首页
外语
计算机
考研
公务员
职业资格
财经
工程
司法
医学
专升本
自考
实用职业技能
登录
外语
Replying to our Christmas "good guru guide", Peter Drunker, the grand old man of management theory, speculated that the word "gu
Replying to our Christmas "good guru guide", Peter Drunker, the grand old man of management theory, speculated that the word "gu
admin
2011-02-11
74
问题
Replying to our Christmas "good guru guide", Peter Drunker, the grand old man of management theory, speculated that the word "guru" had become popular only because "charlatan" was too long a word for most headlines. Few people are easier to ridicule than management gums. Irrepressible self-publicists and slavish fashion-merchants, they make a splendid living out of recycling other people’s ideas ("chaos management"), coining euphemisms ("downsizing") and laboring the obvious ("managing by wandering around" or the customer is king"). Their books draw heavily on particular case studies—often out-of-date ones that have nasty knack of collapsing later. And their ideas change quickly. Tom Peters, once a self-confessed sycophant to the corporate behemoth, is now an apostle of the small, chaotic, "virtual" organization.
Gurus do have their uses, however. Begin with the circumstantial evidence. In America, where management theories are treated with undue reverence, business is bouncing back. In Germany, where business schools hardly exist and management theory is widely seen as an oxymoron, many companies are in trouble. German business magazines are suddenly brimming with articles about "downsizing" and "business process re-engineering". In Japan firms are once again turning to business theories from America—just as their fathers learnt after the Second World War from American quality-control techniques. Coincidence does not prove causation: American firms were just as much in love with gurus when they ware doing badly. But the fact that Germans and Japanese are paying attention again does offer some dues. The most important point in favor of management theories is that they are on the side of change. In 1927 a group of psychologists studying productivity at Western Electric’s Hawthorne factory in Illinois found that workers increased their output whenever the level of lighting was changed, up or down. At the very least, theorists can make change easier by identifying problems, acting as scapegoats for managers—or simply making people think. A vested interest in change can lead to faddism. But, taken with a requisite dose of scepticism, it can be fine complacency-shaker.
A second argument for gurus relates to knowledge. The best management theorists collect a lot of information about what makes firms successful. This varies from the highly technical, such as how to discount future cash flow, to softer organizational theories. Few would dispute the usefulness of the first. It is in the second area—the land of "flat hierarchies’ and "multi-functional teams"—that gums have most often stumbled against or contradicted each other. This knowledge is not obviously prodding a strategic recipe for success: there are too many variables in business, and if all competitors used the same recipe it would automatically cease to work. But it does provide something managers want: information about, and understanding of, other companies experience in trying out tactics—thinner management structures, handing power to workers, performance-related pay, or whatever.
A good analogy may be with diets. There is no such thing as the "correct" diet, but it is clear that some foods, in some quantities, axe better for you than others: and it is also likely that the main virtue of following a diet is not what you eat but the fact that it forces you to think about it. If management diets come with a lot of hype and some snake-oil, so be it.
Which of the following is the most suitable in meaning for the word "guru" in the passage?
选项
A、philosopher.
B、company boss.
C、worker.
D、management theorist.
答案
D
解析
词义理解题,问文章中出现的guru一词代表什么含义。解词义理解题的关键是上下文,如果上下文的线索不够多,或者理解对象与上下文的关系不紧密,那这个词必然与文章主题相关。另外,在解题过程中,如果发现局部(细节)部分的理解与全文主题意思发生矛盾的时候,就一定要注意是否理解有误,并且在选择答案是尽量以与主题思想一致。解本题时,只要掌握了文章主题句:“Gurus do have their uses, however.然而,专家们是有一定用处的”,就不难理解,这里的guru一词所指的就是全文在谈的主体:管理学家。故D为正确答案。
转载请注明原文地址:https://kaotiyun.com/show/0BYO777K
0
专业英语八级
相关试题推荐
FoodandFitness:theAmericanObsessionAmericansseemtobealwaysinahurry,whichhasbecomeone【1】【1】__________
Toseehowbigcarrierscouldcontroltheonlineworld,youmustunderstanditsstructures.EarthlinkgivesJenniferaccesstot
AmongthegreatMiddleEnglishpoets,GeoffreyChaucerisknownforhisproductionof______.
Kidnappingsaroundtheworldhavetypicallyhadoneoftwomajorgoals:publicityforalocalpoliticalcauseorasaformof"f
WilliamC.BryantwasthefirstAmericanlyricpoetofdistinction.Hisfameasapoetdatedfromtheprintingof______in1817.
PaulaJones’caseagainstBillClintonisnow,forallpossiblepoliticalconsequencesandcapacityformediasensation,afairy
Longbefore"crossover"and"eclectic"becamepartofthejournalisticvernacular,DinahWashingtondefiedcategorizationandem
AirqualityinBritainhasimprovedconsiderablyinthelast30years.Totalemissionsofsmokeintheairhaverisenbyover8
A、Therearealtogether15candidatesinthepresidentialelection.B、Apro-Westernreformerwonmorevotesthananyothercandid
我时常收到好心的编辑寄来的电脑报刊,面对那些每个字都认识、就是看不懂的天书”,心想,这不是给文盲寄报刊吗?说来惭愧,别说上网,我连打字都不会,几次走近电脑,几次又离开它,它一点儿也不让我感到亲近。我怕一切机器,怕那些键子,那个蹦来蹦去的鼠标。让我感到安慰的
随机试题
根据高血压分级标准,血压为175/112mmHg,属于
A.红外吸收光谱B.荧光分析法C.紫外-可见吸收光谱D.质谱E.电位法基于分子外层价电子吸收一定能量后,由低能级跃迁到较高能级产生的吸收光谱
A.吸收减少B.分布减慢C.酶促作用D.酶抑作用E.排泄减慢苯巴比妥与华法林合用时,后者的抗凝作用减弱,其原因是苯巴比妥有
以下对期权交易的描述,正确的是()。
乙注册会计师是ABC会计师事务所的项目经理,在工作过程中遇到以下问题,请代其作出正确的判断。在对B公司2009年度财务报表实施审计工作时,项目质量控制复核人员要在业务执行过程中的适当阶段及时实施复核,以使重大事项在出具报告前得到满意解决,项目质量控制复
2000版ISO9000系列标准的主要特点:标准的结构与内容能更好地适用于所有产品类别、不同规模和各种类型的组织的管理和运作。强调质量管理体系的有效性和效率,引导组织关注顾客和其他利益相关者、产品与过程,对标准要求的适用性进行了更加科学与明确的规定,在满
一般资料:求助者,男性,35岁,已婚,某公司部门经理。案例介绍:求助者出生于军人家庭,自幼随祖母在农村生活,上小学时回到父母身边。父母对他事事严格要求,养成了追求完美的性格特征。因带乡下口音,曾被同学笑话。对上学感到恐惧,苋得无助和目卑,但成绩一
阅读下面关于《大规模的海水运动》的教学片段,回答问题。教师:同学们,让我们一起跟随我国著名的航海家郑和扬帆起航,一起下西洋(多媒体播放影片)。同学们,为什么郑和下西洋常常选择在冬季的时候出发,而到了夏季的时候回来呢?学生:受洋流的影响。
某奶茶店每杯奶茶成本3元,售价12元,当天卖不完的奶茶不再出售,在某月第一周的7天里,该店每天会准备400杯奶茶,其中有4天卖光,有3天各剩余40杯,则该奶茶店这周赚了多少钱?
下列对IPv6地址FE80:0:0:0801:FE:0:0:04A1的简化表示中,错误的是()。
最新回复
(
0
)