首页
外语
计算机
考研
公务员
职业资格
财经
工程
司法
医学
专升本
自考
实用职业技能
登录
外语
(1)Socrates, son of. Sophroniscus, a sculptor, was philosopher of Athens, Greece. It is said that in early life he practiced his
(1)Socrates, son of. Sophroniscus, a sculptor, was philosopher of Athens, Greece. It is said that in early life he practiced his
admin
2017-06-21
44
问题
(1)Socrates, son of. Sophroniscus, a sculptor, was philosopher of Athens, Greece. It is said that in early life he practiced his father’s art. In middle life he married Xanthippe, who is legendary as a shrew, although the stories have little basis in ascertainable fact. It is not certain who were Socrates’s teachers in philosophy, but he seems to have been acquainted with the doctrines of Parmenides, Heraclitus, Anaxagoras, and the atomists. He was widely known for his intellectual powers even before he was 40, when, according to Plato’s report of Socrates’s speech in the Apology, the oracle at Delphi pronounced him the wisest man in Greece. In that speech Socrates maintained that he was puzzled by this acclaim until he discovered that, while others professed knowledge without realizing their ignorance, he at least was aware of his own ignorance.
(2)Socrates became convinced that his calling was to search for wisdom about right conduct by which he might guide the intellectual and moral improvement of the Athenians. Neglecting his own affairs, he spent his time discussing virtue, justice, and piety wherever his fellow citizens congregated. Some felt that he also neglected public duty, for he never sought public office, although he was famous for his courage in the military campaigns in which he served. In his self-appointed task as gadfly — someone annoys other people by criticizing them — to the Athenians, Socrates made numerous enemies.
(3)Aristophanes mimicked Socrates in his play The Clouds and attributed to him some of the faults of the Sophists — professional teachers of rhetoric. Although Socrates in fact baited the Sophists, his other critics seem to have held a view similar to that of Aristophanes. In 399 B.C. he was brought to trial for corrupting youth and for religious heresies. Obscure political issues surrounded the trial, but it seems that Socrates was tried also for being the friend and teacher of Alcibiades and Critias, both of whom had betrayed Athens. The trial and death of Socrates, who was given poison to drink, are described with great dramatic power in the Apology, the Crito, and the Pkaedo of Plato.
(4)Socrates’s contributions to philosophy were a new method of approaching knowledge, a conception of the soul as the seat both of normal waking ’consciousness and of moral character, and a sense of the universe as purposively mind-ordered. His method, called dialectic, consisted in examining statements by pursuing their implications, on the assumption that if a statement were true it could not lead to false consequences. The method may have been suggested by Zeno of Elea, but Socrates refined it and applied it to ethical problems.
(5)His doctrine of the soul led him to the belief that all virtues converge into one, which is the good, or knowledge of one’s true self and purposes through the course of a lifetime. Knowledge in turn depends on the nature or essence of things as they really are, for the underlying forms of things are more real than their experienced exemplifications. This conception leads to a teleological view of the world that all the forms participate in and lead to the highest form, the form of the good. Plato later e-laborated this doctrine as central to his own philosophy. Socrates’s view is often described as holding virtue and knowledge to be identical, so that no man knowingly does wrong. Since virtue is identical with knowledge, it can be taught, but not as a professional specialty as the Sophists had pretended to teach it. However, Socrates himself gave no final answer to how virtue can be learned.
Which of the following is NOT considered to be Socrates’s mission?
选项
A、Searching for wisdom about right conduct.
B、Discussing moral issues in public.
C、Serving in military campaigns.
D、Being a gadfly.
答案
C
解析
细节推断题。根据mission定位到第2段。该段提到苏格拉底的使命包括“寻求正确行为准则的智慧”“在公共场所讨论道德问题”和“成为众人的批评者”,A、B、D项与此相符,故可排除;文中虽提及他曾在军队中服役,但也提到他从不参加“公职”,可见C项并不是他的使命,故为正确答案。
转载请注明原文地址:https://kaotiyun.com/show/ujsK777K
0
专业英语八级
相关试题推荐
PositiveforYouthaimstoplaceteenagersandyoungpeopleatitsheart.Thereistheaccurateexpectationteenagersthemselves
TheabilitytomovetofindnewworkhaslongbeenacornerstoneoftheAmericanDream.Thereisgrowingconcernthatbeingst
Issuesconcerninghumanlearningareamongthecriticaltopicsineducationalpsychology,childdevelopment,andcognitivescie
Peoplelearnlanguagesallthetime,andforallkindsofreasons.Forexample,youprobablyhavevariousreasonstostudy【M1】__
PASSAGETHREEWhydoesachimpstepintostopafightbetweentwoothers?
Whileattendingahighereducationsystemoffersmanypositives,italsoofferscertainnegatives.Onenegativeisthefacthigh
Therelationshipbetweenlanguageandgenderhaslongbeenofinterestwithinsociolinguisticsandrelateddisciplines.Early2
Theprocessoftransformingalldirectexperienceintoimaginaryorintothatsuprememodeofsymbolicexpression,language,has
Somepeoplesaylovemakestheworldgoaround.Otherssayitisnotlove:it’smoney.Sincethetruthisthatitisenergythat
A、Amovement.B、Anagency.C、Amagazine.D、ATVserial.C根据原文中对于来宾的介绍“living-greencontributorfor‘BetterHomesandGardens’”,“co
随机试题
毛果芸香碱引起调节痉挛是因为激动
电力系统承受大扰动能力的第二级安全稳定标准是()。
新办的劳动就业服务企业,当年安置城镇待业人员达到规定比例的,可在()年内减征或者免征所得税。
工程建设监理的基本目的是( )。
甲公司系药品制造企业,其为增值税一般纳税人。甲公司于20×2年1月31日经董事会会议通过,决定研制一项新型药品,该药物目前国内尚无同类产品,预计需要3年时间才能完成。甲公司为研制新型药品发生了如下交易或事项:(1)20×2年2月20日从国外购入相关
学生力克难题后产生自豪感,这种体验是()
设已知线性方程组Aχ=β有解但解不唯一.试求:(1)a的值;(2)正交矩阵Q,使QTAQ为对角矩阵.
以下关于单选按钮和复选框的叙述中,正确的是()。
A、 B、 C、 A询问祝贺方式的how疑问句→回答方案
Aperson’shomeisasmuchareflectionofhispersonalityastheclotheshewears,thefoodheeatsandthefriendswithwhomh
最新回复
(
0
)