首页
外语
计算机
考研
公务员
职业资格
财经
工程
司法
医学
专升本
自考
实用职业技能
登录
外语
THE RISE OF MOSCOW (1) The rise of Moscow during medieval times was a fundamental development in Russian history. Moscow beg
THE RISE OF MOSCOW (1) The rise of Moscow during medieval times was a fundamental development in Russian history. Moscow beg
admin
2022-08-28
54
问题
THE RISE OF MOSCOW
(1) The rise of Moscow during medieval times was a fundamental development in Russian history. Moscow began with very little and for a long time could not be compared to such
flourishing
principalities as Novgorod or Galicia. Even in its own area, the northeast, it was junior to old centers like Rostov and Suzdal. In accounting for Moscow’s rise, historians have emphasized several factors or rather groups of factors.
(2) First, attention may be given to the doctrine of geographic causation. It stresses the decisive importance of the location on Moscow for the later expansion of the Muscovite state (the medieval state centered in Moscow) and includes several lines of argument. Moscow lay as a crossing of three roads. The most important was the way from the historically crucial city of Kiev and the declining south to the growing northeast. In fact Moscow has been described as the first stopping and setting point in the northeast. But it also profited from moments in other directions, including the reverse. Thus it seems immigrants came to Moscow after the Mongol devastation of the lands further to the northeast. Moscow was also situated on a bend of the Moscow River that flows from the northwest to the southeast into the Oka, the largest western tributary of the Volga River. To speak more broadly of water communications which span and unite European Russia, Moscow has the rare fortune of being located near the headwaters of four major rivers: the Oka, the Volga, the Don, and the Dnieper. This offered marvelous opportunities for expansion across the flowing plain, especially as there were no mountains or other natural obstacles to hem in the young principality.
(3) In another sense too, Moscow benefited from a central position. It stood in the midst of lands inhabited by the Russian people which, so the argument runs, provided a proper setting for a natural growth in all directions. In fact some specialists have tried to estimate precisely how close to the geographic center of the Russian people Moscow was situated, noting also such circumstances as proximity to the land dividing the two main dialects of the Great Russian language. Central location within Russia, to make an additional point,
cushioned
Moscow from outside invaders. Thus, for example, it was the city of Novgorod, not Moscow, that continuously had to meet enemies from the northwest, while in the southeast Riazan absorbed the first blow from the direction. All in all, the considerable significance of the location on Moscow cannot be denied although this geographic factor has generally been assigned less relative weight by recent, scholars.
(4) The economic argument is linked in part to the geographic. [A] The Moscow River served as an important trade artery, and as the Muscovite principality expanded around its waterways, it profited by and in turn helped to promote increasing economic intercourse. [B] One school of thought has treated the expansion of Moscow largely in terms of the growth of a common market. [C] Another economic approach emphasizes the success of the Muscovite princes in developing agriculture in their domains and supporting colonization. These princes clearly outdistance their rivals in obtaining peasants to settle in their lands. [D] As a further advantage, they managed to maintain in their realm a relative peace and security highly beneficial to economic life.
(5) The last view introduces another key factor in explaining the Muscovite rise: the role of the rulers of Moscow. Moscow has generally been considered fortunate in its princes. Sheer luck constituted an important part of the picture. For several generations, the princes of Moscow had the advantage of male succession without interruption or conflict. In particular, for a long time the sons of the princes of Moscow were lucky not to have uncles competing for the Muscovite seat. When the classic power struggle between royal uncles and nephews finally erupted under Basil II (reigned 1425—1462), direct succession from father to son possessed sufficient standing and support in the principality of Moscow to overcome the challenge.
The principality has also been considered fortunate because its early rulers, descending from the youngest son of Alexander Nevsky (1220—1263) and thus representing a junior princely branch, found it expedient to devote themselves to their small holdings instead of neglecting them for more ambitious undertakings elsewhere
.
Which of the sentences below best expresses the essential information in the highlighted sentence in the passage? Incorrect choices change the meaning in important ways or leave out essential information.
选项
A、It is fortunate that Moscow’s early rulers were descended from an unambitious princely branch with small holdings.
B、Moscow benefited from its early rulers’ desire to concentrate their energy on the care of their own small properties.
C、Moscow was fortunate in that it traced its rulers back to the youngest son of Alexander Nevsky.
D、Because most of Moscow’s early rulers were junior princes their properties were fortunately relatively small and easy to care for.
答案
B
解析
本题属于句子简化题。该句意为“同时,莫斯科的另一大幸运之处在于,继亚历山大.涅夫斯基(1220—1263)最小的儿子之后的早期帝国统治者们都是一批年轻的王子,他们认为,相比在别处实现他们的雄心壮志,致力于发展自己所拥有的小领域才是权宜之计”。由此可知,B项说莫斯科受益于早期统治者们致力于发展自己的领土,与原文高亮句意思相符。其中,benefited from是原文fortunate的同义词改写;concentrate their energy on the care of their own small properties为原文devote themselves to their smallholdings的同义转述,故B项为正确答案。A项“莫斯科的早期统治者都是没有野心的、拥有小块领土的王子的后人”,根据原文句子,its early rulers是the youngest son of Alexander Nevsky的后人,A项信息错误。C项意为“莫斯科得益于其统治者可以追溯到亚历山大.涅夫斯基的小儿子”,选项中的it traced its rulers back to the youngest son of Alexander Nevsky在文章当中(because its early rulers,descending from the youngest son of Alexander Nevsky)是无关紧要的修饰成分,修饰because引导的原因状语从句的主语early rulers,并非句子的主干信息,故也排除。D项说因为莫斯科早期的统治者都是年轻的王子,所以他们的财富相对较少,这与高亮句的意思完全不符,是无中生有项,故排除。
转载请注明原文地址:https://kaotiyun.com/show/Iz5O777K
0
托福(TOEFL)
相关试题推荐
Whatchangehasbeenmadetoeachpartofthehealthclub?ChooseFIVEanswersfromtheboxandwritethecorrectletter,A-F,n
Whatchangehasbeenmadetoeachpartofthehealthclub?ChooseFIVEanswersfromtheboxandwritethecorrectletter,A-F,n
Completethenotesbelow.WriteONEWORDONLYforeachanswer.DevelopmentStudiesDevelopmentStudiesattemptstounderstand-
ENDANGEREDSPECIESAlthoughwecannotdoanythingabouttheplantsandanimalsthatarealready【31】________,wecandosomething
tropicalrainforests录音原文中的gottheideafrom是题由inspirationby的同义表达,故空格处应填入tropicalrainforests。
ChimpanzeebehavioursSpeciesWecanfindPanorPanTroglodytesinWestandCentralAfrica.TheBonoboorPanPaniscusare
Choosethecorrectletter,A,BorC.Whatwillshoesbeabletodobythemselves?
Choosethecorrectletter,A,BorC.ThebuildingconstructedbythefirstEuropeansattheobservatorywas
Lumber(production)wasthe(mainindustry)inMichiganuntil(theearly)1900’s,(which)theautomobileindustrywasestablishe
HistoricalChangesintheEuropeanArtWorld1.EuropeanartistsintheLateMiddleAgeswereaccordedthesamesocialstatus
随机试题
保险公司与张某签定受益人为张妻的人身意外伤害保险合同,双方约定由张某一次性支付50元保险费,则在合同生效后的一年内,如张某受到意外事故的伤害,由保险公司支付理赔费一万元。该保险合同属于()
A.横断面调查B.病例一对照调查C.队列调查D.职业病普查E.前瞻性研究对工厂职工目前的健康状况进行的调查属于
如果基础承受弯矩167kN·m,偏心矩与( )项值接近。条件如上图所示,变阶处I1-I1,截面弯矩与( )项值接近。
会计电算化后的工作岗位可分为()会计岗位和电算化会计岗位。
中国的包装是指为在流通中保护产品、方便储运、促进销售,按一定技术方法而采用的容器、材料及辅助物等的总体名称。()
《跟单信用证统一惯例》(国际商会第500号出版物)认为:信用证上如规定数量有“约”字,应解释为允许有不超过10%的增减幅度。()
如果企业采取的是激进融资策略,则()。
科学儿童心理学的奠基人是()。
要选修数理逻辑课,必须已修普通逻辑课,并对数学感兴趣。有些学生虽然对数学感兴趣,但并没修过普通逻辑课,因此,有些对数学感兴趣的学生不能选修数理逻辑课。以下哪项的逻辑结构与题干的最为类似?
基于“解决组织事业问题”这一核心问题,将组织战略细分为四种战略类型:防御者战略、探索者战略、分析者战略、反应者战略。其中,()战略主要致力于组织发现和发掘新产品、新技术和新市场可能为组织提供的发展机会,组织的核心技能是市场能力和研发能力,它可以拥有较多
最新回复
(
0
)