首页
外语
计算机
考研
公务员
职业资格
财经
工程
司法
医学
专升本
自考
实用职业技能
登录
外语
Philosophy of Logical Analysis Modern physics and physiology throw a new light upon the ancient problem of perception. If there
Philosophy of Logical Analysis Modern physics and physiology throw a new light upon the ancient problem of perception. If there
admin
2013-08-12
60
问题
Philosophy of Logical Analysis
Modern physics and physiology throw a new light upon the ancient problem of perception. If there is to be anything that can be called "perception", it must be in some degree an effect of the object perceived, and it must more or less resemble the object if it is to be a source of knowledge of the object. The first requisite can only be fulfilled if there are causal chains which are, to a greater or lesser extent, independent of the rest of the world. According to physics, this is the case.
Modern analytical empiricism differs from that of Locke, Berkeley, and Hume by its incorporation of mathematics and its development of a powerful logical technique. It is thus able, in regard to certain problems, to achieve definite answers, which have the quality of science rather than philosophy.
It has the advantage, as compared with the philosophies of system-builders, of being able to tackle its problems one at a time, instead of having to invent at one stroke a block theory of the whole universe. Its methods, in this respect, resemble those of science.
There remains, however, a vast field, traditionally included in philosophy, where scientific methods are inadequate. This field includes ultimate questions of value; science alone, for example, cannot prove that it is bad to enjoy the infliction cruelty. Whatever can be known, can be known by means of science; but things which are legitimately matters of feeling lie outside its province.
Philosophy, throughout its history, has consisted of two parts inharmoniously blended: on the one hand, a theory as to the nature of the world, on the other hand, an ethical or political doctrine as to the best way of living.(A)
The failure to separate these two with sufficient clarity has been a source of much confused thinking.(B)
Philosophers, from Plato to William James, have allowed their opinions as to the constitution of the universe to be influenced by the desire for
edification
: knowing, as they supposed, what beliefs would make men virtuous, they have invented arguments, often very sophisticated, to prove that these beliefs are true.(C)
Morally, a philosopher who uses his professional competence for anything except a disinterested search for truth is guilty of a kind of treachery. And when he assumes, in advance of inquiry, that certain beliefs, whether true or false, are such as to promote good behavior, he is so limiting the scope of philosophical speculation as to make philosophy trivial; the true philosopher is prepared to examine all preconceptions.(D)
When any limits are placed, consciously or unconsciously, upon the pursuit of truth, philosophy becomes
paralyzed
by fear, and the ground is prepared for a government censorship punishing those who utter "dangerous thoughts" —in fact, the philosopher has already placed such a censorship over his own investigations.
Intellectually, the effect of mistaken moral considerations upon philosophy has been to impede progress to an extraordinary extent. I do not myself believe that philosophy can either prove or disapprove the truth of religious dogmas, but ever since Plato most philosophers have considered it part of their business to produce "proofs" of immortality and the existence of God. They have found fault with the proofs of their predecessors—Saint Thomas rejected Saint Anselm’s proofs, and Kant rejected Descartes’ but they have supplied new ones of their own. In order to make their proofs seem valid, they have had to falsify logic, to make mathematics mystical, and to pretend that deep-seated prejudices were heaven-sent intuitions.
All this is rejected by the philosophers who make logical analysis the main business of philosophy. They confess frankly that the human intellect is of profound importance to mankind, but they refuse to believe that there is some "higher" way of knowing, by which we can discover truths hidden from science and the intellect. For this renunciation, they have been rewarded by the discovery that many questions, formerly obscured by the fog of metaphysics, can be answered with precision, and by objective methods which introduce nothing of the philosophers’ temperament except the desire to understand. Take such questions as: What is a number? What are space and time? What is mind, and what is matter? I do not say that we can here and now give definite answers to all these ancient questions, but I do say that a method has been discovered by which, as in science, we can make successive approximations to the truth.
According to the passage, moral consideration makes it possible for a philosopher to______.
选项
A、examine all preconceptions
B、search for philosophical truth
C、limit scope of speculation
D、promote good behavior
答案
C
解析
本题为事实信息题,主要考查考生抓住文章中阐明的信息、细节和事实的能力。题目问:根据文章的阐述,道德的考虑使得哲学家能够做什么?由第四段的句子“he is so limitingthe scope of philosophical speculation as to make philosophy trivial”可知,出于道德的考虑,他因此而限制哲学推测的范围,使得哲学变得微不足道。因此选项C是正确答案。
转载请注明原文地址:https://kaotiyun.com/show/t6fO777K
0
托福(TOEFL)
相关试题推荐
Questions34-35AnswerthefollowingquestionsaboutCommonwealthScholarshipsusingNOMORETHANTHREEWORDSAND/ORNUMBERSfor
【1】Whichpeople/organisationsareinvolvedintheHaydonhousingproject?
Thelecturersaysthatanessayislike______toaspecificquestion.Lookatdivorcestatistics.
Thelecturersaysthatanessayislike______toaspecificquestion.【34】
Manyorganisationswillpayforthecostofavolunteer’s______toAfrica.Peoplewithout______orextensiveeducationcane
Questions31-33AnswerthefollowinginformationaboutBritishEducationScholarshipsusingNOMORETHANTHREEWORDSAND/ORNUMB
Completethenotesbelow.WriteONEWORDONLYforeachanswer.BusinessCulturesPowercultureCharacteristi
Completethenotesbelow.WriteONEWORDONLYforeachanswer.BusinessCulturesPowercultureCharacteristi
Whatiscurrentlythemainareaofworkofeachofthefollowingpeople?ChooseFIVEanswersfromtheboxandwritethecorrect
随机试题
红花的功效是
简述《海牙规则》存在的主要问题。
急性心肌梗死24h内主要死亡原因为()。
女性,55岁,国家公务员,30年来因丈夫(高级工程师)有外遇,夫妻感情不佳,总想离婚,但又总舍不得孩子,又怕丢面子,来到心理咨询门诊,想问心理咨询师,离婚还是不离婚好?此时心理咨询师最应注意的原则是()
施工现场临时用电设备在5台以下和设备总容量在50kW以下者,应编制()。
2013年2月,甲公司需购置一台环保设备,预计价款为6000万元,因资金不足,按相关规定向有关部门提出补助2160万元的申请。2013年3月1日,政府相关部门批准了甲公司的申请并拨付甲公司2160万元财政拨款(同日到账)。2013年4月1日,甲公司购入环
公安机关及其人民警察的行为宗旨是()。
美国前总统林肯说:“最高明的骗子,可能在某个时刻欺骗所有的人,也可能在所有的时刻欺骗某些人,但不可能在所有时刻欺骗所有的人。”如果林肯的上述断定是真的,那么下述哪项断定是假的?
当用户在一个关系表的某一列上建立一个非聚集索引(该表没有聚集索引)时,数据库管理系统会自动为该索引维护一个索引结构。该索引结构中的记录是由【2】和它相对应的指针构成的。
Wehavealldonesomethinginourlivesthatweareashamedof.Someofushavefallenforthewrongman,somehavemissedther
最新回复
(
0
)