首页
外语
计算机
考研
公务员
职业资格
财经
工程
司法
医学
专升本
自考
实用职业技能
登录
外语
Sony: Management by Whim In the late 1980s, Akio Morita, the co-founder of Sony Corp, embarked on the most costly shopping e
Sony: Management by Whim In the late 1980s, Akio Morita, the co-founder of Sony Corp, embarked on the most costly shopping e
admin
2014-06-02
39
问题
Sony: Management by Whim
In the late 1980s, Akio Morita, the co-founder of Sony Corp, embarked on the most costly shopping expedition of his long career. A visionary who believed that Sony’s future lay in the convergence of hardware and "content" such as music and film, Morita eventually set his sights on Columbia Pictures Entertainment, with its two studios and a vast library of movie titles and television series. In September, 1989, after months of on-again, off-again negotiations, Sony agreed to pay the inflated asking price of $3. 2 billion and assume $ 1.6 billion in debt.
What was the reason for such a decision? According to John Nathan’s Sony: The Private Life, it was motivated only by senior executives’ desire to please the company patriarch. Even Morita, then Sony’s chairman and CEO, believed that Columbia’s price tag, originally $ 35 per share, was too high. In a closed-door meeting in August, 1989, details of which have never been fully revealed, he told his seven top aides, who made up the decision-making executive committee, that he was abandoning the idea of the acquisition.
That would have been the end of it had Morita not voiced regret over dinner that evening with the committee members. "It’s too bad," he grieved, "I’ve always dreamed of owning a Hollywood studio." The next day, the group met again and promptly decided that Sony would purchase Columbia after all. In the weeks that followed, Sony upped its bid from an initial $15 to $27 a share and, by late September, made a deal that was ridiculed by industry experts. In 1994, mismanagement forced Sony to write off $ 2.7 billion and assume a loss of $ 510 million for its Hollywood experiment.
Sony: The Private Life is filled with such insiders’ tales, making it the most vivid and detailed account in English of the personalities who built the $ 50 billion-plus consumer-electronics giant. Nathan, a professor of Japanese cultural studies at the University of California, got access to dozens of executives who had contributed to or witnessed Sony’s development since its 1946 founding in war-devastated Tokyo. Nathan offers, however, only limited analysis of Sony, the corporation. And he tends to go over well-walked ground, how Sony established itself in the U.S. and how it developed famous products or devices. Much of this has appeared before in articles and, to a lesser extent, in books.
This is not to say that Nathan’s book has no point of view. The company’s underlying problem, as illustrated in the Columbia case, is that the environment in which the Sony Corporation has historically conducted its affairs is less public than personal, less rational than sentimental. In conclusion, Nathan says that, under the current leadership of President Nobuyuki Idei, Sony is emerging as a rational company. Moreover, Idei and his practical-minded managers are intent on reinventing Sony as an Internet company. From now on, says Nathan, "personal relationships are not likely again to figure decisively. " But how will this Sony fare? Nathan admits that a dazzling future is far from guaranteed.
The word "patriarch" (Line 5, Para. 2) most probably means _____.
选项
A、founder
B、monarch
C、elder
D、forerunner
答案
A
解析
本题考查根据上下文猜测词义。第二段首句指出收购哥伦比亚电影公司的决定是出于高级执行管要取悦公司……的愿望。下文对该观点进一步进行阐释。盛田昭夫开始觉得收购价格太昂贵,但后来改变注意,促使其团队重新决定购买。由此可推出文中patriarch一词指的是盛田昭夫。由文章首句可知他是索尼公司的联合创始人之一,因此[A]项正确。
转载请注明原文地址:https://kaotiyun.com/show/yVpO777K
0
专业英语八级
相关试题推荐
WhichofthefollowingstatementsisINCORRECT?
WhichofthefollowingstatementisCORRECT?
Accordingtoeducators,inmixeduniversitysettings,womenstudents______.
Readingmakesafullman;conferenceareadyman;andwritinganexactman.Andtherefore,ifamanwritelittle,hehadneedhav
OnlineShoppingNowadays,Internetshoppingisbecomingapowerfulalternativetotraditionalstorefrontshopping,duetoit
NoEnglishmanbelievesinworkingfrombooklearning.Hesuspectseverythingnew,anddislikesit,unlesshecanbecompelle
由小学到中学,所修习的无非是一些普通的基本知识。就是大学四年,所授课业也还是相当粗浅的学识。世人常称大学为“最高学府”,这名称易滋误解,好像过此以上即无学问可言。大学的研究所才是初步研究学问的所在,在这里做学问也只能算是初涉藩篱,注重的是研究学问的方法与实
Pub-talk,themostpopularactivityinallpubs,isanativedialectwithitsowndistinctivegrammar.Thereareveryfewrestr
ThecornerstoneoftheWhiteHousewaslaidOctober13,1792,onasiteselectedbyPresidentGeorgeWashington.Plansfortheh
AsyoulingeronthemountainpasstoadmiretheruggedreflectionofBeinnanLochaintinthewatersofLochResti,spareatho
随机试题
下列关于功能性消化不良的描述正确的是
牛瘤胃积食时,叩诊左肷部出现()。
A、诱导胸腺内阳性选择B、诱导胸腺内CD4+T细胞阴性选择C、诱导胸腺内CD8+T细胞阴性选择D、产生T细胞活化的第一信号E、产生T细胞活化的第二信号T细胞表面TCR-CD3复合受体分子与APC表面抗原肽MHC分子
符合良性高血压血管病变的是
假如公司准备与远道而来的潜力客商签订一份合同,则待签文本一般应使用()。
初步阐述了毛泽东思想的活的灵魂的时期是()。
阅读案例:“芬兰诺基亚的崛起”,并回答问题。案例:芬兰诺基亚的崛起移动电话(手机)设备产业是20世纪90年代成长最快的产业之一。诺基亚在手机销售市场中占支配地位。诺基亚的根基在芬兰,一个人们在谈论尖端技术公司时通常想不到的国家
“星法庭”(中国传媒大学,2008年)
廖某,女,30岁,国家机关工作人员;牛某,女,28岁,医院主任医师;郭某,男,38岁,公安局预审员。廖某平日为人奸猾,爱占小便宜。为此,廖某的小叔子贾某与其常常争吵、抗衡,揭露她爱占小便宜的短处。1996年6月15日下午,贾某从工厂下班回家,当时廖某及其女
Whileanti-slaverysentimenteventuallydictatedpolicyinboththeUnitedStatesandGreatBritain,thecourseofabolitiondif
最新回复
(
0
)