首页
外语
计算机
考研
公务员
职业资格
财经
工程
司法
医学
专升本
自考
实用职业技能
登录
考研
When it came to moral "reasoning," we like to think our views on right and wrong are rational, but ultimately they are grounded
When it came to moral "reasoning," we like to think our views on right and wrong are rational, but ultimately they are grounded
admin
2015-06-24
498
问题
When it came to moral "reasoning," we like to think our views on right and wrong are rational, but ultimately they are grounded in emotion. Philosophers have argued over this claim for a quarter of a millennium without resolution. Time’s up! Now scientists armed with brain scanners are stepping in to settle the matter. Though reason can shape moral judgment, emotion is often decisive.
Harvard psychologist Joshua Greene does brain scans of people as they ponder the so-called trolley problem. Suppose a trolley is rolling down the track toward five people who will die unless you pull a lever that diverts it onto another track—where, unfortunately, lies one person who will die instead. An easy call, most people say: minimizing the loss of life—a "utilitarian" goal, as philosophers put it—is the right thing to do.
But suppose the only way to save the five people is to push someone else onto the track—a bystander whose body will bring the trolley to a halt before it hits the others. It’s still a one-for-five swap, and you still initiate the action that dooms the one—but now you are more directly involved; most peoplesay it would be wrong to do this deal.Why? According toGreene’s brain scans,the second scenario more thoroughly excites parts of the brain linked to emotion than does the lever-pulling scenario. Apparently the intuitive aversion to giving someone a deadly push is stronger than the aversion to a deadly lever pull.
Further studies suggest that in both cases the emotional aversion competes for control with more rational parts of the brain. In the second scenario the emotions are usually strong enough to win. And when they lose, it is only after a tough wrestling match. The few people who approve of pushing an innocent man onto the tracks take longer to reach their decision. So too with people who approve of smothering a crying baby rather than catching the attention of enemy troops who would then kill the baby along with other innocents.
Princeton philosopher Peter Singer argues that we should re-examine our moral intuitions and ask whether that logic merits respect in the first place. Why obey moral impulses that evolved to serve the "selfish gene"—such as sympathy that moves toward kin and friends? Why not worry more about people an ocean away whose suffering we could cheaply alleviate? Isn’t it better to save 10 starving African babies than to keep your 90-year-old father on life support? Singer’s radically utilitarian brand of moral philosophy has its work cut out for it. In the absence of arduous cranial wrestling matches, reason may indeed be "slave of the passions."
It is stated in Paragraph 4 that those who support pushing the bystander to stop the trolley
选项
A、are brutal and relentless.
B、display the same emotional aversion.
C、feel guilty about doing that.
D、have struggled to make the decision.
答案
D
解析
事实细节题。第四段提到支持将旁观者推入轨道的人要花更长的时间做决定,故选D项。文章中对电车难题这一实验的描述是客观的。并无肯定或者否定任何一方,故排除A项;原文的确有提到情感上的反感这一概念,但它所指的内容是“情感上的反感与理智做斗争从而争取控制权”,并未讨论赞成把旁观者推人轨道的人们的反感情绪的比较,故B项错误;此外人们只是在做决定时因思想斗争而耗时较长,原文未提到内疚。C项推断过度。
转载请注明原文地址:https://kaotiyun.com/show/f574777K
0
考研英语一
相关试题推荐
Despitetheeverydayuseofelectricalappliancesandtechnicaldevices,onlyaminorityofpeoplelivingtodayhasdeeperinsig
Itisatruthuniversallyacknowledgedthateducationisthekeytoeconomicsuccess.Everyoneknowsthatthejobsofthefuture
ManyforeignerswhohavenotvisitedBritaincallalltheinhabitantsEnglish,fortheyareusedtothinkingoftheBritishIsle
Forcenturies,explorershaveriskedtheirlivesventuringintotheunknownforreasonsthatweretovaryingdegreeseconomican
Oneofthemosteminentofpsychologists,ClarkHull,claimedthattheessenceofreasoningliesintheputtingtogetheroftwo
ItcanbetemptingtopopamovieintheVCRorDVDplayerwhenit’sthedaybeforespringbreak,orwhenyou’resimplywornout
Whatwouldhappenifconsumersdecidedtosimplifytheirlivesandspendlessonmaterialgoodsandservices?This(1)_____ist
Doanimalshaverights?Thisishowthequestionisusuallyput.Itsoundslikeauseful,groundclearingwaytostart.(46)Actu
Doanimalshaverights?Thisishowthequestionisusuallyput.Itsoundslikeauseful,groundclearingwaytostart.(46)Actu
Ifyouhaveeverboughtsomethingbecauseithadthemostpositivereviews,orjoinedinwithastandingovationsimplybecause
随机试题
试述唐王朝民族政策的意义。
下列语句函数的定义中,正确的是()。
建筑桩基中引起桩周土沉降大于桩沉降时,应考虑桩侧负摩擦力对桩基承载力和沉降的影响是()。
描绘达.芬奇作品《蒙娜丽莎》的大体形象。
30年来,我们逐步懂得了,必要时的让步不是服软、怕输,让步也是一种力量的显示,真正强大的国家必须具有收放自如的__________。填入划横线部分最恰当的一项是()。
某地收取手机费的标准是:每月打电话不超过30分钟,每分钟收费5角;如果超出30分钟,超出部分按每分钟7角收费。已知某月甲比乙多交了3元3角的手机费,则该月甲、乙两人共打了多少分钟?()
下列行为中,属于滥用代理权的有()。(2012年多选47)
结构化分析方法是最典型的分析方法,它需要借助于大量的工具来描述分析的结果,下面不属于结构化分析工具的是______。
在软件生存周期内,___________不属于构成软件配置管理项的内容。
NotsinceHarryTrumanseizedAmerica’ssteelmillsin1952ratherthanallowastriketoimperiltheconductoftheKoreanWar
最新回复
(
0
)