首页
外语
计算机
考研
公务员
职业资格
财经
工程
司法
医学
专升本
自考
实用职业技能
登录
外语
When China’s prime minister, Wen Jiabao arrives here on Saturday, his four-day visit will be filled with the usual handshakes an
When China’s prime minister, Wen Jiabao arrives here on Saturday, his four-day visit will be filled with the usual handshakes an
admin
2009-04-23
59
问题
When China’s prime minister, Wen Jiabao arrives here on Saturday, his four-day visit will be filled with the usual handshakes and protocols(礼仪) that would ordinarily go little noticed beyond this region. This diplomatic mission, though, will have an altogether different feeling. Perhaps for the first time, there is an expectation that both India and China, together representing a third of humanity, are coming into their own age at the same moment, with the potential for a great shift in the world’s politics and economy.
The impact on the global balance of power, the competition for resources and the health of the planet is causing many analysts and political leaders to sit up and take notice.
For the rest of the world, this shift could be profound. For industrialized nations in the years ahead, it may well mean more downward pressure on wages, the loss of still more jobs and greater competition for investment. In most countries it will likely lead to higher prices for scarce resources.
The rise of China has already been felt far and wide, from the export of often unbeatably cheap manufactures to the thick smoke of its industrial pollution that spread eastward across the Pacific and the effect of its fast-growing economy on rising oil prices.
The addition of India, already a major force in services, could pull the globe’s economic and political center of gravity decidedly toward Asia, and away from an aging Europe and a United States which is already stretched by security threats and increasing deficits(赤字). Indeed, Beijing’s overtures(主动姿态) toward India are being contemplated with a keen awareness of China’s rivalry with the United States, which has also jealously courted(讨好) New Delhi, lately promising to help make it a "major world power in the 21st century". For that reason, Wen will come with a package initiatives(倡议).
They are aimed at drawing India and China, the world’s two most populous nations, closer than they have been at any time since the 1950s.
Both sides say they will push hard to resolve a decade-old border dispute. There is the talk of a free-trade agreement as well as joint oil exploration and purchases of commercial airliners.
选项
A、is likely to change the world’s politics and economy.
B、is not noticed by the world at all.
C、is only full of the usual handshakes and protocols.
D、is the China’s prime minister’s first visit to India.
答案
A
解析
细节题/排除题。第一段有这样一句话:...with the potential for a great shift in the world’s politics and economy.意思为“将来有可能大大地改变世界的政治和经济”。其他选项根据第一段的内容都可以排除掉。
转载请注明原文地址:https://kaotiyun.com/show/wPC7777K
0
大学英语四级
相关试题推荐
A、ItislocatedinArizona.B、Itwasestablishedin1782.C、Itisthelargestnationalpark.D、Itwasthefirstnationalpark.D
秦始皇是中国历史上杰出的政治家、战略家和改革家。13岁继承王位,39岁统一中国并自封“秦始皇”(FirstEmperor),建立第一个统一的、多民族、中央集权制国家。统一中国之后,他推行了一系列改革,比如统一度量衡单位和货币标准、统一皇主(theChi
Inthemidstofaperiodofrapidlanguageextinction,withalanguageestimatedtodieeverytwoweeks,linguistshavefounda
A、seldomprovidesinternationalversionsB、seldomprovidesguaranteeforthebooksC、sometimesprovidesunreasonableoffersD、so
TheInternetandcellphonesarebringingpeopletogether,not【C1】________usapart—atleast,accordingtoanewsurveyrecently
A、Theypreferlefthandstorighthands.B、Theyusebothhandsbeforeagethree.C、Theyarenotallowedtobelefties.D、Theirh
A、Ittakesyoungworkersastargetcustomers.B、Thepricevariesaccordingtotime.C、Itispopularamongsmallfirmsandagenci
A、Lookingforanewjob.B、Plansbeforegraduation.C、Part-timejobexperience.D、Financialdifficulties.B
A、Schoolsuseprivatedetectionservices.B、Teachersdiscussessaytopicswiththeirstudents.C、Teachersaskstudentstoturni
TheorganizationbehindtheLawSchoolAdmissionTestreportedthatthenumberoftestsitadministeredthisyeardroppedbymor
随机试题
局部缓释用药治疗牙周炎的优点不包括
小柴胡汤是治疗伤寒少阳证的基础方,又是和解少阳法的代表方。()
为减小启动电流,在电动机转子电路中串入电阻的启动方法适用于()。
某客户在7月2日买入上海期货交易所铝9月期货合约一手,价格为15050元/吨,该合约当天的结算价格为15000元/吨。一般情况下该客户在7月3日最高可以按照()元/吨价格将该合约卖出。
李克强总理在《政府工作报告(2015)》中指出,全面推进“三网融合”,加快建设光纤网络,大幅提升宽带网络速率,发展物流快递,把以互联网为载体,线上线下互动的新型消费搞的红红火火。其中,“三网”不包括()。
Salesgirl:Goodmorning,miss.CanIhelpyou?Mary:Yes,I’dlikehalfakilooranges,please.Salesgirl:______.Anythingelse
马克思关于“人是目的和手段的统一”的哲学阐释中有这样一段话,“每个人是手段同时又是目的,而且只有成为他人的手段才能达到自己的目的,并且只有达到自己的目的才能成为他人的手段,——这种相互关联是一个必然的事实”。这段话对我们认识人生价值及其实现的启示有
下图为PC机中一种常用外设接口的图符,该接口的英文缩写为______。
Educatortodayaremoreandmoreoften【C1】______tosaythatcomputerliteracyisabsolutelynecessaryforcollegestudents.Man
ItiscommonlybelievedthatintheUnitedStatesschooliswherepeoplegetaneducation.Nevertheless,ithasbeensaidthatt
最新回复
(
0
)