首页
外语
计算机
考研
公务员
职业资格
财经
工程
司法
医学
专升本
自考
实用职业技能
登录
外语
(1) Under the 1996 constitution, all 11 of South Africa’s official languages "must enjoy equality of esteem and be treated equ
(1) Under the 1996 constitution, all 11 of South Africa’s official languages "must enjoy equality of esteem and be treated equ
admin
2021-09-18
71
问题
(1) Under the 1996 constitution, all 11 of South Africa’s official languages "must enjoy equality of esteem and be treated equitably". In practice English, the mother tongue of just 8% of the people, increasingly dominates all the others. Its hegemony may even threaten the long-term survival of the country’s African languages, spoken as the mother tongue of 80% of South Africans, despite the government’s repeated promises to promote and protect indigenous languages and culture.
(2) Under apartheid, there were just two official languages, English and Afrikaans, a variant of Dutch with a dash of French, German, Khoisan (spoken by so-called Bushmen and Hottentots), Malay and Portuguese. Pre-colonial African languages were relegated to the black townships and tribal "homelands". Even there, English was often chosen as the medium of education in preference to the inhabitants’ mother tongues. Black South Africans increasingly rejected Afrikaans as the language of the main oppressor; English was a symbol of advancement and prestige.
(3) Today, 16 years after the advent of black-majority rule, English reigns supreme. Not only is it the medium of business, finance, science and the internet, but also of government, education, broadcasting, the press, advertising, street signs, consumer products and the music industry. For such things Afrikaans is also occasionally used, especially in the Western Cape province, but almost never an African tongue. The country’s Zulu-speaking president, Jacob Zuma, makes all his speeches in English. Parliamentary debates are in English. Even the instructions on bottles of prescription drugs come only in English or Afrikaans.
(4) Yet most black South Africans are not proficient in English. This is because most of their teachers give lessons in a language that is not their own. To give non-English-speaking children a leg-up, the government agreed last year that all pupils should be taught in their mother tongue for at least the first three years of primary school. But outside the rural areas, where one indigenous language prevails, this is neither financially nor logistically feasible.
(5) Some people suggest reducing the number of official languages to a more manageable three: English, Afrikaans and Zulu, the mother tongue of nearly a quarter of South Africans. But non-Zulus would object. Unless brought up on a farm, few whites speak an African language. For the school-leaving exam, proficiency in at least two languages is required. But most native English-speakers opt for Afrikaans, said to be easy to learn, rather than a useful but harder African tongue. At universities African-language departments are closing.
(6) Some effort is being made to protect African languages from this apparently inexorable decline. The Sunday Times, South Africa’s biggest-selling weekend paper, recently launched a Zulu edition. In September the Oxford University Press brought out the first isiZulu-English dictionary in more than 40 years.
(7) Many of the black elite, who send their children to English-speaking private schools or former white state schools, may accept English emerging as the sole national language. Many talk English to their children at home. Fluency in the language of Shakespeare is regarded as a sign of modernity, sophistication and power.
(8) Will South Africa’s black languages suffer the fate of the six languages brought by the country’s first Indian settlers 150 years ago? Maybe so, thinks Rajend Mesthrie at the University of Cape Town. For the first 100-odd years, he says, South Africa’s Indians taught and spoke to their children in their native tongues. But English is now increasingly seen as "the best way forward". Today most young Indians speak only English or are bilingual in English and Afrikaans, though they may continue to chat at home in a kind of pidgin English mixed with Indian and Zulu.
Which of the following efforts has been taken to halt the extinction of African languages?
选项
A、African language has been regarded as a sign of modernity and sophistication.
B、All pupils should be taught in their mother tongue in primary school.
C、The number of official languages has recently been reduced to three.
D、The best-selling weekend newspaper has issued an African-language version.
答案
D
解析
根据各选项可分别定位到第4、5、6段。第6段指出南非销量最高的周末报——《星期天时报》最近发行了一期祖鲁语版的报纸,这为防止非洲语言的灭绝做出了贡献,故D为正确选项。细节判断题,A张冠李戴,较易排除;B非常客易误选,但从原文第4段第3句可知政府此举是为了帮助不讲英语的孩子,而不是为了阻止非洲语言的灭绝;第6段第1句提到有人建议将官方语言减至三种以便管理,至于实施与否文中并未说明。故C与事实不符。
转载请注明原文地址:https://kaotiyun.com/show/9MIK777K
0
专业英语八级
相关试题推荐
(1)Itwouldhavebeenimpossible,completelyandentirely,foranywomantohavewrittentheplaysofShakespeareintheageof
PASSAGETWOWhatdoesthephrase"somethingthatcostscents"refertoinPara.6?
A、Learners’literacyskills.B、Firstlanguagecapacities.C、Firstlanguagemaintenance.D、Secondlanguagestudystrategies.C访谈中
Untilwhatagedoyouthinkpeopleshouldbeencouragedtoremaininpaidemployment?Insomecountriestheaverageworkerisob
A、ShedevelopsvirtuallynativelevelofMandarin.B、HerFrenchisobviouslybetterthanEnglish.C、ShespeaksFrenchonmanyoc
(1)Theconcernthroughouttheworldin1988forthosethreewhalesthatwerelockedintheArcticicewasdramaticproofthatwh
A、English.B、French.C、Bengali.D、Spanish.C对话中明确提到Chitra的母语是“孟加拉语”(Bengali)。考生就算不知道Bengali的意思,但听音辩形也能选出答案。
A、Learningthroughmistakes.B、Learningthroughhands-onexperience.C、Learningthroughexperts’advice.D、Learningthroughacad
(1)Underthe1996constitution,all11ofSouthAfrica’sofficiallanguages"mustenjoyequalityofesteemandbetreatedequita
AdviceforStudents:HowtoTalktoProfessorsI.IntroductionA.Professors:normalpeople,justlikeeveryoneelseB.Student
随机试题
患儿,10个月,入院时诊断为腺病毒肺炎痰热闭肺证。今突然虚烦不安,额汗不温,口唇发绀。查体:体温38℃,呼吸64次/分,心率165次/分,心音低钝,肝脏比入院时增大2cm,舌暗紫,指纹沉而色青,达于命关。治疗首选
评价沥青与粗集料黏附性的试验方法有()。
软土地基上的公路路堤,加强其软土地基稳定性的工程措施有()。
甲公司共有1000名职工,该公司实行累积带薪缺勤制度。该制度规定,每个职工每年可享受5个工作日带薪年休假,未使用的年休假只能向后结转一个日历年度,超过1年未使用的权利作废,不能在职工离开公司时获得现金支付;职工休年休假是以后进先出为基础,即首先从当年可享受
孔子的教育思想有()。
下列选项中,最能反映墨家学派的主要思想观点的是()。
船是一种重要的水上交通工具。在划船的活动中,下列说法正确的是()。
一旅行团共有50位游客到某地旅游,去A景点的游客有35位,去B景点的游客有32位,去C景点的游客有27位,去A、B景点的游客有20位,去B、C景点的游客有15位,三个景点都去的游客有8位,有2位游客去完一个景点后先行离团,还有l位游客三个景点都没去。那么,
A.DMFTB.龋均C.患龋率D.龋病发病率E.根龋指数表示牙龈退缩与根面龋的关系()。
以下程序的执行结果是()。#include<iostream.h>classTcstClass2{public:TestClass2(){};TestClass2(inti,intj
最新回复
(
0
)