首页
外语
计算机
考研
公务员
职业资格
财经
工程
司法
医学
专升本
自考
实用职业技能
登录
考研
These days we hear lots of nonsense about the "great classless society". The idea that the twentieth century is the age of the c
These days we hear lots of nonsense about the "great classless society". The idea that the twentieth century is the age of the c
admin
2019-01-01
16
问题
These days we hear lots of nonsense about the "great classless society". The idea that the twentieth century is the age of the common man has become one of the great cliches of our time. The same old arguments are put forward in evidence. Here are some of them: monarchy as a system of government has been completely discarded. In a number of countries the victory has been completed. The people rule; the great millennium has become a political reality. But has it? Close examination doesn ’t bear out the claim.
It is a fallacy to suppose that all men are equal and that society will be leveled out if you provide everybody with the same educational opportunities. The fact is that nature dispenses brains and ability with a total disregard for the principle of equality. The old rules of the jungle, survival of the fittest, and might is right are still with us. The spread of education has destroyed the old class system and created a new one. Rewards are based on merit. For aristocracy "read meritocracy"; in other respects, society remains unaltered: the class system is rigidly maintained.
What is the first thing people do when they become rich? They use their wealth to secure the best possible opportunities for their children, to give them a good start in life. For all the lip service we pay to the idea of equality, we do not consider this wrong in the western world. Private schools offer unfair advantages over state schools are not banned. In this way, the new meritocracy can perpetuate itself to a certain extent: an able child from a wealthy home can succeed far more rapidly than his poorer counterpart. Wealth is also used indiscriminately to further political ends. It would be almost impossible to become the leader of a democracy without massive financial backing. Money is as powerful a weapon as ever it was.
In societies wholly dedicated to the principle of social equality, privileged private education is forbidden. But even here people are rewarded according to their abilities. In fact, so great is the need for skilled workers that the least able may be neglected. Bright children are carefully and expensively trained to become future rulers. In the end, all political ideologies boil down to the same thing: class divisions persist whether you are ruled by a feudal king or an educated peasant.
What is the main idea of this passage?
选项
A、Equality of opportunity in the twentieth century has not destroyed the class system.
B、Equality means money.
C、There is no such society as classless society.
D、Nature can’t give you a classless society.
答案
A
解析
文章一开始就批判了“没有阶级”的社会论断,即虽然君主和王权被推翻,但是不公平依然存在。作者在第二段讨论了不公平的原因在于人的能力大小,即能力使人的回报有差异,差异性形成之后教育也会随之产生不同,在此基础上,政治也在不断倾向精英阶层。结合后文可知,这篇文章总体在讨论即使人们受教育机会均等,21世纪阶级依然存在,故A项“20世纪的机会均等并没有摧毁阶级制度”符合文意。B项“平等意味着金钱”、 C项“没有无阶级这样的社会”和D项“自然界不能给你一个无阶级的社会”均不符合题意,故选A。
转载请注明原文地址:https://kaotiyun.com/show/ii6Z777K
0
考研英语一
相关试题推荐
Consumersandproducersobviouslymakedecisionsthatmoldtheeconomy,butthereisathirdmajor【C1】______toconsidertherole
Consumersandproducersobviouslymakedecisionsthatmoldtheeconomy,butthereisathirdmajor【C1】______toconsidertherole
Consumersandproducersobviouslymakedecisionsthatmoldtheeconomy,butthereisathirdmajor【C1】______toconsidertherole
Consumersandproducersobviouslymakedecisionsthatmoldtheeconomy,butthereisathirdmajor【C1】______toconsidertherole
Consumersandproducersobviouslymakedecisionsthatmoldtheeconomy,butthereisathirdmajor【C1】______toconsidertherole
Thearrivalofthemass-producedcar,justoveracenturyago,causeda(n)【C1】______ofbusinesscreation.Firstcamethemakers
Thearrivalofthemass-producedcar,justoveracenturyago,causeda(n)【C1】______ofbusinesscreation.Firstcamethemakers
Thearrivalofthemass-producedcar,justoveracenturyago,causeda(n)【C1】______ofbusinesscreation.Firstcamethemakers
随机试题
资产评估是通过对资产某一【】价值的估算,从而确定其价值的经济活动。
Workharder,______wewillnotbeabletofinishthetaskasrequired.
患者,男,45岁。疑诊腰椎骨折。拟行X线摄片,需平车护送患者。移送患者上平车,其适合的搬运方法是
由投资膨胀导致的持续性物价上涨属于()。
某中外合作经营企业合作合同规定:外方合作者以现金和机器设备出资,占总出资额的60%,中方合作者以厂房和土地使用权出资,占总出资额的40%;合作企业合作期内所得收益首先全部用于偿付外方出资,在外方出资偿付完毕后的合作期限内,合作双方各按50%的比例分配收益;
甲股份有限公司是一家在深圳证券交易所上市交易的上市公司(以下简称“甲公司”),股本总额为100亿元人民币。大华公司为甲公司的第一大股东,持有甲公司18%的股份。自2015年7月1日起,乙公司及其控股子公司丙公司通过证券交易所的证券交易,开始不断增持甲公司
西班牙画家维拉斯奎兹又被称为()。
请自选英语单词,为幼儿园小班设计一个以掌握英语单词为主题的活动方案。
简政放权改革成效不断显现,但改革进展与人民群众的期待还有较大的差距。改革中,上级部门“咬咬牙”放掉的权力,又被下级部门攥在了手中:权力下放了,然而企业审批要准备的材料依然名目繁多……不驱除这些“拦路虎”,简政放权的威力就会被腐蚀、被消解,事倍功半。这说明(
Theauthor’scousinHarryquiteclearlyhadaratherweirdsenseofhumour.
最新回复
(
0
)