首页
外语
计算机
考研
公务员
职业资格
财经
工程
司法
医学
专升本
自考
实用职业技能
登录
外语
It has become fashionable to issue dire projections of declining prosperity based on demographic aging. But is that really such
It has become fashionable to issue dire projections of declining prosperity based on demographic aging. But is that really such
admin
2019-09-17
48
问题
It has become fashionable to issue dire projections of declining prosperity based on demographic aging. But is that really such a problem?
There is no doubt that all countries of the world are getting older, but they are at very different stages of the process. The median age in the United States — with half the population older and half younger — is currently 36. In Ethiopia, it’s 18, owing to a higher birthrate and a lower life expectancy. In other African countries, it’s even lower. The world’s oldest country is Germany, where the median age is 45.
The pattern is very clear: The young countries are poor, and the old countries are rich. So why do people fear population aging? I see two reasons. The first is psychological: The analogy to individual aging suggests that as populations get older, they grow frail and lose mental
acuity
. The second comes from economists and an indicator called the dependency ratio, which assumes that every adult below age 65 contributes to society, and everybody above 65 is a burden. And the proportion of people older than 65 is bound to increase.
Yet we also know that the productivity of some individuals is much higher than that of others, independent of age. Nothing is inherently special about the age of 65. Many people live longer and do so mostly in good health. The saying "
seventy is the new 60
" has a sound scientific basis. Meanwhile, education has been shown to be a key determinant of better health, longer life and higher productivity (not to mention open-mindedness). The active aging of better-educated populations can be an asset rather than a problem.
To appreciate how projections based on the simplistic dependency ratio can be misleading, consider the two population billionaires, China and India. In 2050 China’s population will be older than India’s because of its more rapid fertility decline. But so what? China’s population is much better educated and therefore much more productive. Furthermore, only a minority of Chinese will retire at age 65. We can expect most Chinese to make meaningful contributions through work as long as they are in good health, particularly if they find their jobs interesting and satisfying. Again, this is largely a question of education. In India today, one out of three adults has never seen a school from the inside. In China only 8 percent, mostly elderly, have no schooling. In India, 50 percent of young women have less than a junior secondary education; in China, the figure is only 15 percent. Knowing how important education is to economic performance, who would seriously claim that India’s future is brighter than China’s owing to slower aging?
Population aging is not irrelevant, but it should be seen in conjunction with other dimensions of human capital, especially education and health. Here the prospects are good. In most countries of the world — with the notable exception of the United States — the young are clearly better educated than the old and may thus compensate for their smaller numbers through higher productivity.
Viewing the quality of human capital as resting on a collection of elements, many of them manageable, is something that the private sector has been doing for a long time. Every sizable business pays attention to human resource management. For governments, the equivalent would be a form of national human resource management that considers education, migration, family, labor, health, and retirement as components that interact richly — and together drive the richness of the future.
The author mentions China and India to______.
选项
A、provide examples of aging population
B、predict the future trend of development
C、explain the reasons for high productivity
D、refute the view about dependency ratio
答案
D
解析
细节识别。第五段第一句“To appreciate how projections based on the simplistic dependency ratio can be misleading,consider the two population billionaires,China and India”为主题句,本段其余部分用具体事实证明该论点,所以选项D符合主题句句意。【知识拓展】细节识别题需要由大到小缩小范围:准确定位原文,然后根据关键词捕捉具体信息。如本句的dependency ratio与选项D对应,而how…misleading与refute对应,据此做出正确判断。
转载请注明原文地址:https://kaotiyun.com/show/vqwO777K
本试题收录于:
CATTI三级笔译综合能力题库翻译专业资格(CATTI)分类
0
CATTI三级笔译综合能力
翻译专业资格(CATTI)
相关试题推荐
Directions:Readthepassage.Thenanswerthequestions.Giveyourself20minutestocompletethispracticeset.
Giventheseemingintelligenceofcetaceans,peoplearealwaystemptedtocomparethemwithhumansandotheranimals.Studieson
Doyouagreeordisagreewiththefollowingstatement?Peopleshouldsometimesdothingsthattheydonotenjoydoing.Usespeci
Doyouagreeordisagreewiththefollowingstatement?Azoohasnousefulpurpose.Usespecificreasonsandexamplestoexplain
"MigrationfromAsia"TheAsianmigrationhypothesisistodaysupportedbymostofthescientificevidence.Thefirst"hard"
Accordingtotheprofessor,whatisthemostimportantrequirementforcitizenswhowanttogetinvolvedinPB?
SumerianContributionsP1:Beforeabout4500B.C.,lowerMesopotamia,thewholeplainbetweenandoneithersideoftheTigrisa
AllastronautsAcarryapassportBduringtheyaretravelinginspaceCbecausetheymayneedituponDreturningtoEarth.
Themorelightenergyanobjectabsorbs,______theobjectbecomes.
TheUnitedStatescountsitspopulationeverytenyears,andeachcensusrevealsthattheracialandethnicmixischangingdram
随机试题
该病例有3年病史,追问病史,应强调前列腺增生症患者最初出现的症状为下列哪一项不是前列腺增生引起下尿路梗阻后所致的病理改变
的极值点个数为()。
下列关于城市化进程与社会发展之间的关系叙述正确的是()。
基金宣传资料可以采用的形式包括()
小学生由于考试焦虑而产生的失眠可采用()来治疗。
有三种人才:能够独立做好事情的,能够带领好一个团队的。能够制定好的决策的,你认为自己属于哪一类?以后还需要在哪些方面努力?
在已打开的数据表文件中有“姓名”字段,此外又定义了一个内存变量“姓名”。要把内存变量姓名的值传送给当前记录的姓名字段,应使用命令______。
Withsomeeffectivemeasuresadoptedintheworkshop,theworkersaresafe_____gettinginjured.
InterculturalCommunicationProblemsandSolutionsI.InterculturalCommunicationProblemsA.Stereotyping—Definition:aselec
Today,Iamgoingtoidentifysometypicalresearchproblemsandalsosharewithyouthesolutionstotheseproblems.Thefirst
最新回复
(
0
)