首页
外语
计算机
考研
公务员
职业资格
财经
工程
司法
医学
专升本
自考
实用职业技能
登录
考研
The enormous power tucked away in the atomic nucleus, the chemist Frederick Soddy rhapsodised in 1908, could "transform a desert
The enormous power tucked away in the atomic nucleus, the chemist Frederick Soddy rhapsodised in 1908, could "transform a desert
admin
2014-06-25
50
问题
The enormous power tucked away in the atomic nucleus, the chemist Frederick Soddy rhapsodised in 1908, could "transform a desert continent, thaw the frozen poles, and make the whole world one smiling Garden of Eden. " Militarily, that power has threatened the opposite, with its ability to make deserts out of gardens on an unparalleled scale. Idealists hoped that, in civil garb, it might redress the balance, providing a cheap, plentiful, reliable and safe source of electricity for centuries to come. But it has not. Nor does it soon seem likely to.
Looking at nuclear power 26 years ago, The Economist observed that the way forward for a somewhat stagnant nuclear industry was "to get plenty of nuclear plants built, and then to accumulate, a record of no deaths, no serious accidents—and no dispute that the result is cheaper energy. " It was a fair assessment; but the conclusion that the industry was "safe as a chocolate factory" proved something of a hostage to fortune. Less than a month later one of the reactors at the Chernobyl plant in Ukraine ran out of control and exploded.
Then, 25 years later, when enough time had passed for some to be talking of a "nuclear renais-sance", it happened again. The bureaucrats, politicians and industrialists allowed their enthusiasm for nuclear power to shelter weak regulation, safety systems that failed to work and a blamable ignorance of the constructional risks the reactors faced, all the while blithely promulgating a myth of nuclear safety. In any country independent regulation is harder when the industry being regulated exists largely by government fiat. Yet, without governments private companies would simply not choose to build nuclear-power plants. This is in part because of the risks they face from local opposition and changes in government policy. But it is mostly because reactors are very expensive indeed.
Nuclear power would be more competitive if it were cheaper. Yet despite generous government re-search-anddevelopment programmes stretching back decades, this does not look likely. Innovation tends to thrive where many designs can compete against each other, where newcomers can get into the game easily, where regulation is light. Some renewable-energy technologies meet these criteria, and are getting cheaper as a result. But there is no obvious way for nuclear power to do so. Proponents say small, mass-produced reactors would avoid some of the problems of today’s big monsters. But for true innovation such reactors would need a large market in which to compete against each other. Such a market does not exist.
Nuclear innovation is still possible, but it will not happen apace:
whales evolve slower than fruit flies.
This does not mean nuclear power will suddenly go away. But the promise of a global transformation is gone.
Concerning nuclear power, the first paragraph mainly discusses its______.
选项
A、almightiness
B、safety
C、menace
D、double effect
答案
C
解析
第一段共有五句话,五句话之间起承转合,逻辑衔接非常紧密。首句先借某化学家之口指出核能的威力,第二句转折指出核能在军事上带来威胁,第三句再次转折指出理想主义者对核能依然抱有幻想,末两句转承第三句指出理想主义者们的想法无法实现。由几个转折可见,第一段重在讲述核能的威胁性,[C]选项符合文意。
转载请注明原文地址:https://kaotiyun.com/show/nFK4777K
0
考研英语一
相关试题推荐
Scientistsaroundtheworldareracingtolearnhowtorapidlydiagnose,treatandstopthespreadofanew,deadlydisease.SAR
Everycultureattemptstocreatea"universeofdiscourse"foritsmembers,awayinwhichpeoplecaninterprettheirexperience
NewYorkCityCouncilpassedthebanonsmokinginitsparksandonitsbeachesontheprinciplethatanonsmokershouldn’thave
Innovationisawordlikedemocracy.Everyoneisinfavourofit,butdifferentpeopleattachdifferentmeaningstoit.IsEasyj
Antibiotics,beforetheybecameusedasdrugs,werenaturalproducts.Anewfindingprovidesthefirstdirect【C1】______thatanti
Antibiotics,beforetheybecameusedasdrugs,werenaturalproducts.Anewfindingprovidesthefirstdirect【C1】______thatanti
Forthepast250years,politiciansandhard-headedmenofbusinesshavediligentlyignoredwhateconomics,hastosayaboutthe
TheMenandWomenoftheUniversityLivingaRatioMargininAmericanTheprospectsforwomenwhoarescientistsandenginee
Writeanannouncementtoyourschoolmates,informingthemanoff-campusactivityonSeptember18th.Youshouldwriteabout100
Doctorshaverecentlydiscoveredthat______.Thefollowingstatementsarethereasonswhythesurvivalrateforhigh-riskbabie
随机试题
“套期工具”账户的性质属于【】
多房棘球绦虫的终宿主主要是
文教建筑是供人们政治文化活动、行政办公以及其他商业、生活服务等公共事业所需要的建筑物。()
房地产开发投资中的销售税金,又称“两税一费”,包括()。
产业政策的()是政府为实现特定的产业发展目标对经济活动的一种自觉干预。
检务部门签发证单出境应在5个工作日内完成,入境应在10个工作日内完成。检验检疫机构签发的证单以验讫日期为签发日期。( )
简述综合型绩效考评方法。
评价量规:问题:教学中如何使用该评价量规(说出两种方案)?并指出该案例中的评价量规不够完善的地方。
教师应该不断了解学生的过去与现状,预测学生的发展与未来,检验教育教学效果,获取教育教学反馈信息,准备新一轮的教育教学活动。这体现了教师劳动的()特点。
大额可转让定期存单不同于传统定期存单的特点有()。
最新回复
(
0
)