regoingtoread,traveledquitealotoftenbecausecircumstances,usually【B1】______circumst
Forthispart,youareallowed30minutestowriteacompositiononthetopicChangesintheWayPeopleSpentHolidays.Youshou
A、Tothetheater.B、Toclass.C、Tothemovie.D、Totheoffice.B女士委婉地拒绝了男土的邀请,开说明了原因:因为要考试,她不得不去教室复习。故选B。
Mobilityofindividualmembersandfamilygroupstendstosplitupfamilyrelationships.Occasionallythemovementofafamilya
Theworkplaceforolderadultsisbecomingadynamicspaceratherthanaunidirectionaljourneyleadingtoretirement.Thenewo
随机试题
德育过程是由相互制约的四个因素构成的。这四个因素分别是:教育者、_______、_______和德育方法等。
下列关于胃液分泌抑制性调节的叙述中,哪一项是错误的
下列有关剖宫产术后患者的护理,不正确的是
A.肾上腺素B.去甲肾上腺素C.吗啡D.氨茶E.异丙肾上腺素临床上常用作强心药的是
某总承包单位将一医院的通风空调工程分包给某安装单位,工程内容有风系统、水系统和冷热(媒)设备。设备有7台风冷式热泵机组,9台水泵,123台吸顶式新风空调机组,1237台风机盘管、42台排风机,均由业主采购。通风空调工程的电气系统由总承包单位施工。通风空调设
货币的时间价值是由时间创造的,因此,所有的货币都有时间价值。()
某市本年度物业服务合同到期管理服务的物业面积为100万m2,新签订合同接管面积为150万m2,上年物业服务合同期跨入本期继续管理服务的物业面积为50万m2,本年接管后又退出的物业管理服务的物业面积为70万m2,则对该市本年度物业管理服务面积进行统计为(
虚拟局域网可以将网络结点按工作性质与需要划分为若干个______。
intheendmother’ssister
Sallywasabitshy,buttheteacherfoundherquite______discussingarecentfilmwithothers.
最新回复
(
0
)