首页
外语
计算机
考研
公务员
职业资格
财经
工程
司法
医学
专升本
自考
实用职业技能
登录
外语
The radical transformation of the Soviet society had a profound impact on women’s lives. Marxists had traditionally believed tha
The radical transformation of the Soviet society had a profound impact on women’s lives. Marxists had traditionally believed tha
admin
2010-08-21
59
问题
The radical transformation of the Soviet society had a profound impact on women’s lives. Marxists had traditionally believed that both capitalism and the middle-class husbands exploited women. The Russian Revolution of 1917 immediately proclaimed complete equality of rights for women. In the 1920s divorce and abortion were made easily available, and women were urged to work outside the home and liberate themselves sexually. After Stalin came to power, sexual and familial liberation was played down, and the most lasting changes for women involved work and education.
These changes were truly revolutionary. Young women were constantly told that they had to be equal to men, that they could and should do everything men could do. Peasant women in Russia had long experienced the equality of backbreaking physical labor in the countryside, and they continued to enjoy that equality on collective farms. With the advent of the five-year-plans, millions of women also began to toil in factories and in heavy construction, building dams, roads and steel mills in summer heat and winter frost. Most of the opportunities open to men through education were also open to women. Determined women pursued their studies and entered the ranks of the better-paid specialists in industry and science. Medicine practically became a woman’s profession. By 1950, 75 percent of doctors in the Soviet Union were women.
Thus Stalinist society gave woman great opportunities but demanded great sacrifices as well. The vast majority of women simply had to work outside the home. Wages were so law that it was almost impossible for a family or couple to live only on the husband’s earnings. Moreover, the fun-time working woman had a heavy burden of household tasks in her off hours, for most Soviet men in the 1930s still considered the home and the children the woman’s responsibility. Men continued to monopolize the best jobs. Finally, rapid change and economic hardship led to many broken families, creating further physical, emotional, and mental strains for women. In any event, the often-neglected human resource of women was mobilized in Stalinist society.
In the last paragraph, "monopolize" probably means ______.
选项
A、hold
B、earn
C、leave
D、pay
答案
A
解析
词义推断题。第三段作者陈述了变革后女性面对的各种困境。女性参与工作导致工资水平下降。这又反过来迫使她们不得不出去工作,补充丈夫的收入来养家,但女性还得同时兼顾家庭。除此之外,在工作方面,男性继续垄断了好的工作机会。因此,这里和“monopolize”意思最为接近的是“hold”,故答案为A项。
转载请注明原文地址:https://kaotiyun.com/show/qR7K777K
0
大学英语六级
相关试题推荐
Shewasangrybecause______(协议的第一稿被拒绝了).
Directions:Forthispart,youareallowedthirtyminutestowriteacompositiononthetopic:ShouldWeReadExtensivelyorInt
He’dratherreadabookonphysics__________________________(甚于看电影或者在电视上看足球比赛).
A、It’sunnecessaryforgoodpeopletodoanythinginfaceofevil.B、It’scertainthatevilwillprevailifgoodmendonothing
"WelcometotheU.S.A.!MajorCreditcardsaccepted!"Bythemillionstheyarecoming,nolongerthetired,thepoor,thewr
A、Visa.B、AmericanExpress.C、Mastercard.D、JCB.D本题问“以下哪奥支票没有在对话中提到”。文中"Visa,Mastercard,AmericanExpress"都提到了,但是"JCB"没有出现过。故[
Theterm"FurtherEducation"isthenamegiven,inBritain,toaverybroadanddiverserangeofpost-schooleducation.Someis
Theterm"FurtherEducation"isthenamegiven,inBritain,toaverybroadanddiverserangeofpost-schooleducation.Someis
Anotherculturalaspectofnonverbalcommunicationisonethatyoumightnotthinkabout:space.Everyperson【B1】______himself
A、Twonights.B、Twodays.C、Fournights.D、Fourdays.A本题测试的是明示信息。根据对话中女士的第二句话:July3rdand4th,butthreedaysaltogether.由此可以得
随机试题
Wedidn’tknowhistelephonenumber,otherwisewe______him.
A.纤维样变B.脂肪样变C.玻璃样变D.淀粉样变E.细胞水肿多发性骨髓瘤患者免疫球蛋白轻链引起的可逆性损伤常表现为()
对于()客户应引导其购买意向和需求条件,使其明确购房意向,待时机成熟实现房地产交易。
实行总分包的工程,分包单位应按照分包合同约定对其分包工程的质量向()负责。
下列说法错误的是()。
某企业于县城的某内资原煤生产企业为增值税一般纳税人,2010年1月发生以下业务; (1)购进挖掘机一台,获得的增值税专用发票上注明的价款为60万元。增值税税款为10.2万元。支付运费4万元,取得公路内河货运发票。 (2)购进低值易耗品,取得的增值税
把下面的六个图形分为两类,使每一类图形都有各自的共同特征或规律,分类正确的一项是:
假定在封闭的条件下,某国国内只有两个生产部类,第Ⅰ部类生产生产资料,第Ⅱ部类生产生活资料。2005年该国国内两大部类资本构成状况如下:请回答:(1)该国国内社会总资本周转能否顺利进行?为什么?(2)如果社会总资本周转不能顺利进
求幂级数的收敛域及和函数。
Itisclearthatwearerapidlybecomingaglobalculture.Newformsofinformationtechnology,intercontinentaltravel,andthe
最新回复
(
0
)