首页
外语
计算机
考研
公务员
职业资格
财经
工程
司法
医学
专升本
自考
实用职业技能
登录
考研
Foreign cashiers and carers are now a fact of life in Japan, especially in urban areas. The number of foreign workers has risen
Foreign cashiers and carers are now a fact of life in Japan, especially in urban areas. The number of foreign workers has risen
admin
2021-02-21
45
问题
Foreign cashiers and carers are now a fact of life in Japan, especially in urban areas. The number of foreign workers has risen fast recently, to 1.3m—some 2% of the workforce. Although visas that allow foreigners to settle in Japan are in theory mainly for highly skilled workers, in practice those with fewer skills may be admitted as students or trainees or as immigrants of Japanese extraction. In June the government announced that it would create a "designated-skills" visa in order to bring in 500,000 new workers by 2025, in agriculture, construction, hotels, nursing and shipbuilding.
Japan has historically been cautious of admitting foreigners. It is one of the rich world’s most homogenous countries: just 2% of residents are foreigners, compared with 4% in South Korea and 16% in France. The reasons for this attitude range from fears that outsiders will bring crime and damage societal practices, to concerns that Japanese residents will not be able to communicate properly with them. But Japan’s population is old and getting smaller. To fill shortages in the labour force caused by the shrinking working-age population, government policy has focused on getting more women and old people into work, and using artificial intelligence. It has become apparent though that this is not enough; and businesses also want foreigners to help them remain competitive and to become more global.
Indeed pressure from business is a big reason behind the change of tack. Over the past 20 years the number of workers under 30 has shrunk by a quarter. Another result of the greying population is the creation of ever more jobs, most notably as carers, that few Japanese want to do at the wages on offer. There are 60% more job vacancies than there are people looking for work. Industries such as agriculture and construction, as well as nursing, are increasingly dependent on foreigners. More exposure to foreigners, through a boom in tourism, has reassured Japanese, especially the young, that they can get along with them, too.
Attracting the foreign workers Japan needs will not necessarily be easy. Language is a big barrier. Japanese-language abilities are not necessary for highly skilled workers wanting visas, but only a handful of companies work in English. Lowlier workers, who must pass a Japanese exam, are currently not allowed to bring their families and will not be able to under the "designated-skills" visa. Firms in which promotion is based on seniority rather than merit and in which long hours are the norm will find it hard to attract workers, too. Japan also needs to do more to help integrate foreigners. By accepting, for the most part, a small number of highly skilled workers, Japan has been able to get away without any integration policy. But as the number of immigrants rises, and especially as more low-skilled workers are admitted, this omission threatens to bring about some of the very concerns that prompted the government to restrict immigration in the first place, such as ghettoisation and poverty.
According to Paragraph 3, the changes of Japan’s attitude may result from the following except______.
选项
A、some specific positions are lack of work forces
B、tourist industry promotes contact with foreigners
C、numbers of young workers decreased to some extent
D、some industries need the introduction of foreign technology
答案
D
解析
事实细节题。根据定位词定位到文章第三段。原文提到,人口老龄化所带来的另一个结果是创造了更多类似于看护者之类的工作岗位,很少有日本人愿意在现有的工资水平下做这些工作,A项说法正确;通过日本旅游业的繁荣发展,更多的日本人接触到了外国人,尤其是年轻人,他们能和外国人很好地相处,B项说法正确;在过去的20年里,30岁以下的工人数量减少了四分之一,C项说法正确;农业、建筑以及护理之类的行业越来越依赖于外国人,并未提到外国技术,D项说法错误,故D项为正确选项。
转载请注明原文地址:https://kaotiyun.com/show/vTY4777K
0
考研英语二
相关试题推荐
JohnDeweybelievedthateducationshouldbeapreparationforlife,thatapersonlearnsbydoing,andthatteachingmust_____
Themanagementwantedto______theworkersofwhattheyaresupposedtobeproducing.
Theoppositionpartydemandsthatthosecabinetmemberswhoareinvolvedintherecentscandalshould______.
Homeworkhasneverbeenterriblypopularwithstudentsandevenmanyparents,butinrecentyearsithasbeenparticularlyscorn
Oneofthemosteminentofpsychologists,ClarkHull,claimedthattheessenceofreasoningliesintheputtingtogetheroftwo
Oneofthemosteminentofpsychologists,ClarkHull,claimedthattheessenceofreasoningliesintheputtingtogetheroftwo
ReadthefollowingtextandanswerthequestionsbychoosingthemostsuitablesubheadingfromthelistA-Gforeachnumberedpa
WithJapan’swelfaresystembucklingunderthedemandsofanageingsociety,theworld’soldestmanapologizedyesterdayforhis
InJanuarycommutersvotedBirminghamNewStreetoneofBritain’sworstrailwaystations.Eachdaynearly150,000peoplemoveth
Doctorsalreadyknowthatpeoplewhosmokecandamagetheirhearing.ThelateststudyinthejournalTobaccoControl,【C1】_______
随机试题
A.糊剂B.凝胶剂C.涂剂D.乳膏剂E.搽剂一般含有1/4以上原料药物固体粉末的剂型是
女,40岁,要求洁治。检查:牙石(++),牙龈缘及乳头中度红,探诊出血,探诊深度普遍4~5mm。可探及釉牙骨质界,牙无松动。最可能的诊断是()
到2020年,我国的生态文明建设主要目标有,重要江河湖泊水功能区水质达标率提高到()以上,饮用水安全保障水平持续提升,土壤环境质量总体保持稳定,环境风险得到有效控制。
下列业务中,应当征收营业税的是()。
社会策划模式以()为主要工作取向。
对以空气柱振动引发的空气动力性噪声的治理,一般采用的措施是()。
模块内聚度是用来衡量模块内部各个成分之间彼此结合的紧密程度的,模块的内聚度可以分为以下几个层次。①一组语句在程序的多处出现,为了节省内存空间把这些语句放在一个模块中,该模块的内聚度是(1)的。②将几个逻辑上相似的成分放在一个模块中,该模块的
用链表表示线性表的优点是______。
计算机的系统总线是计算机各部件间传递信息的公共通道,它分______。
Becausewecouldn’tcontactMs.Williams,weshouldcopytheweeklyreport______.
最新回复
(
0
)