首页
外语
计算机
考研
公务员
职业资格
财经
工程
司法
医学
专升本
自考
实用职业技能
登录
考研
We have a deep, probably intrinsic desire to know the future. Unfortunately for us, the future is deeply, intrinsically unknowab
We have a deep, probably intrinsic desire to know the future. Unfortunately for us, the future is deeply, intrinsically unknowab
admin
2013-09-16
14
问题
We have a deep, probably intrinsic desire to know the future. Unfortunately for us, the future is deeply, intrinsically unknowable. This is the problem Dan Gardner tackles in Future Babble; Why Expert Predictions Are Next to Worthless, and You Can Do Belter. It knows one big thing: that the future cannot be foretold, period, and that those who try to predict it are deceiving themselves and the rest of us. In defense of that theory, Gardner dips into the science of unpredictability and the psychology of certainty. And he provides case studies of failed prophets, in which the environmental scientist Paul Ehrlich, the historian Arnold Toyn-bee and the social critic James Howard Kunstler come in for a particularly hard time.
Many recent works explore similar ground, so if you’re in Gardner’s target audience, you’ve most likely encountered much of his material. Competition is not its own criticism, of course, but Gardner struggles to distinguish himself. Witness his fondness for overdetermined analogies. A video about the 2008 housing-market disaster "spread like a California wildfire in an abandoned housing development. "
More worrisome than the literary lapses are the intellectual ones. First, Gardner repeatedly fails to distinguish between different kinds of forecasters — e. g. , Ehrlich and the evangelist Hal Lindsey. Undoubtedly we should be skeptical, but the reasoning is wrong. Just because a policy analyst and Mysterious Madam Zelda both mispredict the future doesn’t make their predictions equivalent. The analyst’s prediction is moored in theory and evidence; if all other variables could be controlled, Fact A could cause Forecast B. Of course, all other variables can’t be controlled, and so the analyst may be wrong. Religious and occult predictions, however, boast no causal logic whatsoever. Even when they’re right, they’re wrong.
More troubling still, Gardner perpetuates misunderstandings about the human mind. "We live in the Information Age," he writes, "but our brains are Stone Age. " That is, we make mistakes because our minds are eons out of date, This idea is the Noble Savage of pop neuroscience: a catchy, culturally convenient notion that is flat wrong. It’s easy to tell Just So stories about why we are the way we are, but they can’t be proved, and they often collapse under even mild scrutiny. Gardner, for all his concern about prediction, has no worries about retrodiction, even of the distant, unknowable past. He writes enthusiastically about how we are "hard-wired" for this or that trick — say, to crave; certainty.
What is most frustrating about all this iffy evolutionary psychology is that it represents Gardner’s only real effort to understand why we obsess about the future. True, back in the day, we needed to predict whether the rustling in the bushes was a predator or dinner. But "What happens next?" is a deep and wide question, one that extends far beyond Paleolithic-perils. It is about suspense, curiosity, tension, desire, death. Gardner touches almost none of that.
The author suggests that the effect of analogies in Future Babble is______.
选项
A、disappointing
B、desirable
C、profound
D、questionable
答案
A
解析
第二段首先指出,加德纳所探讨主题并不新颖,在此之前已有多部类似作品。竞争虽不值得批评,但加德纳却在竭力使自己的作品脱颖而出。紧接着指出,加德纳在文中偏好超定(过于武断的)类比写作手法;第四段首句随即指出,比这一文学失误更为令人担忧的还有知识失误。可见,作者并不看好加德纳的类比写作手法,不但没能使作品脱颖而出,相反起到了负面作用,成为败笔。[A]选项最符合文意。
转载请注明原文地址:https://kaotiyun.com/show/MbO4777K
0
考研英语一
相关试题推荐
The"dawnofthedemocratizationoftheTVandfilmbusiness"probablymeans______.Itisimpliedinthetextthat______.
Theauthorseemstobelievethat______.SenatorD.P.Moynihanwouldprobablyagreethat______.
TedKennedyismentionedinthefirstparagraphtoTheword"stoned"(line1,paragraph3)mostprobablymeans
ThelastsentenceofthefirstparagraphmeansAmazonissuccessfulwithTurkisprobablybecause
Whichofthefollowingadjectivesmaybestdescribethetoneofthistext?Theauthorwouldmostprobablyagreethattheorigin
Thebiggestdemonstrationinagenerationisbeingassembledbymobilizingthepoweroftheweb,whichallowsanti-wargroupsto
Modernliberalopinionissensitivetoproblemsofrestrictionoffreedomandabuseofpower.(1)_____,manyholdthatamancan
Modernliberalopinionissensitivetoproblemsofrestrictionoffreedomandabuseofpower.(1)_____,manyholdthatamancan
随机试题
宋代文学的代表样式是()
病人对医生的期望是
耕地占补平衡是占用耕地单位和个人的法定义务。()
“俄国诗歌的太阳”指的是()。
纸质图书价格近年来一直在上涨。如今一本纸质图书动辄四五十元,比前几年贵出不止一倍,这让许多原本就不经常买书的人望而却步。数字化阅读则不一样,不仅正规出版的电子书远较纸质图书便宜,而且在电脑、手机等平台都可随时阅读,十分方便。电子书易于保存、便于检索,这也是
Herinterestinredecoratingthebighousekepther______forawholeweek.
设,A*是A的伴随矩阵,则A*x=0的通解是___________.
InternetdatashowsthatAmericanyoungeradultshavebecometheprimarygroupmadaboutalteringtheirpersonalappearance.Onc
Cache用于存放主存数据的部分副本,主存单元地址与Cache单元地址之间的转换工作由__________完成。(2008年下半年试题)
【B1】【B9】
最新回复
(
0
)