首页
外语
计算机
考研
公务员
职业资格
财经
工程
司法
医学
专升本
自考
实用职业技能
登录
外语
Whenever two or more unusual traits or situations are found in the same place, it is tempting to look for more than a coincident
Whenever two or more unusual traits or situations are found in the same place, it is tempting to look for more than a coincident
admin
2006-06-06
140
问题
Whenever two or more unusual traits or situations are found in the same place, it is tempting to look for more than a coincidental relationship between them. The high Himalayas and the Tibetan plateau certainly have extraordinary physical characteristics, and the cultures which are found there are also unusual, though not unique. However, there is no intention of adopting Montesquieu’s view of climate and soil as cultural determinants. The ecology of a region merely poses some of the problems faced by the inhabitants of the region, and while the problems facing a culture are important to its development, they do not determine it.
The appearance of the Himalayas during the late Tertiary Period and the accompanying further raising of the previously established rages had a marked effect on the climate of the region. Primarily, of course, it blocked the Indian monsoon (季风) from reaching Central Asia at all. Secondarily, air and moisture from other directions were also reduced.
Prior to the raising of the Himalayas, the land now forming the Tibetan uplands had a dry continental climate with vegetation and animal life similar to that of the rest of the region on the same parallel, but somewhat different than that of the areas farther north, which were already drier. With the coming of the Himalayas and the relatively sudden drying out of the region, there was a severe thinning out of the animal and plant population. The ensuing incomplete Pleistocene glaciations (冰蚀) had a further thinning effect, but significantly did not wipe out life in the area. Thus after the end of the glaciations there were only a few varieties of life extant from the original continental species. Isolated by the Kunlun range from the Tarim basin and Turfan depression, species which had already adapted to the dry steppe climate, and would otherwise have been expected to flourish in Tibet, the remaining native fauna and flora (动植物群) multiplied. Armand describes the Tibetan fauna as not having great variety, but being "striking" in the abundance of the particular species that are present. The plant life is similarly limited in variety, with some observers finding no more than seventy varieties of plants in even the relatively fertile Eastern Tibetan valleys, with fewer than ten food crops. Tibetan "tea" is a major staple, perhaps replacing the unavailable vegetables.
The difficulties of living in an environment at once dry and cold, and populated with species more usually found in more hospitable climates, are great. These difficulties may well have influenced the unusual polyandrous (一妻多夫的) societies typical of the region. Lattimore sees the maintenance of multiple-husband households as being preserved from earlier forms by the harsh conditions of the Tibetan uplands, which permitted no experimentation and "froze" the cultures which came there. Kawakita, on the other hand, sees the polyandry as a way of easily permitting the best householder to become the head husband regardless of. age. His detailed studies of the Bhotea village of Tsumje do seem to support this idea of polyandry as a method of talent mobility is a situation where even the best talent is barely enough for survival.
In sum, though arguments can be made that a pre-existing polyandrous system was strengthened and preserved (insofar as it has been) by the rigors of the land, it would certainly be an overstatement to lay causative factors of any stronger nature to the ecological influences in this case.
The authors’ knowledge of Tibet is probably ______.
选项
A、based on firsthand experience
B、the result of lifelong studies
C、derived from books only
D、limited to geological history
答案
C
解析
作者获取有关西藏的知识很可能仅仅来源于书籍。作者在第三段介绍了 Armand的观点,在第四段中介绍了Lattimore和Kawakita的观点。因此可以推断,作者对西藏的了解很可能只是来源于书本。
转载请注明原文地址:https://kaotiyun.com/show/dbnD777K
0
考博英语
相关试题推荐
软件设计中模块划分应遵循的准则是
设循环队列为Q(1:m),其初始状态为front=rear=m。经过一系列入队与退队运算后,front=20,rear=15。现要在该循环队列中寻找最小值的元素,最坏情况下需要比较的次数为
C语言中double类型数据占字节数为
软件测试的目的是()。
函数fun的功能是:将a、b中的两个两位正整数合并形成一个新的整数放在c中。合并的方式是:将a中的十位和个位数依次放在变量c的千位和十位上,b中的十位和个位数依次放在变量c的个位和百位上。例如,当a=45,b=12。调用该函数后,c=4251。
Animationmeansmakingthingswhicharelifelesscomealiveandmove.Sinceearliesttimes,peoplehavealwaysbeenastonish
Opponentsofaffirmativeactionsaythebattleovertheuseofraceincollegeadmissionsishardlyover,despitetheSupremeCo
WhatactionsdoFrancisandCarolagreetodoregardingthefollowingpreparationtasks?ActionAContactthetutorforclarif
MidburyDramaClubBackgroundClubstagedin1957Prizerecentlywonby【L1】________sectionUsuallyperforms【L2】_____
PASSAGETWOWhatdoesBernardShawmeanbysaying"EnglandandAmericaaretwocountriesseparatedbythesamelanguage"inPar
随机试题
计算由曲线y=|1一x2|,直线x=2,x=一2及z轴所围平面图形的面积A及该平面图形绕x轴旋转所得旋转体的体积V.
设y=y(x)由方程1—y+xxy=0确定,求
A.杀虫止痒B.泻肝胆火C.生津止渴D.泻火除蒸E.泻火解毒龙胆具有的功效是()
患者,男,34岁,进食大量酸菜后出现发绀,吸氧后发绀无缓解。该患者血中的高铁血红蛋白含量至少为
螺旋CT技术的实现主要是因为采用了
【背景资料】某装饰公司承接了寒冷地区某商场的室内、外装饰工程。其中,室内地面采用地面砖镶贴,吊顶工程部分采用木龙骨,室外部分墙面为铝板幕墙,采用进口硅酮结构密封胶、铝塑复合板,其余外墙为加气混凝土外镶贴陶瓷砖。施工过程中,发生如下事件:
“师范也者,学子之根核也。师道不立,而欲学术之能善,是犹种稂莠而求稻苗,未有能获也。”这句话蕴含的教师职业要求有()。
我国要建立的宏观调控模式应该是()。
长江大学5年前进行“鸡传染性法氏囊病基因工程疫苗开发研究”项目。由于现行疫苗多为未完全减毒的活疫苗,往往会造成免疫抑制,干扰其他疫苗的免疫作用,且不能提供对近年出现的超强毒株感染的免疫保护,并存在生产成本高等缺陷,因此,改进疫苗和开发新疫苗成为当前海内外兽
Itisamovementbuildingsteadymomentum;acalltomakeresearchdata,softwarecodeandexperimentalmethodspubliclyavailab
最新回复
(
0
)