首页
外语
计算机
考研
公务员
职业资格
财经
工程
司法
医学
专升本
自考
实用职业技能
登录
外语
Could the bad old days of economic decline be about to return? Since OPEC agreed to supply-cuts in March, the price of crude oil
Could the bad old days of economic decline be about to return? Since OPEC agreed to supply-cuts in March, the price of crude oil
admin
2010-01-10
106
问题
Could the bad old days of economic decline be about to return? Since OPEC agreed to supply-cuts in March, the price of crude oil has jumped to almost $ 26 a barrel, up from less than $10 last December. This near-tripling of oil prices calls up scary memories of the 1973 oil shocks resulted in double-digit inflation and global economic decline. ,So where are the headlines warning of gloom and doom this time?
The oil was given another push up this week when Iraq suspended oil exports. Strengthening economic growth, at the same time as winter grips the northern hemisphere, could push the price higher still in the short terra,
Yet there are good reasons to expect the economic consequences now to be less severe than in the 1970s. In most countries the cost of crude oil now accounts for a smaller share of the price of petrol than it did in the 1970s. In Europe, taxes account for up to four-fifths of the retails price, so even quite big changes in the price of crude have a more muted effect on pump prices than in the past.
Rich economics are also less dependent on oil than they were, and so less sensitive to swings in the oil price. Energy conservation, a shift to other fuels and a decline in the importance of heavy, energy-intensive industries have reduces oil consumption. Software, consultancy and mobile telephones use far less oil than steel or car production. For each dollar of GDP (in constant prices) rich economics now use nearly 50% less oil than in 1978. The OECD estimates in its latest Economic Outlook that, if oil prices averaged $ 22 a barrel for a full year, compared with $13 in 1998, this would increase the oil import bill in rich economies by only 0.25-0.5% of GDP. That is less than one-quarter of the income loss in 1974 or 1980. On the other hand, oil-importing e merging economies--to which heavy industry has shifted--have become more energy-intensive, and so could be more seriously squeezed.
One more reason not to lose sleep over the rise in oil prices is that, unlike the rises in the 1970s, it has not occurred against the background of general commodity-price inflation and global excess demand. A sizable portion of the world is only just emerging from economic decline. The Economist’s commodity price index is broadly unchanging from a year ago. In 1973 commodity prices jumped by 70%, and in 1979 by almost 30%.
The main reason for the latest rise of oil price is ______.
选项
A、global inflation
B、reduction in supply
C、fast growth in economy
D、Iraq’s suspension of exports
答案
B
解析
细节理解题。由第一段第二句“Since OPEC agreed to supply-cuts in March,the price of crude oil has jumped to almost...”可知:世界原油价格的上涨是因为OPEC决定减少供应。
转载请注明原文地址:https://kaotiyun.com/show/i56K777K
0
专业英语四级
相关试题推荐
PASSAGEONETowhichdirectiondothethornsextendtheirbranchesaccordingtoPara.2?
Itisgenerallyacceptedthatpeopleshouldvisittheiragedparentsregularlyiftheyliveseparately.Butwhetherthisrequire
A、Heisaformerdropout.B、Heisahighschoolteacher.C、Heisgoodatmath.D、Heisfamousforhisteachingmethod.A
(1)OneoftheLabourParty’smanytransformationsduringTonyBlair’sleadershipwasitsconversiontoenvironmentalism.Aparty
A、Becausethechildrenrefusetohaveparentslivingwiththem.B、Becausethechildrencanaffordtohavetheirownhomes.C、Bec
HowtoConquerPublicSpeakingFearI.IntroductionA.Publicspeaking—acommonsourceofstressforeveryoneB.Th
(1)Thishasbeenquiteaweekforliterarycoups.Inanalmostentirelyunexpectedmove,theSwedishAcademyhavethislunchtim
Self-discipline:theFoundationofProductiveLivingI.Issuestobenoticedatthethoughtofself-disciplineA.Troublesf
It’sdifficultto______withtheknowledgethatheisafailure.
Thebossofthecompanyhasalwaysattendedtothe_______ofimportantbusinesshimself.
随机试题
长篇小说《林海雪原》的作者是()。
新加坡广播电视事业长期由国家经营,广播电视机构的经费来自于________、________、________。
《东坡乐府》是苏轼的()
关于《宝黛吵架》下列说法正确的有()
心肺复苏成功后,为使患者保持呼吸道通畅,应采取的体位是
人民法庭决定开庭审理,应当在开庭,()日以前通知人民检察院开庭的时间、地点,()日以前送达传票和通知书;公开审判的案件,在开庭()日以前先期公布案由、被告人姓名:
液化石油气加气站、加油和液化石油气加气合建站利用城市消防给水管道时,室外消火栓与液化石油气储罐的距离宜为30~50m。三级站的液化石油气罐距市政消火栓不大于()m。
下列说法正确的是()。
WhatdoesGeorgeOrwelldo?Whatarethelistenersgoingtodoafterthepresentation?
A、Someofthemarealwaysovercharged.B、Someofthemoftengetmadatbargaining.C、Someofthemthinktheyoverpaidfortheca
最新回复
(
0
)