首页
外语
计算机
考研
公务员
职业资格
财经
工程
司法
医学
专升本
自考
实用职业技能
登录
考研
Economic theory suggests that regional inequalities should diminish as poorer places attract investment and grow faster than ric
Economic theory suggests that regional inequalities should diminish as poorer places attract investment and grow faster than ric
admin
2022-04-20
83
问题
Economic theory suggests that regional inequalities should diminish as poorer places attract investment and grow faster than richer ones. The 20th century bore that theory out: income gaps narrowed across American states. No longer. Affluent places are now pulling away from poorer ones. This geographical divergence has dramatic consequences. Opportunities are limited for those stuck in the wrong place, and the wider economy suffers. If all its citizens had lived in places of high productivity over the past 50 years, America’s economy could have grown twice as fast as it did.
Divergence is the result of big forces. In the modern economy scale is increasingly important. The social network that everyone else is on is most attractive to new users; the stock exchange with the deepest pool of investors is best for raising capital. These returns to scale create fewer, superstar firms clustered in fewer, superstar places. Everywhere else is left behind.
Even as regional disparities widen, people are becoming less mobile. Demographic shifts help explain this. But the bigger culprit is poor policies. Soaring housing costs in prosperous cities keep newcomers out. In America the spread of state-specific occupational licensing and government benefits punishes those who move. The pension of a teacher who stays in the same state could be twice as big as that of a teacher who moves mid-career. Perversely, policies to help the poor unintentionally exacerbate the plight of left-behind places. Unemployment and health benefits enable the least employable people to survive in struggling places when once they would have had no choice but to move. Welfare makes capitalism less brutal for individuals, but it perpetuates the problems where they live.
What to do? One answer is to help people move. Thriving places could do more to build the housing and infrastructure to accommodate newcomers. Accelerating the mutual recognition of credentials across state borders would help people move to where they can be most productive. But greater mobility also has a perverse side-effect. By draining poor places of talented workers, it exacerbates their troubles. The local tax-base erodes as productive workers leave, even as welfare and pension obligations mount.
To avoid these outcomes, politicians have long tried to bolster left-behind places with subsidies. But such "regional policies" have a patchy record, at best. Better for politicians to focus on speeding up the diffusion of technology and business practices from high-performing places. A beefed-up competition policy could reduce industrial concentration, which saps the economy of dynamism while focusing the gains from growth in fewer firms and places. Fostering clusters by encouraging the creation of private investment funds targeted on particular regions might help.
Perhaps most of all, politicians need a different mindset. For progressives, alleviating poverty has demanded welfare; for libertarians, freeing up the economy. Both have focused on people. But the complex interaction of demography, welfare and globalisation means that is insufficient. Easing the anger of the left-behind means realising that places matter, too.
Which of the following is the right way to help left-behind places?
选项
A、Increasing government-backed subsidies.
B、Taking the geographical reality into account.
C、Speeding up industrial concentration.
D、Carrying out political reforms.
答案
B
解析
本题是细节题。题目问帮助落后地区的正确办法。文章末段首句总说“政客们要改变思维方式”,后面的内容对方式进行了具体解释,即“无论是改革派的加强福利制度,还是自由派的放开经济政策,两者都以人为本,但是以人为本对于解决贫困地区的问题而言并不足够,他们还需要认识到区域位置对于问题解决的关键性”。可知,政客们应该“考虑地域的现实情况”,才能从根本上帮助到贫困地区。故答案选B。A项“增加政府支持的补贴”根据第五段前两句可排除;C项“加快产业聚集”与第五段所表述的文意相反,故排除;D项 “实行政治改革”在文中并未提及,故排除。
转载请注明原文地址:https://kaotiyun.com/show/oFi4777K
0
考研英语二
相关试题推荐
Animportantfactorofleadershipisattraction.Thisdoesnotmeanattractivenessintheordinarysense,forthatisabornqua
Animportantfactorofleadershipisattraction.Thisdoesnotmeanattractivenessintheordinarysense,forthatisabornqua
Animportantfactorofleadershipisattraction.Thisdoesnotmeanattractivenessintheordinarysense,forthatisabornqua
Animportantfactorofleadershipisattraction.Thisdoesnotmeanattractivenessintheordinarysense,forthatisabornqua
Animportantfactorofleadershipisattraction.Thisdoesnotmeanattractivenessintheordinarysense,forthatisabornqua
Animportantfactorofleadershipisattraction.Thisdoesnotmeanattractivenessintheordinarysense,forthatisabornqua
Animportantfactorofleadershipisattraction.Thisdoesnotmeanattractivenessintheordinarysense,forthatisabornqua
TheUnitedStateshashistoricallyhadhigherratesofmarriagethanthoseofotherindustrializedcountries.Thecurrentannual
TheUnitedStateshashistoricallyhadhigherratesofmarriagethanthoseofotherindustrializedcountries.Thecurrentannual
TheUnitedStateshashistoricallyhadhigherratesofmarriagethanthoseofotherindustrializedcountries.Thecurrentannual
随机试题
()配水间所用的阀门都是高压的,以闸板阀为主。
与采用权益集合法相比,采用购买法编制合并会计报表的特点是
下列哪项不是积证的特征
为确诊,下列哪项检查最有价值在该患者进行结核菌试验,预计可能出现下列不同情况,哪一项解释是错误的
下列选项中,不属于瘢痕性类天疱疮的临床表现的是
下列选项中,在开户单位支付给个人的款项超过使用现金限额的部分,可以不用支票或者银行本票支付的是()。
下列证据中属于物证的是哪一项?()
下列对素质教育的理解,存在片面性的是()。(2013年下半年真题)
给定资料1乡村振兴迫切需要凝聚力量,群建共治,发挥农民主体作用,让农民群众唱主角。但目前不少地方是政府单方面地主抓、主推一些需要共同努力的乡村事项,农民群众反而缺席、失语,漠然旁观。在江西某县,当地一个迁村并居项目由政府投资,在集镇附近建
计算基于无红利支付股票的欧式看跌期权的价格,其中执行价格为50美元,现价为50美元,有效期三个月,无风险年收益率为10%,年波动率为30%。若在两个月后预期支付红利为1.5美元,又如何计算?
最新回复
(
0
)