首页
外语
计算机
考研
公务员
职业资格
财经
工程
司法
医学
专升本
自考
实用职业技能
登录
外语
The most effective attacks against globalization are usually not those related to economies. Instead, they are social, ethical a
The most effective attacks against globalization are usually not those related to economies. Instead, they are social, ethical a
admin
2010-04-24
63
问题
The most effective attacks against globalization are usually not those related to economies. Instead, they are social, ethical and, above all, cultural. These arguments surfaced amid the protests in Seattle in 1999 and more recently in Davos, Bangkok and Prague. They say this: the disappearance of national borders and the establishment of a world interconnected by markets will deal a death blow to regional and national cultures, and to the traditions, customs, myths and mores that determine each country’s or region’s cultural identity. Since most of the world is incapable of resisting the invasion of cultural products from developed countries that inevitably trails the great transnational corporations, North American culture will ultimately impose itself, standardizing the world and annihilating its richness of diverse cultures. In this manner, all other peoples, and not just the small and weak ones, will lose their identity, their soul, and will become no more than 21st-eentury colonies modeled after the cultural norms of a new imperialism that, in addition to ruling over the planet with its capital, military might and scientific knowledge, will impose on others its language and its ways of thinking, believing, enjoying and dreaming.
Even though I believe this cultural argument against globalization is unacceptable, we should recognize that deep within it lies an unquestionable truth. This century, the world in which we will live will be less picturesque and filled with less local color than the one we left behind. The festivals, attire, customs, ceremonies, rites and beliefs that in the past gave humanity its culturally and racially variety are progressively disappearing or confining themselves to minority sectors, while the bulk of society abandons them and adopts others more suited to the reality of our time.
All countries of the earth experience this process, some more quickly than others, but it is not due to globalization. Rather, it is due to modernization, of which the former is effect, not cause. It is possible to lament, certainly, that this process occurs, and to feel nostalgia for the past ways of life that, particularly from our comfortable vantage point of the present, seem full of amusement, originality and color. But this process is unavoidable. In theory, perhaps, a country could keep this identity, but only if — like certain remote tribes in Africa or the Amazon — it decides to live in total isolation, cutting off all exchange with other nations and practicing self sufficiency. A cultural identity preserved in this form would take that society back to prehistoric standards of living.
It is true that modernization makes many forms of traditional life disappear. But at the same time, it opens opportunities and constitutes an important step forward for a society as a whole. That is why, when given the option to choose freely, peoples, sometimes counter to what their leaders or intellectual traditionalists would like, opt for modernization without the slightest ambiguity.
According to the author, an unquestionable truth is ______.
选项
A、we will live and dress in the exactly same way in the near future
B、we will be confined to a small region in the world
C、our world will become culturally less diversified
D、our world will become more practical and adaptable
答案
C
解析
细节题,文章第二段里指出,我们生活的世界将越来越缺少地方特色,这是一个毫无疑问的事实,答案为C。
转载请注明原文地址:https://kaotiyun.com/show/dC2K777K
0
专业英语四级
相关试题推荐
Theboy’sfatherbuiltthemalargesandbox_______.
OnJuly4,1776,asecretmeetingofinsurgentcolonistsinAmericapassedtheDeclarationofIndependence.WaragainsttheBrit
Thechildrenwenttheretowatchtheirontower______.
Venus,oneofthefourinnerplanetsofoursolarsystem,istheclosestbodyintheskyapartfromtheMoon,sometimescomingo
AsconcernoverAlzheimer’sdiseasegrows,moreAmericansareturningtoexpensiveandpotentiallyunsafesupplementsthatclaim
Oursocietyvaluesboysandtheirexperiencemorethanitvaluesgirls,andthisis【C1】______ intheeducationsystem.Buteduca
WinstonChurchillfirmly______hisannouncedaimofwinningthewar.
Whatdoesacitydowithan800-year-oldchurchwithnocongregation?Well,itcouldmakeliketheDutchandconvertitintoat
Whatdoesacitydowithan800-year-oldchurchwithnocongregation?Well,itcouldmakeliketheDutchandconvertitintoat
随机试题
腹腔干和肠系膜上动脉的直接分支不包括()
谨庠序之教,申之以孝梯之义,颁白者不负载于道路矣。(《寡人之于国也》)谨庠序之教:___________
下列会影响藻酸盐凝固时间的因素是
大气污染控制措施必须保证污染源的排放符合(),同时最终环境影响也应符合环境功能区划要求。
我国地震烈度分为()个等级,以()度地震烈度作为城市设防的分界;震级分为()级,大于()级时,可能造成破坏。
下列事项中,应作为收入要素核算的有().
下列属于我国四大古建筑群的是()。
马克思主义关于人的全面发展的内涵是指()。
简述运用SPSS进行数据处理的常见问题类型。
(03年)已知齐次线性方程组其中≠0.试讨论a1,a2,…,an和b满足何种关系时,(1)方程组仅有零解;(2)方程组有非零解.在有非零解时,求此方程组的一个基础解系.
最新回复
(
0
)