首页
外语
计算机
考研
公务员
职业资格
财经
工程
司法
医学
专升本
自考
实用职业技能
登录
考研
Sometime late last year I noticed I was having trouble sitting down to read. That’s a problem if you do what I do, but it’s an e
Sometime late last year I noticed I was having trouble sitting down to read. That’s a problem if you do what I do, but it’s an e
admin
2019-06-26
24
问题
Sometime late last year I noticed I was having trouble sitting down to read. That’s a problem if you do what I do, but it’s an even bigger problem if you’re the kind of person I am. Since I discovered reading, I’ve always been surrounded by stacks of books. I read my way through camp, school, nights, weekends; when my girlfriend and I backpacked through Europe after college graduation, I had to buy a suitcase to accommodate the books I picked up along the way.
In his 1967 memoir, "Stop-Time," Frank Conroy describes his initiation into literature as an adolescent on Manhattan’s Upper East Side. "I’d lie in bed... ," he writes, "and read one paperback after another until two or three in the morning... The real world dissolved and I was free to drift in fantasy." I know that boy: Growing up in the same neighborhood, I was that boy. And I have always read like that, although these days, I find myself driven by the idea that in their intimacy, the one-to-one attention they require, books are not tools to retreat from but rather to understand and interact with the world.
So what happened? It isn’t a failure of desire so much as one of will. Or not will, exactly, but focus: the ability to still my mind long enough to inhabit someone else’s world, and to let that someone else inhabit mine. Reading is an act of contemplation, perhaps the only act in which we allow ourselves to merge with the consciousness of another human being. We possess the books we read, animating the waiting stillness of their language, but they possess us also, filling us with thoughts and observations, asking us to make them part of ourselves.
Such a state is increasingly elusive in our over-networked culture, in which everything new is blogged and tweeted. Today, it seems it is not contemplation we seek but an odd sort of distraction masquerading as being in the know. Why? Because of the illusion that illumination is based on speed, that it is more important to react than to think, that we live in a culture in which something is attached to every bit of time.
Here we have my reading problem in a nutshell, for books insist we take the opposite position, that we immerse, slow down. "After September 11," Mona Simpson wrote as part of a 2001 LA Weekly round-table on reading during wartime, "I didn’t read books for the news. Books, by their nature, are never new enough." By this, Simpson doesn’t mean she stopped reading; instead, at a moment when it felt as if time was on fast forward, she relied on books to pull back from the onslaught, to distance herself from the present as a way of reconnecting with a more elemental sense of who we are.
Of course, the source of my distraction is somewhat different: not an event of great significance but the usual ongoing trivialities. I am too susceptible to the tumult of the culture, the sound and fury signifying nothing. What I’m struggling with is the encroachment of the buzz, the sense that there is something out there that merits my attention, when in fact it’s mostly just a series of disconnected riffs and fragments that add up to the anxiety of the age.
On which of the following would the author most probably agree on?
选项
A、We read both to escape from and to be engaged in the real world.
B、Contemplation is necessary especially in the light of all the overload.
C、The art of reading is becoming extinct in the relentless noise of the 21st century.
D、Reading is gradually losing its ground mainly due to its limitations and backwardness.
答案
B
解析
属观点题。选项A与原文第二段最后一句话的观点相悖,作者认为读书不是逃避现实的工具,而是与世界互动的工具,故选项A错误。选项C过度夸张,读书的地位虽然在下降,但并没有陷入要“灭绝”的境地,故选项C错误。选项D不合作者观点,读书地位下降的主要原因是因为当今社会的网络气息太浓了,故选项D错误。从文章最后一句话能够推测出作者忧心于网络时代积累的忧虑,而在这种环境中书本能让你陷入沉思,得到宁静,充实内心,故推测选项B符合题意。
转载请注明原文地址:https://kaotiyun.com/show/129Z777K
0
考研英语一
相关试题推荐
TheAmericaneconomicsystemisorganizedaroundabasicallyprivate-enterprise,market-orientedeconomyinwhichconsumerslarg
Nowthattheeconomyisatlastgrowingagain,theburningissueinBritainisthecostofliving.Priceshaveexceededwagesfo
Ayoungwomangoestouniversityandearnsadegreeinreligiousandwomen’sstudies.Intheprocessshepilesupsome$100,000
Havetherealwaysbeencities?Thetrendiscitiesareincreasinglybecomingthedominantmodeofman’ssocialexistence.【F1】It
Oneofourexpectationsabouteducationisthatitwillpayoffintermsofupwardmobility.Historically,thecorrelationbetw
RunningfortheofficeofthePresidentoftheUnitedStatesisexceptionallyarduousandshouldnotbeundertakenbythe【C1】___
AsinglenightoftakingthedrugEcstasycancauseseriousbraindamageandhastenthe【B1】______ofParkinson’sdisease,scienti
Scientistsaresupposedtochangetheirminds.【F1】Havingadoptedtheirviewsonscientificquestionsbasedonanobjectiveeval
Writeanessayof160-200wordsbasedonthefollowingdrawing.Inyouressay,youshould1)describethedrawingbriefly,
随机试题
下列选项对我国古代三大地方行政制度理解正确的是()。
男性,55岁,已确诊为尿毒症晚期,血压24/15kPa(180/112mmHg),心率130次/分,高度水肿,24小时尿量400ml,下列哪项治疗最为有效
职业健康安全管理体系认证审核的主要内容是进行第()阶段现场审核。
同一控制下的企业合并,合并方在企业合并中取得的资产和负债,应当按照合并日在被合并方的()计量。
可以表达感叹语气的助词是()
人民警察队伍中有一支特殊的队伍,那就是督察,请谈谈督察的作用。
()对于效益相当于经营对于()
Comparisonsweredrawnbetweenthedevelopmentoftelevisioninthe20thcenturyandthediffusionofprintinginthe15thand1
Acurrentfocusisontheutilizationofthesetechnologiesforenvironmentallybenigngasandoilwelloperations.
Theword"freedom"formanyblackAmericansisinextricablylinkedwiththeword"slavery."Whileithas148years【M1】______si
最新回复
(
0
)