首页
外语
计算机
考研
公务员
职业资格
财经
工程
司法
医学
专升本
自考
实用职业技能
登录
外语
Scotland Yard’s top fingerprint expert, Detective Chief Superintendent Gerald Lambourne had a request from the British Museum’s
Scotland Yard’s top fingerprint expert, Detective Chief Superintendent Gerald Lambourne had a request from the British Museum’s
admin
2011-02-11
50
问题
Scotland Yard’s top fingerprint expert, Detective Chief Superintendent Gerald Lambourne had a request from the British Museum’s Prehistoric Department to focus his magnifying glass on a mystery. "Somewhat outside my usual beat," he said.
This was not a question of Who Did It, but Who Was It. The blunt instruments he pored over were the antlers of red deer, dated by a radio-carbon examination as being up to 5,000 years old. They were used as mining picks by Neolithic man to hack flints and chalk, and the fingerprints he was looking for were of our remote ancestors who had last wielded them.
The antlers were unearthed in July during the British Museum’s five-year-long excavation at Grime’s Graves, near Thetford, Norfolk, a 93 -acre site containing more than 600 vertical shafts in the chalk some 40 feet deep. From artifacts found in many parts of Britain it is evident that flint was extensively used by Neolithic man as he slowly learned how to farm land in the period from 3,000 to 1,500 B. C.
Flint was especially used for axe heads to clear forests for agriculture, and the quality of the flint on the Norfolk site suggests that the miners there were kept busy with many orders.
What excited Mr. G. de G. Sieveking, the museum’s deputy director of the excavations, was the fried mud still sticking to some of them. "Our deduction is that the miners coated the base of the antlers with mud so that they could get a better grip," he says. "The exciting possibility was that fingerprints left in this mud might at last identify individuals who have left few relics, who could not read or write, but who may have had much more intelligence than has been supposed in the past."
Chief Superintendent Lambourne, who four years ago had "assisted" the British Museum by taking the fingerprints of a 4,000-year-old Egyptian mummy, spent two hours last week examining about 50 antlers. On some he found minute marks indicating a human grip in the mud. Then on one he found the full imprint of the "ridge structure" of a human hand -- that part of the hand just below the fingers where most pressure would be brought to bear in wielding a pick.
Chief Superintendent Lambourne has agreed to visit the Norfolk site during further excavations next summer, when it is hoped that further hand-marked antlers will come to light. But he is cautious about the historic significance of his findings.
"Fingerprints and handprints are unique to each individual but they can tell us nothing about the age, physical characteristics, even sex of the person who left them," he says. "Even the fingerprints of a gorilla could be mistaken for those of a man. But if a number of imprinted antlers are recovered from given shafts on this site I could at least determine which antlers were handled by the same man, and from there might be deduced the number of miners employed in a team."
"As an indication of intelligence I might determine which way up the miners held the antlers and how they wielded them."
To Mr. Sieveking and his museum colleagues any such findings will be added to their dossier of what might appear to the layman as trivial and unrelated facts but from which might emerge one day an impressive new image of our remote ancestors.
How do archaeologists know that Neolithic men relied considerably on flint?
选项
A、They have found many fingerprints on tools made of it.
B、They have found holes that were dug with it.
C、They have discovered many tools made of it.
D、They have discovered it beside relics of Neolithic men.
答案
C
解析
推断题。第三段段末提到,由在英国许多地方发现的工具可知,新石器时期的人大量使用燧石,由此推断,那些被发现的工具应该是由燧石制成的,可见答案为C。
转载请注明原文地址:https://kaotiyun.com/show/s0eO777K
0
专业英语八级
相关试题推荐
Medicalconsumerism--likeallsortsofconsumerism,onlymoremenacingly--isdesignedtobeunsatisfying.Theprolongationo
TheUnitedStateshasamajorracialproblemonitshands.True,Britainisfacingasimilarproblem,butforthetimebeingit
LandUseAproblemrelatedtothecompetitionforlanduseiswhethercropsshouldbeusedtoproducefoodorfuel.【1】_____
1ResearchersuncoveredaseriousflawintheunderlyingtechnologyfornearlyallInternettraffic,adiscoverythatledto
Values,Characteristics,PersonalHabitsandCourtesiesofAmericansAlthoughAmericanshategeneralizationsandholdaneth
1Someconsumerresearchersdistinguishbetweenso-calledrationalmotivesandemotional(ornon-rational)motives.Inamark
Thecostsassociatedwithnaturaldisastersareincreasingrapidly.Asaresult,officialsingovernmentandindustryhavefocus
Ihavenostatisticsonthis,butconversationwithfriendsanddozensofperson-on-the-streetinterviewsIsawandheardlastm
______isoneofthebestknownnovelswrittenbyJaneAustin.
Heiswaitingfortheairlineticketcounterwhenhefirstnoticestheyoungwoman.Shehasglossyblackhairpulledtightlyint
随机试题
导线计算中角度闭合差调整原则是( )。
甲为某普通合伙企业的合伙人,该合伙企业经营手机销售业务。甲拟再设立一家经营手机销售业务的个人独资企业。根据合伙企业法律制度的规定,下列表述中,正确的是()。
企业在编制资产负债表时“预收款项”项目应当根据()填列。
对于单相短路,其序网络的连接是()。
“卧薪尝胆”说的是春秋时朗()如何励精图治、奋发图强,最后报仇雪恨的故事。
这颗“脉冲星”属于:导致脉冲星“灯塔效应”的因素有:①表面各部分辐射能量强度不同②局部表面周期性地发射电波③表面各点辐射能量极不稳定④自身的旋转
简述新媒体的基本特点。(华南理工大学2011年研)
阅读下列说明,回答问题1至问题3,将解答填入答题纸的对应栏内。【说明】某部委进行机房改建工程(包括与之配套的综合布线工程),通过公开招标选择了承建单位和监理单位分别承担项目的建设工作和监理工作,并选择了一家具备相应资质的第三方安全测评机
阅读程序:PrivateSubForm_Click() x=50 Fori=1To4 y=InputBox("请输入一个整数") y=Val(y) IfyMod5=0Then a=a+y
A、At3:00.B、At2:30.C、At4:00.A
最新回复
(
0
)