首页
外语
计算机
考研
公务员
职业资格
财经
工程
司法
医学
专升本
自考
实用职业技能
登录
考研
In most people’s mind, growth is associated with prosperity. We judge how well the economy is doing by the size of the Gross Nat
In most people’s mind, growth is associated with prosperity. We judge how well the economy is doing by the size of the Gross Nat
admin
2014-06-13
49
问题
In most people’s mind, growth is associated with prosperity. We judge how well the economy is doing by the size of the Gross National Product(GNP), a measure, supposedly, of growth. Equally axiomatic, however, is the notion that increased pressure on dwindling natural resources must inevitably lead to a decline in prosperity, especially when accompanied by a growth in population. So, which is correct?
What growth advocates mean, primarily, when they say growth is necessary for prosperity is that growth is necessary for the smooth functioning of the economic system. In one arena the argument in favor of growth is particularly compelling and that is with regard to the Third World. To argue against growth, other than population growth, in light of Third World poverty and degradation seems callous. But is it? Could it be that growth, especially the growth of the wealthier countries, has contributed to the impoverishment, not the advancement, of Third World countries? If not, how do we account for the desperate straits these countries find themselves in today after a century of dedication to growth?
To see how this might be the case we must look at the impact of growth on Third World countries— the reality, not the abstract stages-of-economic-growth theory advocated through rose-colored glasses by academicians of the developed world. What good is growth to the people of the Third World if it means the conversion of peasant farms into mechanized agri-businesses producing commodities not for local consumption but for export, if it means the stripping of their land of its mineral and other natural treasures to the benefit of foreign investors and a handful of their local collaborators, if it means the assumption of a crushing foreign indebtedness, the proceeds of which goes not into the development of the country but into the purchase of expensive cars and the buying of luxurious residence in Miami?
Admittedly, this is an oversimplification. But the point, I believe, remains valid; that growth in underdeveloped countries cannot simply be judged in the abstract; it must be judged based on the true nature of growth in these societies, on who benefits and who is harmed, on where growth is leading these people and where it has left them. When considered in this way, it just might be that in the present context growth is more detrimental to the well-being of the wretched of the earth than beneficial.
So, do we need growth for prosperity? Only the adoption of zero growth can provide the answer. But that is a test not easily undertaken. Modern economies are incredibly complex phenomena, a tribute to man’s ability to organize and a challenge to his ability to understand. Anything that affects their functioning, such as a policy of zero growth, should not be proposed without a wan’ prudence and a self-doubting humility. But if the prospect of leaping into the economic unknown is fear-inspiring, equally so is the prospect of letting that fear prevent us from acting when the failure to act could mean untold misery for future generations and perhaps environmental catastrophes which threaten our very existence.
Which of the following statements does the author support?
选项
A、Gross National Product is a safe measure for economic growth.
B、Diminishing natural resources will prove harmful to the well-being of humanity.
C、A decline in prosperity will inevitably lead to a growth in population.
D、Growth in population will be a chief threat to economic prosperity.
答案
B
解析
细节题。第一段第三句指出,同样不言自明的是,如果再给越来越少的自然资源施加压力,将肯定不可避免地影响繁荣发展,特别是再加上人口的增长因素。将这一句话与第三段第二句结合起来就能更好地理解其含义。第三段第二句话的意思是:如果增长意味着将耕地变成机械化的农业综合企业(agribusiness),不是为本国的消费而是为出口生产商品;如果增长意味着从它们(指第三世界国家)的土地上掠夺走矿物和其他自然资源,去满足国外投资者及其少部分当地合作者的利益;如果增长意味着(第三世界国家)不得不承受巨额的海外债务,而这些债务的
转载请注明原文地址:https://kaotiyun.com/show/qqO4777K
0
考研英语一
相关试题推荐
Morethananyotherindustry,theluxury-goodsbusinessneedspeopletofeelgoodaboutspendingmoney.Soatarecentconferenc
Manypeopleseemtothinkthatsciencefictionistypifiedbythecoversofsomeoftheoldpulpmagazines,theBug-EyedMonster
ErnestHemingwaywasoneofthemostimportantAmericanwritersinthehistoryofcontemporaryAmericanliterature.Hewasthe【1
ErnestHemingwaywasoneofthemostimportantAmericanwritersinthehistoryofcontemporaryAmericanliterature.Hewasthe【1
ErnestHemingwaywasoneofthemostimportantAmericanwritersinthehistoryofcontemporaryAmericanliterature.Hewasthe【1
ErnestHemingwaywasoneofthemostimportantAmericanwritersinthehistoryofcontemporaryAmericanliterature.Hewasthe【1
ErnestHemingwaywasoneofthemostimportantAmericanwritersinthehistoryofcontemporaryAmericanliterature.Hewasthe【1
Thelast-minutevictoryoftheTexasLonghornsinthisyear’sRoseBowl—America’scollegefootballchampionship—wasthekindof
随机试题
清暑益气汤的主治证中包括下列哪些症状
尿液上皮细胞的组织来源不包括
男,60岁,因2日来高热,寒战,咳嗽,右胸痛,来急诊,检查:体温38℃,呼吸急促,唇发绀,BP9.3/6.7kPa(70/50mmHg),心率120次/分,白细胞12.8×109/L。床旁X线示:右下肺大片致密模糊阴影,下面处理哪项不恰当
支气管肺炎和支气管炎的鉴别主要是
初产妇,足月临产已18小时,胎心好,宫口扩张停滞已3小时,消毒下阴道检查宫口开大7cm,儿头矢状缝在右斜径上,小囟门在7点处,S+1,产瘤较大,骶骨平直,坐骨切迹二横指,坐骨棘突。请问此患者产程停滞根本原因是
我国法律关于票据关系的法律适用,下列表述错误的是()。
已知xy=kz(k为正常数),则等于()。
(2011年真题)我国1997年《刑法》关于溯及力的规则采取的是
下列关于栈的叙述正确的是
A、Tocutdownitsproductionexpenses.B、Tosolvetheproblemofstaffshortage.C、Toimproveitsadministrativeefficiency.D、T
最新回复
(
0
)