首页
外语
计算机
考研
公务员
职业资格
财经
工程
司法
医学
专升本
自考
实用职业技能
登录
专升本
In general, the ancient Romans were a practical people. They cared less about philosophy and pure mathematics than the Greeks di
In general, the ancient Romans were a practical people. They cared less about philosophy and pure mathematics than the Greeks di
admin
2010-10-31
51
问题
In general, the ancient Romans were a practical people. They cared less about philosophy and pure mathematics than the Greeks did. The Romans were the best of the ancient engineers and architects. They were brilliant students of Greek geometry and trigonometry (三角学) , and they applied their knowledge to the construction of fine bridges, roads, aqueducts(渠道) , and public buildings.
They knew about the smelting of iron ore, but they used the iron they produced mainly for spears, swords, and shields, rather than for building construction.
While the Romans accomplished practical wonders, they did very little theoretical scientific thinking.
Because of their frequent wars, many of their inventions were no more than improvements in the design of Greek weapons with which they were familiar
.
There are two reasons for the Roman neglect of philosophy and pure mathematics. First, they were apparently too busy conquering nearby nations and forming them into a rapidly growing empire to waste much time on abstract thinking. Secondly, they were handicapped (妨碍) by the rigidity of their numerical system. (Try to multiply XI by LVII or to divide CXLIII by IX; it simply cannot be done with pencil and paper. ) The Romans did all of their arithmetic on an abacus, the ancient counterpart of the modern computing machine. Their number system discouraged the study of pure mathematics.
The author of this passage probably wanted to explain why______.
选项
A、he considered the Romans a practical people
B、Roman architects and engineers were the best in ancient times
C、theoretical thinking is necessary for the growth of a nation
D、the Romans contributed little to philosophical thought
答案
A
解析
该题目为一道主旨题。从结构上看,第一段第一句应该是该段和全文的主题句(topic sentence),以下内容全是就这个主题展开的。第一段说他们不关心抽象和理论的东西,把所学的知识很好地用于建筑。第二段讲他们也懂得炼铁技术,但是他们把这个技术应用于铸造兵器,用于连年战争。第三段讲他们创造了一个个实实在在的(practical)奇迹,但是很少做理论的科学思考。第四段说他们讲实际(practical),不讲理论的原因。综上所述,A项(他认为罗马人是实际的民族)为正确答案。
转载请注明原文地址:https://kaotiyun.com/show/mgLC777K
本试题收录于:
英语题库普高专升本分类
0
英语
普高专升本
相关试题推荐
He’sfar______oftheothersinmathematics.
Thefallinthenumberofdeathsfromheartdiseaseisgenerally______improvementsindiet.
TomandJackhavereturnedbut______studentsofthegrouphaven’tcomebackyet.
Becauseillegalbehaviorgenerallyharmsotherindividualsorsocietiesatlarge.Ourcourtsystemmustpunishpeoplewhodon’t
Allgames______becauseoftherainstorm,manystudentscoulddonothingbutstudyintheclassroom.
Teachersaresupposedtobepatientandnottolosetheirtempernomatterwhatmistakestheirstudentsmake.
Therearemanyproblemsinourmodernworld.Oneveryseriousproblemisenergy.Wegetagreat【71】ofenergyweneedfromcoal
Therearemanyproblemsinourmodernworld.Oneveryseriousproblemisenergy.Wegetagreat【71】ofenergyweneedfromcoal
Thegeneralmanager’ssecretaryhasbeenonthegoallday.
Underproperconditions,soundwaveswillbereflectedfromahillsideorothersuchobstruction.Soundtravelsattherateofa
随机试题
《水夫谣》一诗出自于
患者,女性,38岁。因嗜睡、意识模糊3小时并两次抽搐后昏迷来院急诊。5天前因受凉后出现发热,咳嗽,咯黄色黏稠痰,胃纳差,口干。每天饮大量甜饮料,出现多饮、多尿等症状并日渐加剧。查体:T38.8℃,P108次/分,R20次/分,BP130/80mmHg;肥胖
中医古籍中最早出现的方剂分类方法是
一患者单侧颏孔区骨折,前骨折段向下,后方移位,并稍偏向患侧是由于
分析企业债务清偿能力时,可列入速动资产的有()。
下列各项中,应在收回委托加工货物后征收消费税的是()。
内部招聘的来源有()。
以下项目中,属于企业其他货币资金的是()。
谈一件别人误解你的事情。并谈谈你是怎样处理的?
一、注意事项1.申论考试是对考生阅读能力、综合分析能力、提出和解决问题能力以及文字表达能力的测试。2.仔细阅读给定资料,按照后面提出的“作答要求”作答。二、给定资料1.新浪微博上一个名叫“郭美美Baby”的网友颇受关注,因为这
最新回复
(
0
)