首页
外语
计算机
考研
公务员
职业资格
财经
工程
司法
医学
专升本
自考
实用职业技能
登录
考研
We assumed ethics needed the seal of certainty, else it was non-rational. And certainty was to be produced by a deductive model:
We assumed ethics needed the seal of certainty, else it was non-rational. And certainty was to be produced by a deductive model:
admin
2009-05-21
51
问题
We assumed ethics needed the seal of certainty, else it was non-rational. And certainty was to be produced by a deductive model: the correct actions were derivable from classical first principles or a hierarchically ranked pantheon of principles. This model, though, is bankrupt.
I suggest we think of ethics as analogous to language usage. There are no univocal rules of grammar and style which uniquely determine the best sentence for a particular situation. Nor is language usage universalizable. Although a sentence or phrase is warranted in one case, it does not mean it is automatically appropriate in like circumstances. Nonetheless, language usage is not subjective.
This should not surprise us in the least. All intellectual pursuits are relativistic in just these senses. Political science, psychology, chemistry, and physics are not certain, but they are not subjective either. As I see it, ethnical inquiry proceeds like this: we are taught moral principles by parents, teachers, and society at large. As we grow older we become exposed to competing views. These may lead us to reevaluate presently held beliefs. Or we may find ourselves inexplicably making certain valuations, possibly because of inherited altruistic tendencies. We may "learn the hard way" that some actions generate unacceptable consequences. Or we may reflect upon our own and others’ "theories" or patterns of behavior and decide they are inconsistent. The resulting views are "tested"; we act as we think we should and evaluate the consequences of those actions on ourselves and on others. We thereby correct our mistakes in light of the test of time.
Of course people make different moral judgments; of course we cannot resolve these differences by using some algorithm which is itself beyond judgment. We have no vantage point outside human experience where we can judge right and wrong, good and bad. But then we don’t have a vantage point from where we can be philosophical relativists either.
We are left within the real world, trying to cope with ourselves, with each other, with the world, and with our own fallibility. We do not have all the moral answers, nor do we have an algorithm to discern those answers, neither do we possess an algorithm for determining correct language usage but that does not make us throw up our hands in despair because we can no longer communicate.
If we understand ethics in this way, we can see, I think, the real value of ethical theory. Some people talk as if ethical theories give us moral prescriptions. They think we should apply ethical principles as we would a poultice: after diagnosing the ailment, we apply the appropriate dressing. But that is a mistake. No theory provides a set of abstract solutions to apply straightforwardly. Ethical theories are important not because they solve all moral dilemmas but because they help us notice salient features of moral problems and help us understand those problems in context.
选项
A、explicitly clear
B、implicitly vague
C、certain but non-rational
D、relative but not subjective
答案
A
解析
这是一道细节题。题干中的信号词为ethical principles,出自于第一段第一句话中,只是文中用的是ethics。文章第一段指出:我们认为,道德规范有明确的标记,否则就是非理性的。这说明,人们普遍认为,道德法则是确定的。A“明确无误的”,与文章的意思符合。B与文章的意思相反;C部分正确;与D有关的信息是第二段的最后一句话,文中是说“语言的使用不是主观性的”,说明D不对。
转载请注明原文地址:https://kaotiyun.com/show/lPsa777K
本试题收录于:
MBA联考(英语)题库专业硕士分类
0
MBA联考(英语)
专业硕士
相关试题推荐
Accordingtothepassagethechangesinreaders’taste______.Theessayists’maintaskseemstobe______.
Whatdose"thispsychologicalformulation"(Paragraph1)referto?Thepassagemainlytellsusthat______.
Studythefollowingpassagecarefullyandwriteanessay.Yourcompositionshouldbemorethan150words.Youshouldwriteyour
Whatisthepassagemainlyabout?Whatistheauthor’sattitudetowardsforeignsuperstores?
TheauthorbeginshisarticlewithEdmundBurke’swordsto______.FromthepassagewelearnthatStephenCooperis______.
By"theproseofdemocracy"(Paragraph1)theauthormostprobablymeansits______.Wecaninferfromthepassagethat______.
Ahundredyearsagoitwasassumedandscientifically"proved"byeconomiststhatthelawsofsocietymadeitnecessarytohav
Ahundredyearsagoitwasassumedandscientifically"proved"byeconomiststhatthelawsofsocietymadeitnecessarytohav
Ahundredyearsagoitwasassumedandscientifically"proved"byeconomiststhatthelawsofsocietymadeitnecessarytohav
Ahundredyearsagoitwasassumedandscientifically"proved"byeconomiststhatthelawsofsocietymadeitnecessarytohav
随机试题
A.助力运动B.患肢骨折的远近关节运动C.主动运动D.被动运动E.手法治疗依靠患者自身力量进行锻炼的是
下列关于国家的说法正确的是:
从监理大纲、监理规划和监理实施细则内容的关联性来看,监理规划的作用是()。
微型计算机系统中的中央处理器主要由()构成。
教师要承担“人类灵魂工程师角色”应该重点履行的职责有()
中国共产党第十八届中央委员会第三次全体会议,全面分析了当前形势和任务,强调全党同志要把思想和行动统一到中央关于全面深化改革重大决策部署上来,增强进取意识、机遇意识、责任意识,牢牢把握方向,大胆实践探索,注重统筹协调,凝聚改革共识,落实领导责任,坚定不移实现
W公司制作的正版音乐光盘每张售价25元,赢利10元。而这样的光盘的盗版制品每张仅售价5元。因此,这样的盗版光盘如果销售10万张,就会给W公司造成100万元的利润损失。为使上述论证成立,以下哪项是必须假设的?
[*]
The______ofthespringwaterattractsalotofvisitorsfromotherpartsofthecountry.
A、They’retalkingaboutnicechildren.B、Themanhasahouseforsale.C、Thewomanlivesinanicehouse.D、Themanhasthreech
最新回复
(
0
)