首页
外语
计算机
考研
公务员
职业资格
财经
工程
司法
医学
专升本
自考
实用职业技能
登录
外语
Many years ago, a merchant in London had the misfortune to owe a huge sum to a money-lender who, old and ugly, fancied the merch
Many years ago, a merchant in London had the misfortune to owe a huge sum to a money-lender who, old and ugly, fancied the merch
admin
2013-06-02
39
问题
Many years ago, a merchant in London had the misfortune to owe a huge sum to a money-lender who, old and ugly, fancied the merchant’s beautiful daughter. He said he would cancel the merchant’s debt if he could have the girl instead.
Both the merchant and his daughter were horrified. So the cunning money-lender proposed they let chance decide the matter. He told them he would put a black pebble and a white pebble into an empty money-bag and then the girl would have to pick out of the pebbles. If she chose the black pebble, she would become his wife and her father’s debt would be cancelled. If she chose the white one, she would stay with her father and the debt would be cancelled. But if she refuses to pick out a pebble, her father would be thrown into jail.
Reluctantly the merchant agreed. They were standing on a pebble-strewn path as they talked and the money-lender stooped to pick up the two pebbles. The girl, sharp-eyed with fright, noticed that he picked up two black pebbles and put them into the money-bag.
What would you do if you were the unfortunate girl? If you had to advise her what would you advise her to do?
What type of thinking would you use to solve the problem? You may believe that careful logical analysis must solve the problem if there is a solution. This type of thinking is straight-forward vertical thinking. The other type of thinking is lateral thinking.
Vertical thinkers are not usually of much help to a girl in this situation. The way they analyze it, there are three possibilities:
1. The gift should refuse to take a pebble.
2. The girl should show that there are two black pebbles in the bag and expose the money-lender as a cheat.
3. The girl should take a black pebble and sacrifice herself to save her father from prison.
None of these suggestions is very helpful, for if the girl doesn’t take a pebble her father goes to prison, and if she does take a pebble, she has to marry the money-lender.
The girl in the story put her hand into the bag and took out a pebble. Without looking she fumbled and let it fall to the path and immediately, it lost among the others. The girl apologized for her clumsiness and suggested that the money-lender look at the remaining pebble in the bag and then they could tell the color of the pebble she has chosen. And the money lender dare not admit his dishonesty. The girl had changed an impossible situation into an extremely advantageous one.
This story shows the difference between vertical thinking and lateral thinking. Vertical thinkers take very reasonable view of a situation and proceed logically and carefully worked it out. Lateral thinkers tend to explore all the different ways of looking at something, rather than accepting the most promising and proceeding from that.
Lateral thinkers are different from vertical thinkers in that ______.
选项
A、they tend to look into a situation from all different angles to work out a solution
B、they try to attack their problem in every possible way on the basis of the assumption that there must be a solution to the problem
C、they believe there is a solution to every problem and will examine the problem in different ways
D、they think careful and logical analysis is indispensable to the solution of a complicated problem
答案
A
解析
横向思维者与纵向思维者的不同之处在于他们从不同的角度研究问题寻求解决之道。通过文中的故事及文章最后1句对横向思维和纵向思维的评论可知:Lateral thinkers tend to explore all the different ways of looking at something,rather than accepting the most promising and proceeding from that.
转载请注明原文地址:https://kaotiyun.com/show/Ln67777K
0
大学英语六级
相关试题推荐
A、She’sworriedaboutherfirstjob.B、Sheisusuallyaveryhealthywoman.C、Sheisturneddownforherpoorhealth.D、Shemust
Humanity’sprimal(原始的)effortstosystematizetheconceptsofsize,shapes,andnumberareusuallyregardedastheearliestmat
Humanity’sprimal(原始的)effortstosystematizetheconceptsofsize,shapes,andnumberareusuallyregardedastheearliestmat
Humanity’sprimal(原始的)effortstosystematizetheconceptsofsize,shapes,andnumberareusuallyregardedastheearliestmat
WhenAndrewChadwick-Jones,amanagementconsultantwithOliverWymaninLondon,wenttoaprivate-equity(私募股权)firmlatelasty
Onethingthetourbooksdon’ttellyouaboutLondonisthat2,000ofitsresidentsarefoxes.Asnativeastheroyalfamily,th
AllpeoplewillinglycametoAmericawiththeintentionofachievingabetterlife.ThebeggarsinLondon______speakwithany
A、PeopleknowalmostnothingaboutShakespeare’searlylife.B、ShakespearewasalreadywellknownbeforehewenttoLondon.C、Pe
A、Pirates.B、Sailors.C、Manufactures.D、Merchants.D这是一道细节题,问题是:最早的保险合同是为保护谁而设计的。短文提到,早期保险为商人进行航运提供了保护,因此选D。
随机试题
张老师撰写了一篇学术论文,拟投稿于大学学报,发表之前需要根据学报要求完成论文样式排版。根据考生文件夹下“Word素材.docx”完成排版工作,具体要求如下:在考生文件夹下,将“Word素材.docx”另存为“Word.docx”(“.docx”为扩展名
男性,29岁,素来身体健康。近半个月来感肝区疼痛,纳差,来医院就诊。查体:肋下二横指可触及肝下缘,有压痛。甲胎蛋白定量>800μg/L,谷丙转氨酶持续升高。考虑该病人可能是()
影响药效学的相互作用包括()。
有一列500m火车正在运行。若距铁路中心线600m处测得声压级为70dB,距铁路中心线1200m处有居民楼,则该居民楼的声压级是()dB。
信托型基金的参与主体主要是()。Ⅰ.普通合伙人Ⅱ.基金投资者Ⅲ.基金管理人Ⅳ.基金托管人
下列关于项目质量控制复核的说法中,错误的有()。
班主任做好班级工作的先决条件是()。
不仅能够尊重学生,而且还能够与学生平等相待,这属于()教师。
在考生文件夹下存在一个数据库文件“sampl.accdb”,里面已经设计好表对象“tStud”和“tScore”,窗体对象“frest”和宏对象reTest。并按照以下要求完成操作:(1)将表“tStud”中“学号”字段的字段大小改为7;将“性别
A、正确B、错误B
最新回复
(
0
)