首页
外语
计算机
考研
公务员
职业资格
财经
工程
司法
医学
专升本
自考
实用职业技能
登录
外语
"Before, we were too black to be white. Now, we’re too white to be black." Hadija, one of South Africa’s 3.5m Coloured (mixed ra
"Before, we were too black to be white. Now, we’re too white to be black." Hadija, one of South Africa’s 3.5m Coloured (mixed ra
admin
2010-02-21
55
问题
"Before, we were too black to be white. Now, we’re too white to be black." Hadija, one of South Africa’s 3.5m Coloured (mixed race) people, sells lace curtains at a street market in a bleak township outside Cape Town. In 1966 she and her family were driven out of District Six, in central Cape Town, by an apartheid government that wanted the area for whites. Most of the old houses and shops were bulldozed but a Methodist church, escaping demolition, has been turned into a little museum, with and old street plan stretched across the floor. On it, families have identified their old houses, writing names and memories in bright felt-tip pen. "We can forgive, but not forget," says one.
Up to a point. In the old days, trampled on by whites, they were made to accept a second-class life of scant privileges as a grim reward for being lighter-skinned than the third-class blacks. Today, they feel trampled on by the black majority. The white-led National Party; which still governs the Western Cape, the province where some 80% of Coloureds live, plays on this fear to good electoral effect. With no apparent irony, the party also appeals to the Coloured sense of common culture with fellow Afrikaans-speaking whites, a link the Nats have spent decades denying.
This curious courtship is again in full swing. A municipal election is to be held in the province on May 29th and the Nats need the Coloured vote if they are to win many local councils.
By most measures, Coloureds are still better-off than blacks. Their jobless rate is high, 21% according to the most recent figures available. But the black rate is 38%. Their average yearly income is still more than twice that of blacks. But politics turns on fears and aspirations. Most Coloureds fret that affirmative action, the promotion of non-whites into government-related jobs, is leaving them behind. Affirmative action is supposed to help Coloureds (and Indians) too. It often does not. They may get left off a shortlist because, for instance, a job requires the applicant to speak a black African language, such as Xhosa.
Some Coloureds think that the only way they will improve their lot is to launch their own, ethnically based, political parties, last year a group formed the Kleurling Weerstandsbeweging, or Coloured Resistance Movement. But in-fighting caused this to crumble: some members wanted it to promote Goloured interests and culture; others to press for an exclusive "homeland".
In fact, the coloureds’ sense of collective identity is undefined, largely imposed by apartheid’s twisted logic. They are descended from a mix of races, including the Khoi and San (two indigenous African peoples), Malay slaves imported by the Dutch, and white European settlers. And though they do indeed share much with Afrikaners-many belong to the Dutch Reformed Church and many speak Afrikaans-others speak English or are Muslim or worship spirits.
Under apartheid, being Coloured became something to try to escape from. Many tried to pass as white; some succeeded in getting "reclassified". Aspiring to whiteness and fearful of blackness, their identity is hesitant, even defensive. Many Coloureds feel most sure about what they are not: they vigorously resist any attempt to use the term "black" to embrace all nonwhite people. "My people are terrible racists, but not by choice," says Joe Marks, a Coloured member of the Western Cape parliament. "The blacks today have the political power, the whites have economic power. We just have anger."
The reason that the Coloured Resistance Movement didn’t succeed is that ______.
选项
A、it was trampled on by the black majority
B、many Coloured succeeded in getting reclassified
C、the Coloured couldn’t speak Xhosa, a black African language
D、the Coloured had conflicts about the aim of their movement
答案
D
解析
第五段最后一句话可知"in-fighting"是导致运动失败的原因。
转载请注明原文地址:https://kaotiyun.com/show/bMIO777K
0
考博英语
相关试题推荐
Wherecanshefindtheotherprinter?Howwillthemanreviewthereport?
•Lookatthenotesbelow.•Someinformationismissing.•YouwillhearaninterviewbetweenAnnaMarsh,whoworksforabusiness
•Lookatthenotesbelow.•Someinformationismissing.•YouwillhearaninterviewbetweenAnnaMarsh,whoworksforabusiness
Workersinthiscountryaregettinghigherwageswhileturningoutpoorproductsthatdonot______thetestofinternationalco
Cheaplabor(scarcitywas)inthecottonplantations(ofthe)AmericanSouth,and(slaves)became(standard)practice.
Thedoctor’s______isthatshe’llsoonbeasgoodasnewifshetakesinsulinandwatchesherdiet.
Justasthereareoccupationsthatrequirecollegeorevenhigherdegrees,______occupationsforwhichtechnicaltrainingisne
Theareais______withtrails,someaswideasboulevards,thathavebeencutandmaintainedbyelephant.
Workersinthiscountryaregettinghigherwageswhileturningoutpoorproductsthatdonot______thetestofinternationalco
Ifanylawandorder______notmaintained,neitherthecitizennorhispropertyissafe.
随机试题
根据《税收征收管理法》的规定,下列关于税率的表述中正确的是( )。
各种会计资料包括打印出来的会计资料以及存储会计资料的软盘、硬盘、计算机设备、光盘、微缩胶片等,未经()同意,不得外借和拿出单位。
()是指依照《中华人民共和国公司法》和《中华人民共和国证券法》规定设立的经营证券业务的有限责任公司或者股份有限公司。
大军退伍半年多了,一直没有找到合适的工作。上幼儿园的儿子每月需不菲的开销,近日,母亲又生病住院花费不少,这些都让大军倍感压力,情绪低落。社会工作者多次与大军沟通,了解其需要,并为其申请了短期临时救助,以解燃眉之急。此案例中,社会工作者发挥的作用是(
警政管理体制中的中央集权制以()为代表,警察由中央政府统一领导。
甲欲杀乙,在乙家户外菜园的蔬菜中下毒。甲明知乙及其妻子每天都会食用这些蔬菜,但由于杀乙心切而不顾乙妻的死活。甲对乙及乙妻的心理态度分别是()。
从所给的四个选项中选择最合适的一个填入问号处,使之呈现一定的规律:
InvestmentandConsumptionInvestmentinthepublicsector,suchaselectricity,irrigation,publicservicesandtransport
Youshouldspendabout20minutesonQuestions27-40whicharebasedonReadingPassage3below.AmateurNaturalistsFromthere
Formanypeopletoday,readingisnolongerrelaxatioaTo【C1】______theirworktheymustreadletters,reports,newspapers...In
最新回复
(
0
)