首页
外语
计算机
考研
公务员
职业资格
财经
工程
司法
医学
专升本
自考
实用职业技能
登录
外语
A multinational corporation is a corporate enterprise, which though headquartered in one country, conducts its operations throu
A multinational corporation is a corporate enterprise, which though headquartered in one country, conducts its operations throu
admin
2010-07-06
45
问题
A multinational corporation is a corporate enterprise, which though headquartered in one country, conducts its operations through branches that it owns or controls around the world. The organizations, mostly based in the United States, Western Europe, and Japan, have become major actors on the international stage, for some of them are wealthier than many of the countries they operate in. the less developed countries often welcome the multinational corporations because they are a source of investment and jobs. Yet their presence has its drawbacks, for these organizations soon develop immense political and economic influence in the host countries. Development becomes concentrated in a few industries that are oriented to the needs of the outsiders; profits are frequently exported rather than reinvested; and local benefits go mainly to a small ruling group whose interests are tied to those of the foreigners rather than to those of their own people. The effect is to further increase export dependency and to limit the less developed countries’ control of their own economies.
It seems that both the modernization and world-system approaches may be valid in certain respects. The modernization model does help us make sense of the historical fact of industrialization and of the various internal adjustments that, societies undergo during this process. The world-system model reminds us that countries do not develop in isolation. They do so in a context of fierce international political and economic competition, a competition whose outcome favors the stronger parties.
Today, the less developed countries are struggling to achieve in the course of a few years the material advantages that the older industrialized national have taken generations to gain. The result is often a tug-of-war between the forces of modernization and the sentiments of tradition, with serious social disturbance as the result. The responses have taken many different forms; military overthrow by army officers determined to impose social order; fundamentalist religious movements urging a return to absolute moralities an certainties of the past; nationalism as a new ideology to unite the people for the challenge of modernization. And sometimes social change takes place in a way that is not evolutionary, but revolutionary.
Which of the following is NOT the problems brought by multinationals?
选项
A、They limit the host country’s control of their own economies.
B、Profits are frequently exported rather than reinvested.
C、Various industries develop in the host country.
D、They increase the host country’s export dependency.
答案
C
解析
本小题考查的是跨国公司带来的问题,要求选出不是问题的一项,除了C 其他三项都是文中提到的跨国公司给本国经济带来的负面影响。可参看文中第一段的后半段。
转载请注明原文地址:https://kaotiyun.com/show/jxDd777K
本试题收录于:
公共英语四级笔试题库公共英语(PETS)分类
0
公共英语四级笔试
公共英语(PETS)
相关试题推荐
Whichpassage(s)say(s)that….adultsputtoomuchemphasisonchildren’sintellectualdevelopment?
Thereareasmanydefinitionsofphilosophyastherearephilosophers—perhapsthereareevenmore.Afterthreemillenniaofphil
ThepagesoftheHarvardBusinessReviewarenotusuallypopulatedbynovelists.ButJosephFinderisjustsuchararity.Recent
ThepagesoftheHarvardBusinessReviewarenotusuallypopulatedbynovelists.ButJosephFinderisjustsuchararity.Recent
WhatistheminimumnumberofprojectsrunbytheSESannually?InwhichcountryisanSESprojectundertakennow?
Duetohistoricalreasons,peopleintheCzechRepubliclacked________.IvoJupawasmovedwhenheheardthatseveralmendrink
Whatdoesthephrase"fromvariouscomersofthiscountry"probablymean?WhattheChicagoPublicschoolspreferstoinlanguag
SciencewriterTomStandagedrawsaptparallelsbetweenthetelegraphandthegemoflate20thcenturytechnology,theInternet.
Thetelegraphwasinvented
随机试题
试述语言的系统性。
这个实验表明,世上一切事物都在运动。
下列哪一种强心苷药物口服吸收率高且作用持久
槟榔主要驱杀使君子主要驱杀
项目评价中,保证项目财务可持续的必要条件是():
旅游者()财产受到侵害的,有依法获得赔偿的权利。
一个三口之家的年龄之和为99,其中,母亲年龄比父亲年龄的大7岁,儿子年龄比母亲年龄的大7岁。问多少年后,父亲年龄是儿子年龄的2倍?
我国《刑法》规定,犯罪构成的要件包括()。
Dr.JeremyJosephvolunteeredtoperformcataractsurgeryonpatientsinZimbabwein1995,andparticipatedinhisfirstexpedit
Sincesheinheritedherfather’sfortune,sheiscompletelyindependent______herhusband.
最新回复
(
0
)